Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wzmacniacz pw9013... pytanie o LED i transformator

zombiszczak 16 Mar 2006 11:54 1506 8
  • #1 16 Mar 2006 11:54
    zombiszczak
    Poziom 9  

    Witajcie!
    Niedawno przyniosłem z piwnicy od dłuższego czasu nie używany pw9013...
    Działa całkiem przyzwoicie, jednak mam dwa pytania:
    - chciałbym wymienić przepaloną diodę LED na płycie czołowej,na jakie
    napięcie powinna być nowa, aby nie podzieliła losu tej pierwszej?
    - czy istnieją jakieś sposoby na wyciszenie transformatora w zasilaczu?
    Trochę za głośno buczy, przeszkadza to szczególnie podczas cichego
    odsłuchu. Buczenie dochodzi z obudowy wzmacniacza, w głośnikach jest
    spokój...
    Z góry dziękuję za podpowiedzi - Zombiszczak

    0 8
  • #2 16 Mar 2006 12:01
    adamjur1
    Poziom 39  

    Diody nie dobiera się "na napięcie" Jeżeli jej rezystor jest sprawny wystaczy dobrać kolor :D diody i jej średnicę........
    Pozdr.J.

    0
  • #3 20 Mar 2006 15:47
    zombiszczak
    Poziom 9  

    Założyłem właśnie ładnego niebieskiego LEDa:-)
    Został tylko ten upierdliwy, buczący transformator:-(

    0
  • #4 20 Mar 2006 15:51
    adamjur1
    Poziom 39  

    A z tym buczeniem sprawdź czy to buczy obudowa wzmacniacza ( jeżeli jest metalowa) czy sam trafo. CZasem pomaga przykręcenie lub poluzowanie trafa.
    Pozdr.J.

    0
  • #5 20 Mar 2006 19:38
    zombiszczak
    Poziom 9  

    Buczy samo trafo...
    Przyjrzę się jutro mocowaniu. Dumałem też nad wyciszeniem poprzez przykrycie go jakimś materiałem ale nie wiem czy to dobry pomysł...

    0
  • Pomocny post
    #6 20 Mar 2006 20:55
    adamjur1
    Poziom 39  

    Lepiej niczym go nie okrywaj bo się ugotuje, spróbuj go zamocować na podkładkach gumowych. Napisz jaki to jest trafo pewnie na rdzeniu zwijanym....
    Pozdr.J.

    0
  • #7 03 Kwi 2006 08:44
    zombiszczak
    Poziom 9  

    Witam ponownie... po grypowej przerwie!
    Przyjrzałem się znowu temu transformatorowi. Rdzeń jest owalny, w kształcie cyfry 0. Z boków jest odgrodzony od reszty podzespołów blaszkami, od góry też częściowo jest zakryty solidną blaszką... Sam transformator przy zdjętej obudowie buczy delikatnie, zaś po jej założeniu zdecydowanie głośniej. Wygląda zatem na to, że jest to rezonans z obudową. Nie mogę go odkręcić, wymaga to rozebrania praktycznie całego wzmacniacza. Postanowiłem spróbować najprostszej metody: przykleiłem dwa paski gąbki izolacyjnej na górę transformatora i założyłem obudowę. Buczenie znacznie się zmniejszyło, na tyle że nie przeszkadza już przy cichym słuchaniu. Nie zaobserwowałem też wzrostu temperatury... Wygląda na to, że pozbyłem się problemu:-) Odpukać! Dziękuję za wszystkie podpowiedzi!
    Pozdrawiam!!

    0
  • #8 03 Kwi 2006 09:30
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #9 09 Sie 2006 20:22
    zombiszczak
    Poziom 9  

    adamjur i amator2stereo- dziękuję za podpowiedzi:-) wszystko działa jak należy. możemy zamknąć ten temat.

    0
  Szukaj w 5mln produktów