Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

dlugosc kabla do anteny - ma znaczenie??

rafusz 20 Mar 2006 14:47 19522 32
Nazwa.pl
    rafusz
    Level 11  
    witam wszystkich

mam pytanie czy jezeli zamierzam zrobic antene stacjonarna to musze odpowiedznio dobrac dlugosc kabla pomiedzy radiem a antena czy nie ma to wiekszego znaczenia?? od razu mowie ze nie mysle tu o kablu o dl 20 m i wiecej, tylko potrzebuje zamontowac okazjonalnie antene ze oknem wiec kabel rzedu 2 - 3 metry w zupelnosci wystarczy.

jezeli sa jakies okreslone dlugosci kabli to z gory dzieki za wszelkie podpowiedzi jak obliczyc taka dlugosc
  • Nazwa.pl
  • Helpful post
    humek
    Level 32  
    domyslam sie ze chodzi o CB? Jesli zmontujesz antene to powinienes ja zestroic Uzyskujac jaknajmniejszy WFS (współczynnik dopasowania nadajnika do anteny czyli inaczej mówiac jaknajwiecej mocy ma wypromieniowac antena.)Jesli bedziesz miał WFS 1,1-1,5 to daj sobie spokój jesli nie mozesz troszke poprzycinac dlugosc kabla pasujac w ten sposóbantene do nadajnika.
  • Helpful post
    SP5IT
    VIP Meritorious for electroda.pl
    humek wrote:
    Jesli bedziesz miał WFS 1,1-1,5 to daj sobie spokój jesli nie mozesz troszke poprzycinac dlugosc kabla pasujac w ten sposób antene do nadajnika.

Następny strzygący kabel....
    Przewodu antenowego się nie przycina. Układ dopasowywuje się do nadajnika strojąc antenę, a nie kabel.
    A długość kabla wylicza sie ze wzoru:
    L=La+X
    gdzie: L-długośc kabla
    La - odległość między anteną a radiem
    X - 2m przewodu więcej w razie przestawienia mebla na którym radio stoi. Długość ta moze być dowolnie zmieniana.
    Michał
  • Nazwa.pl
    rafusz
    Level 11  
    wielkie dzieki za zainteresowanie jednakze nie ukrywam ze jest (bedzie) to moj piewrszy raz - wiec jak by mozna bardziej jasno (lopatologocznie) na temat jak zestroic antene (jak sprawdzic WFS zeby wiedziec czy mam zalozone 1,1 - 1,5)

