Witam proszę o pomoc. mam pralkę Electrolux EW1144F typ P6327015 i skraca ona długość prania (np. program A powinien trwać 90 min z czegpo płukanie i wirowanie -C- 35 min, a trwa 55 min z czego prog. C ma prawidłową długość), moduł programatora jest ok-został sprawdzony. Proszę o podpowiedź jak może być przyczyna.
Według mnie to nie będzie grzałka (gdyż w biegu podgrzewa do niskiej temperatury) tylko termostat lub układ blokady programatora na czas grzania. Z załączonego schematu wynika że programator jest mechaniczny ale zawiera "timer solenoid" czyli cewkę blokady oprócz silniczka programatora. Czyli układ zbliżony do starych polskich pralek.
pozdr. Andrzej
A działa jeet system ? (czyli podczas prania pracuje druga pompa i leci woda z góry)tam w obiegu jest grzałka przepływowa chyba i jest drugi termostat (ogranicznik bezpiecznik)jeśli nie ma przepływu wody to na dole tem.jest wysoka i to on wyłącza
Cześc, nie wiem czy rozwiązałeś problem ,ale to pewnie jest pompa obiegu wody podczas prania.Tam występuje grzałka innego typu niż w pozostałych pralkach -podobna jak w nowszych zmywarkach.Temperatura jest mierzona z okolic grzałki ,kiedy nie ma mieszania wody to zbiera temperature tuż przy grzałce ,dużo wyższa niż w bębnie i dlatego skraca program . Wymień pompe i po kłopocie (tak miałem w mojej pralce-pomogło)