Muszę Cię zmartwić, ale na Twoje pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Weź pod uwagę jedną rzecz:
-straty spowodowane brakiem PFC to jest moc czynna,
-wzrost poboru energii przez zasilacz z PFC (jeżeli taki przypadek miałby miejsce) to również moc czynna.
Nikt nie wprowadzałby PFC jeżeli pobór mocy w wyniku jego zastosowania wzrósłby bardziej niż wynosiłaby wartość strat przed jego wprowadzeniem. Wbrew pozorom, nie chodzi o to, aby użytkownik zapłacił więcej za energię elektryczną, ale o to aby zmniejszyć globalne zużycie energii elektrycznej. W takim samym celu zmniejsza się zużycie paliwa przez silniki. To, że za rozwiązania układowe płaci użytkownik to osobna sprawa.
Jak napisałem wcześniej, sprawność zasilacza impulsowego w dużej mierze zależy od jego konstrukcji.
Nawet w przypadku aktywnego PFC zbudowanego na tym samym układzie scalonym, sprawność jest inna w zależności od zastosowanego rozwiązania układowego.
Rozrzut sprawności pomiędzy markowymi zasilaczami a modelami z dolnej półki może sięgać kilkunastu procent (mówimy tu o zasilaczach bez PFC).
Źle, lub oszczędnościowo zaprojektowany zasilacz, może być źródłem znacznie większych strat (nie tylko energii

).
Żeby zwiększyć pobór energii elektrycznej przez zasilacz, nie trzeba się zastanawiać czy ma PFC. Wystarczy wybrać kiepski model z dolnej półki.
Dlatego też trudno jest udzielić dokładnej odpowiedzi o ile watów zmniejszy lub zwiększy się pobór energii przy zastosowaniu PFC. W przypadku pasywnego PFC można dla konkretnego modelu zasilacza wykonać pomiar, o którym wspomniałem wcześniej. Jeżeli bardzo się upierać, to można przyjąć, że sprawność spadnie ponieważ wystąpią straty (chyba nie więcej niż kilka watów) na rezystancji dławika PFC. W przypadku aktywnego PFC nie za bardzo jest jak wykonać taki pomiar.
Myślę, że chyba nadal nie uzyskałeś odpowiedzi na swoje pytanie. Nie da się odpowiedzieć na pytanie „ile” w taki sposób aby odpowiedź dała się zastosować do wszystkich przypadków. Na pewno jednak nie są to wartości, którymi należałoby się przejmować.
Pozdrawiam
PS : Dziwna sprawa. Kilka razy poruszany był temat ile zapłacimy za energię w wyniku zastosowania PFC, a jakoś nikt się nie zastanowił o ile wzrosną mu rachunki, jak rozbuduje konfigurację o mocniejszy procesor, wydajniejszą kartę grafiki czy dodatkowy dysk (lub założy sobie codegena i go przeciąży

).