dlugosc kabla ma byc 2m, odl radia od anteny 1m
  • Helpful post
    t13
    Level 12  
    Jak się domyślasz zdania naukowców od kabli są podzielone. Ja mam własne :D
    Wydaje mi się że w twoim przypadku najlepsza długość to 3,6 m (1/2 fali *0,66). Teraz podepniesz antenę za oknem ( z możliwością przesunięcia radia o dodatkowy metr w lewo lub prawo) a kiedyś przyda się do strojenia anteny dachowej.
    Co do pomiaru to wpinasz miernik między radio a antenę - kalibrujesz (przełącznik w pozycji FWD a wskazówkę ustawiasz na polu CAL puszczając falę nośną bez modulacji), mierzysz (przeł. w poz. REF i wciskasz nadawanie tak samo bez modulacji) i zapisujesz wynik dla 1, 20 i 40 kanału za każdym razem kalibrując reflektometr. Jeśli wartości na 1 kanale będą wyższe niż na 20 i 40 ( np 1= 2,2 20= 1,5 , 40=1,2 ) to znaczy że antena jest zbyt krótka i należy ją wydłużyć i zacząć pomiar od nowa.
    humek
    Level 32  
    Ciekawe jak kolega SP5it zdał egzamin i uzyskał swiadectwo uzdolnienia jesli wypisuje takie bzdury,z jednej strony sie nie dziwie gdyz w ostatnich czasach bardzo duzo ludzi za "jakies tam profity" uzyskało swiadectwo uzdolnienia.Widac ci kolego jest obca literatura (np kol Leona kossobudzkiego SP5AFL chocby taki "poradnik krótkofalowca") Zanim sie cos napisze i probuje kogos oczernic trzeba postudiowac fachowa literaturę a nie za pomoca kolorowej trzcionki wprowadzac ludzi w błąd!!!!Kolega t13 ma racje ze wartosc 1/2 lambda jest tu wazna bo jest to "wezeł fali' oczywiscie trzewba ja przemnorzyć przez wartosc tzw"współczynnika skrócenia" zmiennego dla kazdego dielektryka kabla przy kablu z izolacja z PCW wynosi 0,66 ale juz dla kabla z izolatorem tzw"zpienionym" lub teflonowym moze wynosic 0,85 i im blizej do izolatora "powietrznego" -takie perełki osadzone co kilka centymetrów na żyle środkowej zblizy sie do !.0. zastosuj tu kolego 1/2 fali i jej wielokrotnosc ze współczynnikiem skrócenia.Dokładnie taka linia zasilajaca odzwierciedla stan jaki znajduje sie na wejsciu kabla (tuz przy antenie) do wyjscia (na gniazdku urzadzenia -TRX) Uwazam ze napisałem wyczerpujaco jesli jednak chciałbys sie czegos wiecej dowiedziec zapoznaj sie z fachowa literatura która jest dostepna tam szczegółowo jest wszystko opisane.lecz nigdzie nie widzialem tak dziwnych i smiesznych wzorów jakimi operuje sp5it dotyczacych długosci kabla.
    SP5IT
    Humek:
    Chyba u Janeczka się naczytałeś takich bzdur. Przewód antenowy, to nie falowód. Poczytaj sobie o zasilaniu anten rezonansowym i nie rezonansowym. Jak nauczysz się rozróżniać te sprawy i zrozumiesz o co chodzi, to może kiedyś świadectwo dostaniesz.
    A nie zaplątał się gdzieś między tą fachową literaturą słownik ortograficzny? Zajrzyj czasem, bo polska język, trudna język.
    Idąc twoją logiką, ta na jaką długość mam przyciąć kabel idący do anteny trzypasmowej pracującej na 20/15/10m? jest jakas uniwersalna długość, czy mam sobie trzy przewody przełączać w zależności od pasma na którym pracuję?
    A jak go przyciąć do anteny na 2m/70cm? Bo nie wiem. Jakiś kurcze niedouczony jestem, czy co? Może za mało fachowej literatury się naczytałem...
    Michał
    olijacek
    Level 18  
    Wyobraź sobie przycinanie kabla na 160 metrów 1/2 *0.66 :D
    SP5IT
    Olijacek 160m to pikuś zawsze można ostrzyc. Przytnij kabelek na 137KHz :D:D:D
    Michał
    t13
    Level 12  
    Co można przystrzyc na 70 cm ? Sznurowadła ?!
    A co to jest skrzynka antenowa?
    jozefg
    :arrow: humek
    Chyba jesteś winien przeprosiny koledze SP5IT :cry:
    Nie będę pisał x razy tych samych tekstów - poszukaj w tym dziale tematów o antenach (inni koledzy też).

Iradzę uważniej czytać fachową literaturę - a nie książeczki z serii Zrób to sam albo McGyvera...

A za obrażanie kolegi należy się ostrzeżenie
    :cry:
    humek
    Level 32  
    uwazam ze powinniscie sami sobie poczytac fachowa literature zamiast kogos obrazac!! Dziwie sie ze kol. Moderator tak sie tu zachowuje .Ale z wiatrakami nie mam zamiaru walczyc jestem czynnym radioamatorem od 20lat i nie pochodze ze szkoły "nadetych CB -stów" co wiecej paplaja niz sie znaja .Niestety jeszce raz polecam poczytac fachowa literature zanim sie ponownie osmieszycie .Kazde przycinanie kabla sie odnosi do danej czestotliwosci na 3 pasma nie odnosi to skutku i czasem wychodzi tak ze trzeba fider wydłuzac aby zmienic pasmo (dołaczyc nieduzy odcinek kabla) oczywiscie jesli sie chce mieć dobrze dopasowana antene.Przykro mi ze nie doczytaliscie sie do prostych praw fizyki ale wiele publikacji to podaje np.SP6LB "anteny KF i UKF " i inne .Nie zamierzam tu polemizowac natomiast goraco zachecam do poczytania sobie fachowych publikacji a potem wysmiewania sie z kogos !! Czasem jak pisze tu posty zastanawiam sie 'co ja tu robie?? Mimo to nadal mysle ze to forum jest aby komus pomóc a nie wysmiewac sie! a moze sie myle?
    c2h5oh
    Moderator
    Cześć .

humek wrote:
    ... czasem wychodzi tak ze trzeba fider wydłuzac aby zmienic pasmo (dołaczyc nieduzy odcinek kabla) oczywiscie jesli sie chce mieć dobrze dopasowana antene...

