Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Multiscan, Likom L503x - dziwny objaw - pomocy

19 Cze 2002 08:10 1692 8
  • Poziom 16  
    Witam

    Mam monitor Multiscan, na płycie elktroniki mam L503x, wysokie startuje,a nie mam obrazu, tak jakby nie było żarzenia, wymieniłem MOSFET-a FS10KM-5 był zwarty, dwa rezystory w szeregu dochodzące do niego i wysokie wystartowało, ponieważ nie mam schematu, nie wiem co dalej.
    Brak obrazu nie widzę żarzenia.
    Proszę o pomoc

    robertpi(malpa)poczta.onet.pl
  • Poziom 23  
    Żażenie zmierz na płytce kineskopu. Czasami go nie widać z zewnątrz. I zmierz napięcie siatki pierwszej (G1). Może kineskop jest po prostu wygaszony.
  • Poziom 23  
    Jeśli masz 6V na żażeniu, to jest OK. To, że nie masz obrazu, to wina wyłączonego wysokiego. Jeśli mówisz, że na chwilę Ci się pojawia, a potem znika, to wiadomo, że obrazu miał nie będziesz. Ten Mosfet, co go wymieniłeś, to gdzie pracował? Na kluczowaniu powielacza, czy jego zasilaniu? Może trafo jest zasilane zbyt dużum napięciem i działa zabezpieczenie przed wzrostem WN? Bo to mi tak wygląda. Sprawdź nap. zasilające trafo w momencie startu wysokiego. Powinno być w okolicy 90V.
  • Poziom 11  
    Cześć Robert
    czy masz 12 V czy też jakieś śmieszne 5 czy może wcale to nie idzie
  • Poziom 16  
    Po starcie pojawia się napięcie na G1, po chwili zanika, objaw jest taki jakby nie było sygnału z karty grafiki (brak synchronizacji) i monitor przechodził w Standby.
    12 V pojawia się też na chwilę i za moment znika, żarzenie jest, 85 V jest cały czas.
    To może być jeszcze, tak mi przyszło do głowy scalak sterujący z tym że nie wiem co to jest W601-L000206 z pamięcią obok 93c66.
    Z tego co tu widzę żarzenie jest sterowane z niego porzez klucz na tranzystorze, może on jest padnięty, a nie wiem jaki to scalak i nie mam wyprowadzeń.

    Może ktoś ma schemat ?
  • Poziom 11  
    Witam ponownie
    To samo leży u mnie na regale,odłącz zasilanie U 201 jeżeli pojawi się
    12 V wnioski są proste.Scalak ponoć nie do zdobycia,gdybyś miał jakąś
    wiedzę gdzie go dostać daj znać na bolsio(malpa)wp.pl
    Pozdrawiam
    Andrzej
  • Poziom 11  
    To jeszcze raz ja
    zdjąłem z regału,nim go wywalisz sprawdź C-135 1000uF/25v
    pozdrawiam
  • Poziom 16  
    Witam

    Dziękuje wszystkim za pomoc, niestety kolega rozmyślił się i zabrał monitor, nie zdążyłem nic więcej zrobić.
    Nie mniej dziękuje serdecznie wszystkim za pomoc.
  • Poziom 14  
    Witam!
    Panowie w tych cudach taki objaw świadczy o uszkodzonej pamiątce 93c66. Można wstawić czystą i będzie działać, sprawdzone na kilkunastu sztukach.