Jak w temacie można to zrobić ? Bo ten hdd nie ma gniazda do podpięcia zasilania jest tylko gniazdo na taśme ! A pozatym kabel taśmy od zwykłego kompa jest zbyt duży ! i nie da się go nawet podpiąć!
. TONI_2003 Kliknij aby powiększyć
Kup sobie na allegro przejściówkę z małego dysku 2,5' na usb sa takowe na mały i duży dysk 2,5' i 3,5' np będziesz miał mobilny dysk . Jeśli chcesz go używać jako dysk systemowy to potrzebny jest specjalny kabelek do podłączenia w miejsce dużego dysku ale działa również bez kłopotu
Witaj.
Oczywiście,że można podłączyć ten HDD do stacjonarnego komputera. Musisz tylko zaopatrzyć się w "przejściówkę" z IDE na MiniIDE. W sklepach z akcesoriami komputerowymi to koszt około 25 pln. Dołączam fotkę. Powodzenia.
TONI_2003 Kliknij aby powiększyć
A mam jeszcze małe pytanko jak ustawić ten dysk na slave ?
Jak on nie ma nawet zworek ?
Co prawda jest na nim coś pokazane ze zworkami ale o co biega ?
TONI_2003 Kliknij aby powiększyć
Zwróć uwagę , że część pinów jest niejako odsunięta od reszty ( 4 piny )
Właśnie na tych pinach ustawiasz parametry zgodnie z rysunkiem na dysku.
Po włożeniu przejściówki , właśnie te piny pozostaną wolne .
Pamiętaj , że zworka do tych pinów ma mniejszy rozmiar , niż do dysków 3,5".
Tak zgadza się są odsunięte 4 piny nie ma na niej żadnej zworki ( to jest pewnie ustawienie master) skąd mam więc wziąć tą zworke ? skoro zworka 3,5 cala jest większa ? i które ustawienie to będzie slave ? ->DEVICE1<- czy ->CABLE SEL.<- ??
Jeżeli dysk ma pracować jako slave , to ustaw DEVICE1 .
Pomysłu na zworkę nie mam . Po prostu mam takie małe zworki Jako , że są to ostatnie ( skrajne ) piny , możesz je zewrzeć cieniutkim drucikiem . Owiń je po prostu . Sprawdź dokładnie czy nie zrobiłeś zwarcia z sąsiednimi pinami !
Jednak docelowo poszukaj takich zworek . Może koledzy lub znajomi mają ?