Widzę , że kolega zna się na antenach . Ja mam pytanie . Zmieniając długość kabla , dopasujemy linię przesyłową do impedancji anteny , czy nadajnika ?
    I jeżeli nadajnik ma powiedzmy impedancję 45 om ( rzadko się zdarza 50) a antena ma powiedzmy 56 om ( rzadko się zdarza 50) to jak ciąć ten kabel by to spasować ?
    Do tej pory wydawało mi się , że docinanie kabla do wielokrotności połówki fali razy współczynnik skrócenia jest słuszne tylko wtedy , gdy impedancja anteny i nadajnika są jednakowe . Gdy jednak te warunki nie są spełnione , przytoczona definicja nie ma zastosowania . Czy tak jest , czy inaczej ?
    Natomiast , jeżeli antena ma impedancję zgodną z impedancją kabla ( a uzyskamy to strojąc ANTENĘ ) to kabel może być dowolnie długi . Czy tak jest , czy inaczej ?

Jeżeli coś pokręciłem to proszę poprawić :)
    SP5IT
    humek wrote:
    uwazam ze powinniscie sami sobie poczytac fachowa literature zamiast kogos obrazac!!

Właśnie poczytałem. ARRL Antenna Handbook 2006, bo to akurat miałem pod ręką.
    humek wrote:
    Dziwie sie ze kol. Moderator tak sie tu zachowuje.

A ja nie. Robi co do niego należy.
    humek wrote:
    Ale z wiatrakami nie mam zamiaru walczyc

A ja tak, moze jak się powtarza coś wystarczajaco często to dotrze do co poniektórych
    humek wrote:
    jestem czynnym radioamatorem od 20lat i nie pochodze ze szkoły "nadetych CB -stów" co wiecej paplaja niz sie znaja .

Świetnie. Tylko powielasz własnie schemat Cymbał Radiowca, który na niczym się nie zna. Jakże to popularne w moim środowisku. Nie wiem czy naszym, bo bycie radioamatorem to nie bycie krótkofalowcem. Moje trzyletnie dziecko jest radioamatorem. Lubi szum Kenwooda, lubi jazgot SSB, buduje anteny, rozmawia przez radio itp itd.
    A ja znam wielu CB radiowców, którzy mają większe pojęcie o zagadnieniu niż posiadacze pozwoleń radiowych pierwszej kategorii, czy drugiej - tzw. krótkofalowców.
    humek wrote:
    Kazde przycinanie kabla sie odnosi do danej czestotliwosci na 3 pasma nie odnosi to skutku i czasem wychodzi tak ze trzeba fider wydłuzac aby zmienic pasmo (dołaczyc nieduzy odcinek kabla) oczywiscie jesli sie chce mieć dobrze dopasowana antene.

No popatrz, mam tribandera KLM i nie musze robić takich sztuczek. Antena jest dopasowana na trzech pasmach na przypadkowej długości fidera.
    humek wrote:
    Nie zamierzam tu polemizowac natomiast goraco zachecam do poczytania sobie fachowych publikacji a potem wysmiewania sie z kogos !!

Jeśli już to nie z kogoś, tylko z czegoś. Powielasz bzdury szanowny radioamatorze.
    humek wrote:
    Czasem jak pisze tu posty zastanawiam sie 'co ja tu robie??

No ja właśnie też w głowę zachodzę co ty tutaj robisz?

A wracając do mojej lektury Handbooka.
    Przeczytałem sobie rozdzał "Transmission lines"
    Mam tu wyjaśnioną teorię linii zasilajacych coax i twinlead.
    Jest duży rozdział: Matching antenna to the line.
    Potem: Matching antenna to the line at the antenna point. Czyli to, co nas interesuje.
    I jest rozdział: Matching line to the transmitter.
    Zdawałoby się, że chodzi tu o cięcie kabla, ale nic bardziej mylnego.
    Chodzi o dopasowanie linii przy pomocy "antenna tunera"
    Ani słowa o cięciu....
    Przestudiowałem uważnie cały rozdział poświęcony liniom zasilającym i dopasowaniu anten i nie ma ani słowa o rżnięciu kabla!!!
    Amerykanie mają inne prawa fizyki? Ja wiem, ze sa po drugiej stronie, na dole i powinni pospadać :D:D ale... może jest w tym jakaś prawda?
    Michał
    motorolek
    Level 12  
    Z poczuciem humoru:
    do bardzo słusznego zworu
    długość kabla=½λ•wsp.skrócenia /np. 0.66 dla PE/ lub wielokrotnść
    wprowadzam dane
    kanał 1 CB 26,965 MHz długość kabla=3,67m
    kanał 40 CB 27,405 MHz długość kaba=3,61m
    wnioskuje zatem że powinienem zastosować najlepiej "gumowy" kabel
    tak by przy zmianie z 40 na 1 kanał móc go naciągnąć o owe 6cm lub wielokrotność :D:D:D
    sp5rh
    Level 11  
    Podkpiwanie z kolegi jest w dobrym tonie Twoim zdaniem??
    Samo przeczytanie nic jeszcze nie daje, dobrze jest to przeczytać i zrozumieć. Odcinek fidera równy pól długości fali (λ/2) przenosi impedancję anteny do TX'a jeżeli tak sie składa że ta impedancja ma poza rezystancją część urojoną o charakterze pojemnościowym lub indukcyjnym tzn poza rezystancja istnieje jeszcze mała pojemność lub indukcyjność. Przedłużając lub skracając fider można doprowadzić do pełnego dopasowania. Dodając kawałek długości fidera kompensujesz charakter indukcyjny a ujmując w stosunku do polówki fali (λ/2)kompensujesz pojemnościowy charakter impedancji anteny. Wielokrotnie w praktyce docinałem nawet po 1cm kabla aby dopasować np W3DZZ do TRX'a. Dla jednego z pasm 20metrowego mam dodatkowo 70cm kabla który dołączam do fidera aby uzyskać SWR w granicach 1,1..1,3; bez tego kabla jest SWR=2,3
    Pozdrawiam, Ryszard sp5rh
    c2h5oh
    Moderator
    Cześć .

sp5rh wrote:
    ... Dla jednego z pasm 20metrowego mam dodatkowo 70cm kabla który dołączam do fidera aby uzyskać SWR w granicach 1,1..1,3; bez tego kabla jest SWR=2,3...

Te 70 cm kabla dołączasz od strony nadajnika czy anteny ?
    Jaki to jest kabel (o jakiej impedancji) ?
    sp5rh
    Level 11  
    c2h5oh wrote:
    Cześć .

sp5rh wrote:
    ... Dla jednego z pasm 20metrowego mam dodatkowo 70cm kabla który dołączam do fidera aby uzyskać SWR w granicach 1,1..1,3; bez tego kabla jest SWR=2,3...

Te 70 cm kabla dołączasz od strony nadajnika czy anteny ?
    Jaki to jest kabel (o jakiej impedancji) ?

Cześć,
    od strony nadajnika cały fider 50Ω dołaczany kabel też. W3DZZ jest anteną chodzącą himerycznie w zależności od usytuowania i wysokości zawieszenia. Moja w pasmach 80,40,15m SWR mam 1.1... 1.7 na 20m 2.3..2.4 ; 10m jest pasmem z SWR=3.5 i tu trzeba dołączać kabel 75Ω 2.6m dugość kabla 75Ω poprawia SWR na 1,2...1,4 w całym pasmie 10m. Te odcinki są docinane z dokadnością do 1cm czały fider jest wieloktotność λ/2 na pasmo 40m. pozdr. sp5rh
    c2h5oh
    Moderator
    Cześć .

sp5rh wrote:
    ...od strony nadajnika cały fider 50Ω dołaczany kabel też. W3DZZ jest anteną chodzącą himerycznie w zależności od usytuowania i wysokości zawieszenia. Moja w pasmach 80,40,15m SWR mam 1.1... 1.7 na 20m 2.3..2.4 ; 10m jest pasmem z SWR=3.5 i tu trzeba dołączać kabel 75Ω 2.6m dugość kabla 75Ω poprawia SWR na 1,2...1,4 w całym pasmie 10m. Te odcinki są docinane z dokadnością do 1cm czały fider jest wieloktotność λ/2 na pasmo 40m...

Teraz jest już jest to dla mnie bardziej zrozumiałe .
    Dołączanie kabla 75Ω do kabla 50Ω to zbudowanie transformatora impedancji , a docinanie odcinka 75 omowego , to dopasowywanie impedancji . I tylko o takim docinaniu możemy rozmawiać .
    Tworzenie takich transformatorów jest prawidłowe i zasadne .Ale to jest zupełnie inna bajka .
    Zapytałem o długość kabla w paśmie 20m z tego powodu , że W3DZZ w tym paśmie ma impedancję ponad 100 Ω i przeniesienie jej półfalowym odcinkiem kabla (lub wielokrotnością odcinka )bez transformacji impedancji jest błędne . Korygowanie tego przez dołączenie 70 cm kabla nic nie da , poza tym , że zacznie promieniować kabel . A z postu który napisałeś można wywnioskować , że dołączasz do istniejącego kabla odcinek 70 cm identycznego kabla i jest OK. Nie napisałeś nic o transformacji impedancji.
    Właściwie , przytaczanie tu przykładu anteny W3DZZ jest całkowicie nie na temat . Autorowi postu zapewne chodziło o zwykłą antenę pionową na CB.

Wracajmy więc do zasadniczego tematu , bo wszystko wyląduje w koszu :)
    humek
    Level 32  
    ripostujac do C2H5oh to własnie o taka antene chodziło CB i to zainstalowana za oknem wiec przy budynku który nie wpływa na antene pozytywnie.Wyraznie napisałem ze po prawidłowym zestrojeniu reflektometrem powinien dociac kabel do 1/2 lambra tak aby jego koniec odzwierciedlał poczatek .Domyslam sie ze autor postu miałby problem z pomierzeniem anteny na jej zaciskach-gniazdku gdzie pomiar byłby najbardziej prawidłowy i fala odbita nie byłaby tłumiona przez kabel co prawda krótki odcinek ale jednak .Natomiast wyjasnij mi dlaczego w jednym z poprzednich postów piszesz o rezystancji nadajnika 45 OHm a nie 50? Myslisz ze fabryczne serwisy nie dysponuja sztucznym obciązeniem 50OHm? Taki bezindukcyjny rezystor wszedzie mozna kupić.
    c2h5oh
    Moderator
    c2h5oh wrote:
    ... jeżeli nadajnik ma powiedzmy impedancję 45 om ( rzadko się zdarza 50) a antena ma powiedzmy 56 om ( rzadko się zdarza 50) to jak ciąć ten kabel by to spasować ?...

Po prostu , w tanim sprzęcie ( samochodowa antena na parapecie ) itd. nigdy impedancja anteny nie będzie odpowiadała impedancji radia . (No chyba , że przez przypadek trafi :) ) Więc przenoszenie impedancji nie ma zastosowania . Jeżeli impedancje będą różne , to operacje z długością kabla (pomimo małego SWR) doprowadzą tylko do promieniowania kabla . A co to znaczy , to chyba nie muszę pisać .
    Gdyby autor postu miał miernik SWR i potrafił się nim posługiwać , nie zadał by pytania , które zadał . Tak mi się wydaje :) .

p.s. Odpowiedziałem . A Ty odpowiesz mi na zadane pytania ?
    SP5IT
    sp5rh wrote:
    Podkpiwanie z kolegi jest w dobrym tonie Twoim zdaniem??

Nie z niego, tylko z herezji, które tu szerzy.
    sp5rh wrote:
    Samo przeczytanie nic jeszcze nie daje, dobrze jest to przeczytać i zrozumieć.

Ja rozumiem, ale niektórzy mają problemy.
    sp5rh wrote:
    Wielokrotnie w praktyce docinałem nawet po 1cm kabla aby dopasować np W3DZZ do TRX'a. Dla jednego z pasm 20metrowego mam dodatkowo 70cm kabla który dołączam do fidera aby uzyskać SWR w granicach 1,1..1,3; bez tego kabla jest SWR=2,3

Ja moją W3DZZ stroiłem dobierając długość ramion. I stroi bardzo dobrze na 80 i 40m. Wiszące u mnie delty czy dipole również w ten sposób były strojone.
    Antena W3DZZ jest anteną na pasma 80 i 40m. Pracuje także na niższych pasmach ale jej impedancja dochodzi do 100ohm i więcej. Na pozostałych pasmach pracuje niewiele lepiej od DWZO.
    Dopinając dodatkowy odcinek fidera 75ohm nie robisz nic innego jak transformator impedancji i stąd dopasowanie o którym piszesz. Ale nie ma to nic wspólnego ze strojeniem anteny o której mowa.
    Michał

Dodano po 2 [minuty]:

humek wrote:
    Wyraznie napisałem ze po prawidłowym zestrojeniu reflektometrem powinien dociac kabel do 1/2 lambra tak aby jego koniec odzwierciedlał poczatek.

A po co docinać, skoro już zestroił? Jaki ma to cel? I jak ma się to do zestrojenia? Bo np. u mnie jak pzrestawiałem radia w drugi koniec domu, musiałem poprzedłużać przewody. Na beczki. I nie wpłynęło to w żaden sposób na dopasowanie, SWR, jak zwał tak zwał.
    I co to znaczy "aby jego koniec odzwierciedlał poczatek"?
    Myślałem nad tym, ale nie wiem.
    Michał
    pukury
    Level 35  
    witam !! dyskusja o strojeniu anten jak zwykle kwitnie :D:D . jak na początku tako i na końcu - Kol. chodziło zapewne o to że wielokrotność połowy fali przenosi impedancję z jednego końca na drugi . a tak sobie myślę że - antena nie ma 50Ω - kabel też ( nie ma też wsp. skrócenia 0.66 ) - radio też nie ma 50Ω . a jedna jakoś trzeba sobie radzić ! . jeżeli antena jest przy ścianie to będą się dziać dziwne rzeczy . osobiście jak posiadałem CB to cięłem kabel tak żeby się po domu nie palętał , stroiłem ANTENĘ na 20 kanał i było OK . a słynny SWR miałem 1,5 do 2.0 i nic się nie działo . dobry reflektometr się przydaje :D . pozdrawiam !!
    sp5rh
    Level 11  
    Cześć, przykład każdy jest dobry, podałem W3DZZ bo jest anteną wielopasmową. GP wystawiona nie w wolnej przestrzeni a "za oknem" będzie miała znaczne odchylenia od parametrów jakie podaje fabryka. Pracowałem przy projektowaniu i pomiarach anten KF i UKF i z doświadczenia wiem, że dokładne dopasowania do TX'a sa zawsze wykonywane poprzez dobranie długości kabla lub przez strojenie elementami typu gama lub Π przy antenie. Mylicie się drodzy koledzy (sp5it), że strojenie anteny robi się przycinając ramiona dipola czy długość promiennika w GP. To jest najpoważniejszy bład. Ustawiając wymiary ramin dipola czy promiennika i przeciwwag GP ustawiamy pasmo pracy anteny. Wymiary anteny decydują o jej charakterystyce promieniowania dugość ramion dipola powinna byc taka jak wynika z wyliczeń tak samo długość promiennika i przeciwwag w antenach GP. Odsyłam do broszurki wydanej w roku 1996 Anteny KF, UKF & CB autorstwa SP5RH, SP5EQK, SP5BMD podajemy tam szereg wykresów rozkładu pola wokół anten GP w zależności od wysokości zainstalowania. Dopasowanie anteny do zastosowanego fidera (kabla zasilającego antenę) wykonuje się stosując dopasowane typu gama lub Π. Z uwagi na problemy dopasowania do rezystancji charakterystycznej kabla rezystancji wejściowej anteny stosowane są, z reguły, transformatory rezystancji obecnie nawet z powodzeniem ferytowe.
    Dokładne pomiary anten wykonywane są zawsze z pomoca fiderów o dugości n x λ/2 bo tylko taki ukałd pomiarowy eliminuje wpływ operatora na wynik pomiaru.
    Bardziej zaawansowanym kolegom proponuję stosować program komputerowy do obliczeń i projektowania anten autorstwa kol. Makoto Mori, JE3HHT twórca MMTTY i MMSSTV napisał MMANA darmowy program do obliczania i projektowania anten z doskonała grafiką i szeregiem przykadów. Projektowanie pozwala na wykreslenie charakterystyk promieniowania w zależności od wymiarów anten i grubosci przewodów oraz materiału z jakiego są wykonane elementy anten. Można wprowadzić też parametry ziemi tzn jej konduktancje ε i tg δ. Program wylicza: zysk, impedancję anteny, oraz jej charakterystykę dla polaryzacji pionowej i poziomej w funkcji częstotliwości. http://mmhamsoft.ham-radio.ch/ mozna go pobrać z tej strony.
    Pozdrawiam, sp5rh
    guliweros
    Level 19  
    A czy robił krórys z Panów pomiary samej linii z zapietym na koncu sztucznym obciążeniem??
    Wydaje mi sie że kabel o niewiadomej impedancji "przyciety" na minimum odbitej i prawidłowo zestrojona antena z SWR mierzonym przy samej antenie to najlepsze rozwiązanie.
    Tak mnie kiedys uczono. Co sądzicie o takiej kolejności postepowania.
    Prawidłowy SWR na koncu linii to jedynie peewnośc że koncówka nadajnika nie będzie niepotrzebnie "grzana" ale wcale nie musi on świadczyc o skuteczności i zestrojeniu anteny.
    gimof
    Level 27  
    Witam. Przyznam się bez bicia że przeczytałem tylko pierwszy i dwa ostatnie posty bo reszty mi się niechciało. Tylko mogę dopowiedzieć z własnego doświadczenia że kabla dawałem ile tylko chciałem (do 20m nawet) i ZAWSZE stroiłem Antene poprzez szczytówke i zawsze było git.

Pozdrawiam

PS ludzie, naukowcy, specjaliści podejrzewam ze przynajmniej połowa userów z tego działu nie kuma co piszecie...
    SP5IT
    sp5rh wrote:
    Cześć, przykład każdy jest dobry, podałem W3DZZ bo jest anteną wielopasmową.

Dwupasmową gwoli ścisłości. 80/40m. Na pozostałych pasmach stroi się niewiele lepiej niż aluminiowy karnisz.
    sp5rh wrote:
    GP wystawiona nie w wolnej przestrzeni a "za oknem" będzie miała znaczne odchylenia od parametrów jakie podaje fabryka.

Nikt tego nie neguje. Niemniej stroi się ją anteną, a nie przewodem.
    Tak samo zachowują się wszystkie anteny, nie tylko GP.
    sp5rh wrote:
    że dokładne dopasowania do TX'a sa zawsze wykonywane poprzez dobranie długości kabla

Ee, tam.
    sp5rh wrote:
    lub przez strojenie elementami przy antenie.

A to akurat prawda.
    sp5rh wrote:
    Mylicie się drodzy koledzy (sp5it), że strojenie anteny robi się przycinając ramiona dipola czy długość promiennika w GP. To jest najpoważniejszy bład. Ustawiając wymiary ramin dipola czy promiennika i przeciwwag GP ustawiamy pasmo pracy anteny. Wymiary anteny decydują o jej charakterystyce promieniowania dugość ramion dipola powinna byc taka jak wynika z wyliczeń tak samo długość promiennika i przeciwwag w antenach GP.

Jeśli antena jest wykonana zgodnie z obliczeniami, to po montażu wymaga tylko drobnej korekcji wymiarów w celu dostrojenia, lub nie wymaga wcale. Jako przykład podam moje 5el. Yagi na 10m produkcji Jurka GEM, gdzie antena po złożeniu nie wymagała żadnych zabiegów. Idealnie dopasowana. I od 12 lat z okładem taka jest. Długości przewodu zmieniały się wiele razy. SWR pozostał bez zmian.
    A wracając to tego co napisałeś: Jeśli antena jest źle policzona, źle wykonana to stroić nie będzie. Można robić sztuczki z przycinaniem kabla 75ohm żeby użyc go jako transformatora impedancji i "sprowadzić SWR na ziemię" co nie zmieni faktu, ze antena nie jest przeznaczona do nadawania na częstotliwości na której chcesz nadawać.
    sp5rh wrote:
    Odsyłam do broszurki wydanej w roku 1996 Anteny KF, UKF & CB autorstwa SP5RH, SP5EQK, SP5BMD

A co to za publikacja? Bo google mało wypluwają informacji o tych znakach, w logach innych stacji też cisza, o tej publikacji też zadnych informacji. W jakim nakładzie się rozeszła? Miała ISBN, czy była rozprowadzana domowym sumptem?
    sp5rh wrote:
    Dopasowanie anteny do zastosowanego fidera (kabla zasilającego antenę) wykonuje się stosując dopasowane typu gama lub Π.

Świetnie, tylko nie o tym mowa na początku.
    sp5rh wrote:
    Z uwagi na problemy dopasowania do rezystancji charakterystycznej kabla rezystancji wejściowej anteny stosowane są, z reguły, transformatory rezystancji obecnie nawet z powodzeniem ferytowe.

Racja, tylko znów nie na temat :(
    sp5rh wrote:
    Bardziej zaawansowanym kolegom proponuję stosować program komputerowy do obliczeń i projektowania anten MMANA

Piszesz nie na temat.
    Znam tan program, używam, wcześniej używałem Ezneca, i pochodnych. Nijak ma się to do strojenia anteny tnąc przewód antenowy bo o tym ta dyskusja. Natomiast mozesz sobie w Mmanie bardzo ładnie zobaczyć jak zmienia się SWR w zależności od długości elementów anteny przy nie zmieniających się pozostałych parametrach. I nadal podtrzymuję, ze stroi się anteną, a nie tnąc przewód antenowy.
    Michał

Dodano po 3 [minuty]:

gimof wrote:
    Tylko mogę dopowiedzieć z własnego doświadczenia że kabla dawałem ile tylko chciałem (do 20m nawet) i ZAWSZE stroiłem Antene poprzez szczytówke i zawsze było git.

I o tym ta dyskusja :)
    gimof wrote:
    podejrzewam ze przynajmniej połowa userów z tego działu nie kuma co piszecie...

Na nauke nigdy nie jest za późno ;)
    Mam nadzieję, ze jednak są tacy, którzy przeczytali całość i wyciągnęli jakies mniej, lub bardziej trafne wnioski.
    Michał

Dodano po 2 [minuty]:

guliweros wrote:
    A czy robił krórys z Panów pomiary samej linii z zapietym na koncu sztucznym obciążeniem??

Tak. Linia 50ohm daje SWR 1:1. Chyba, ze nie ma 50, lub jest uszkodzona.
    guliweros wrote:
    Wydaje mi sie że kabel o niewiadomej impedancji "przyciety" na minimum odbitej i prawidłowo zestrojona antena z SWR mierzonym przy samej antenie to najlepsze rozwiązanie.

Przewody sa "wiadomej" impedancji przeważnie.
    Michał
    dipol
    Level 34  
    sp5it jak wykonasz W3DZZ to wydawaj takie opinie
    jesteś w błedzie i to dużym najgorszy swr na 28 mhz 1.5 w pierwszych 500khz wykonana z pełnego przewodu miedzianego dne 3mm im grubszy tym lepszy , minus takiego rozwiązania ciężar, trapy wykonane z srebrzanki korpus trapa jest pojemnością obwodu rezonansowego zabezpieczone lakierem odpornym na aerozol moski stosowany przy zabezpieczaniu płytek elektroniki w radarach morskich od 8 lat wisi i zachowuje się ufb, 3,5 swr nie gorszy niż 1.3- na skraju pasma w paśmie fonicznym 1.1 ,7-1,1 14-1.3 -21-1.2-1.4
    sp5rh ma racje
    SP5IT
    dipol wrote:
    sp5it jak wykonasz W3DZZ to wydawaj takie opinie
    jesteś w błedzie i to dużym najgorszy swr na 28 mhz 1.5 w pierwszych 500khz wykonana z pełnego przewodu miedzianego dne 3mm im grubszy tym lepszy

Otóż wykonałem dwie anteny w3dzz. Właściwie trzy, bo trzecia odmiana w3dzz pracowała jako vertical.
    Poza tym nie robi się długich anten z drutu miedzianego ze względu na jego małą odporność na zrywanie. Ale to już jak kto chce. Anteny drutowe z którymi się spotykałem byby wykonywane z linki. Plecionej, lub skręcanej. Jak kto woli.
    Przestudiuj sobie załącznik, polecam przeczytanie wszystkim śledzącym ten temat. Jest tam pokazane jak pracuje antena w3dzz.
    Michał
    Attachments: