Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Fibaro Fibaro
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wzmacniacz na tranzystorach MOSFET N

Jogesh 16 Gru 2004 20:57 40458 179
  • #151 16 Gru 2004 20:57
    Patryk.master
    Poziom 14  

    Zależy o który pytasz bo tu było kilka.
    Ja zrobiłem ten Janka i jest całkiem niezły, a żeby się dowiedzieć jak on gra to niestey trzeba go zbudować :) . Jak się nie spodoba to najwyrzej opchnąć komuś ale zawsze jakieś nowe doświadczenia!!

  • Fibaro
  • #152 17 Gru 2004 16:38
    Jogesh
    Poziom 28  

    Mi się podobał jego dźwięk {Mosfet N}, ale myślę, że lepiej zrobić jakiś z zabezpieczeniami, szczególnie jak chcemy używać dużej mocy.
    Pozdr.

  • #153 29 Gru 2004 23:20
    Usunięty
  • #154 30 Gru 2004 18:04
    Jogesh
    Poziom 28  

    Dobra wyślę, tylko musze to przygotowac.
    Pozdr.

  • #155 04 Sty 2005 19:43
    johny55
    Poziom 11  

    Czy przy zailaniu +/- 55V (wzmacniacz MOSFET-N) uzyskam 200-250W przy 4 ohm? Jezeli tak to czy bede potrzebowal do tego wszystkich par tranzystorow koncowych, czy mozna zminiejszyc ich ilosc? Ewentualnie jakich tranzystorow musialbym uzyc irfp240, czy irfp250?

  • #156 05 Sty 2005 10:20
    jehowy
    Poziom 19  

    Z napięcia +/-55V otrzymasz moc na wyjściu 250W, oczywiście na 4Ω. Na tę moc wystarczą Ci 3 pary tranzystorów, o ile nie będziesz obciążał koncówki kolumnami 2Ω. Jednak na tranzystorach nie oszczędzaj, lepiej dać więcej jedną parę dla bezpieczeństwa, wtedy każdy z nich wnosi mniejszy prąd na WY, czyli trudniej to przegrzać i uszkodzić. Tranzystory bez znaczenia jakie zastosujesz, oby dwa są dobre. Pozdrawiam.

  • #157 05 Sty 2005 14:02
    johny55
    Poziom 11  

    jehowy napisales ze wystarcza mi 3 pary tranzystorow, ale w tym wzmacniaczu wlasnie tyle ich jest. Mam rozumiec przez to ze gdybym uzyl np 4 (2 pary) traznystory zamiast 6 (3 pary) to nie uzyskam tych 250W?

    Na TME znalazlem irfp250N ktore sa w tej samej cenie co zwykle irfp250 ale maja 214W. Ktore brac i ile ich kupic zeby miec te 250w przy +/- 55V?

    Czy stabilizator LM317K mozna zastapic LM317AT? Jak podaje TME pierwszy ma obudowe TO3 a drugi TO220, tanszy 2 razy, a w parametrach chyba to samo.

  • Fibaro
  • #158 05 Sty 2005 16:44
    janek11389
    Poziom 42  

    Witam Kolega Jehowy Ci bardzo dobrze radzi, nie bądź chytry i daj minimum trzy pary, a jak to jest tanie to walni za cztery, od tego zależy żywotność twojego wzmacniacza i jak będzie potrzeba, to i możesz w tedy obciążyć 2 Ohm, co zwiększy moc i nic się nie stanie, a tak na chłopski rozum, jak z kolegom miałbyś nieść ciężar o wadze 200kg, a jak was byłoby ze sześciu, to, co by było lepsze?
    Pozdrawiam

  • #159 05 Sty 2005 17:05
    johny55
    Poziom 11  

    A jak jest z tym stabilizatorem? Mozna go zastapic?

  • #160 05 Sty 2005 17:43
    Jogesh
    Poziom 28  

    Stabilizator ma być w obudowie TO220.
    Pozdr.

  • #161 05 Sty 2005 22:50
    johny55
    Poziom 11  

    kociątko jakie wymiary powinna miec plytka w "wersji upchanej"? Czy wydruk PCB z pdfa w skali 1:1 odpowiada rzeczywistym wymiarom plytki? Czy wzmacniacz zlozony na tej plytce na pewno bedzie dzialal?

  • #162 06 Sty 2005 17:06
    Jogesh
    Poziom 28  

    Płytka jest w skali 1:1. Jeszcze do tej pory nie chciało mi sie dokończyć tego wzmacniacza, mimo, że ma prawie zmontowana płytke i mam wszystkie cześci. Ale postaram się sprawdzić. W końcu ścieżki sa w porzadku i musi działać.
    Pozdr.

  • #163 07 Sty 2005 23:39
    luk1980
    Poziom 22  

    kociątko napisał:
    Mój działa w 100% :D , Tylko nie przesadź z zasilaniem. Nie powinno przekraczać + - 70V

    Mam pytanie czy to zabezpieczenie podeszłoby to tej końcówki 400W na mosfet-ach czy może trzeba by było coś zmienić?

    Załączniki:
  • #164 08 Sty 2005 13:07
    johny55
    Poziom 11  

    Odnosnie wzmacniacza MOSFET-N. Dzisiaj mam zamiar zrobic plytke w wersji upchanej i zastanawiam sie czy na rezystory 5W nie jest za malo miejsca? Zdaje mi sie ze na tej plytce, przy tej ilosci miejsca trzeba bedzie zamontowac je jakos pionowo/pod katem czy cos takieg. Moze by tak powiekszyc plytke? Znalazlem tez taki szczegol odnosnie zasilania. Nie wiem czy to blad, ale zasilanie dodatnie "elektroniki" wzmacniacza na plytce wziete jest z przed bezpiecznika. Na schemacie jest innaczej.

  • #165 15 Sty 2005 14:58
    marcindt
    Poziom 11  

    witam wszystkich

    zalaczm wkoncu moj projekt plytki do wzmaka n-mosfet w protelu. jest tam wersja 400 wat na 8 tranzystorach oraz zmniejszona wersja 100watowa na 2 tranzystorkach. Aktualnie jestem w trakcie budowy tej mniejszej wersji ale jak sie z nia uporam zabiore sie za ta wieksza. Oczywiscie po uruchomieniu napisze co i jak.

    Projekt jest w protelu, wlacznie ze schematem. nie wiem czy bledu gdzies nie ma - to sie niedlugo okaze, wiec jezeli ktos sie zdecyduje wziac za ten projekt radze sprawdzic poprawnosc plytki

    Pliki protela spakowane rarem.dolaczan tez grafike plytki wzmaka na 2 tranzystorkach(wysokosc obrazka do druku to 70mm). Zdecydowalem sie zastosowac irfp250n sa one ponad 200w wiec powinny styknac :)

    pozdrawiam

  • Fibaro
  • #166 25 Sty 2005 18:49
    johny55
    Poziom 11  

    Co do wersji plytki upchanej kociątka wzmacniacza MOSFET-N. Zaczalem skladac ten wzmacniacz i zauwazylem ze na schemacie Q13 ma polaczone ze soba zrodlo i bramke poprzez rezystor R3 i diode zenera ZD3. Na plytce jednak polaczenie jest tylko za pomoca diody. Ze wzgledu na to iz na schemacie dioda ta ma adnotacje iz jest opcjonalana, to czy uklad bedzie poprawnie dziala jezeli jej nie wlutuje?

  • #167 26 Sty 2005 05:33
    Jogesh
    Poziom 28  

    Na starym schemacie tak było. Gratuluję, że znalazłeś tą różnicę! Wlutuj i rezystor i diodę. Zresztą możesz sam poeksperymentować.
    Pozdr.

  • #168 26 Sty 2005 22:12
    johny55
    Poziom 11  

    Ehhh. Mam juz zlozony wzmacniacz (MOSFET-N) i zasilacz. Brakuje tylko rezystorow 0,33 ohm 5W i trzeba wlutowac tranzystory mocy. Jest to moj pierwszy wzmacniacz na tranzystorach wiec prosilbym o pomoc w jego uruchomieniu.

    Doczytalem, ze tranzystory trzeba sparowac, czyli jak sie domyslam dobrac w 2 grupy. W opisie wzmacniacza jest opis w jaki sposob to wykonac. Jaka zaleznosc ma byc miedzy tymi grupami? I czy wedlug sposobu z opisu mozna to wykonac przy napieciu 9V, a nie 15V?

    Czy tranzystory moga stykac sie z radiatorem poprzez paste silikonowa (termoprzewodzaca), czy tez trzeba zastosowac podkladki? Jest jakas zaleznosc miedzy powierzchnia styku tranzystora a ktoryms z wyprowadzen? Boje sie zeby przez przypadek cos sie nie spalilo :)

    Teraz odnosnie pradu spoczynkowego. Gdzie to mierzyc? Jak to ustawic? Gdzies przeczytalem, ze wzmacniacz uruchamia sie wstawiajac zamiast bezpiecznikow rezystory i reguluje sie potencjometrem. Moglby mi ktos opisac dokladnie ta procedure.

    I jeszcze pytanie do kolegow ktorzy zlozyli juz ten wzmacniacz. Ja wstawilem potencjometr 22k ohm, jednak w opise autor wspomina ze wymienil go na 2k ohm. Jak jest u was? Czy z potencjometrem 22k tez bedzie dobrze?

    Z gory dziekuje i prosze o wyrozumialosc. Z wzmacniaczami na kosciach typu STK nie bylo takich problemow :)

  • #169 28 Sty 2005 15:01
    Jogesh
    Poziom 28  

    Musza byc podkladki mikowe.
    Pozdr.[/code]

  • #170 01 Lut 2005 18:14
    marcindt
    Poziom 11  

    witam

    właśnie przyszły tranzystorki mocy :) i już niedługo odpalę końcóweczkę :) mam jednak małe pytanko do kolegó: czy jest sens stosować w tym układzie tranzystor Q11 2SC3298 (160V,1.5A,20W,100MHz) o takich parametrach? czy można zasosować tam np TIP31C (100V,3A,40W,3MHz) ponad połowę tańszy. Nieco niższe napięcie jednak czy do koncówki 400W/4 nie wystarczy?

    Dzięki z góry za przemyślenie tematu :)
    Pozdrówko

  • #171 19 Lut 2005 13:23
    marcindt
    Poziom 11  

    Witam.
    Uruchoniłem już wzmacniacz 2x100w, narazie tylko z oscyloskowpem, więc wrażenia odsłuchowe przedstawię później. Z uruchomieniem końcówek nie było zupełnie problemu. Po podłączeniu zasilania wystarczyło ustawić tylko prąd spoczynkowy tranzystorów. Dołączam fotki.
    Dodam że tranzystory 2sa970 zastąpiłem BC556 (należy uważć na inne wyprowadzenia!!) i zamiast 2SC3298 zastąpiłem BD243 bo akurat takie pod ręką miałem, PRka jednoobrotowa - da się dokładnie wyregulować prąd. W niedługim czasie przedstawię poprawiony projekt płytki z BC556.

    Mam małe pytanie do kociątka. Chcem te dwie koncówki połączyć w mostek. Czy można zewrzeć do masy wejście w końcówce 1 i na tranzystor Q2 podać przez rezystor 22k sygnał z wyjścia końcówki 2 (chyba na Twoich płytkach jest taka możliwość)? Podobne rozwiązanie widziałem w schematach aplikacyjnych do mostkowego łączenia końcówek na tda7294
    Pozdrawiam

  • #172 12 Cze 2005 16:07
    djvu
    Poziom 21  

    Heh ...! :-D
    To zależy czy wogóle ... i jak się uczy

  • #173 12 Cze 2005 19:47
    Jogesh
    Poziom 28  

    Nie łaczyłem tego w mostek, ale na jednym ze schematów ze strony Holtona dokładnie tak się łączyło w mostek. Dlatego na płytkach zrobiłem tę możliwość.
    Ja też nie miałem z uruchomieniem problemu. Odpalają za pierwszym razem. Też na początek dałem BC556 zamiast 2SA970.
    Co do tranzystora 2SC3298 to ja zasosowałem MJE340.
    Jak odsłuchasz go, to napisz, ciekaw jestem jak Tobie wyszło.
    Pozdr.

  • #174 03 Sie 2006 20:56
    Dj_Domain
    Poziom 11  

    Chlopaki pomocy,

    HOLTON 400 dzialal...

    tranzystory mocy podlaczone byly na 20 cm kablach.

    Zmienilem koncepcje i wlutowalem je bezposrednio na plytke.

    Jak podlaczam trafo zeby ograniczyc prad przez 25 W zarowke gra tyle ze max 25W. Jak podlcze trafo bezposrednio do sieci wypierdala bezpiecznik ujemnego zasilania.

    CO robic wiecie bo ja juz tydzien z nim walcze i nie moge doojsc do ladu,..

    POMOCY !!

    POzdrawiam !!! Damian

  • #175 04 Sie 2006 18:24
    SaYruS1
    Poziom 23  

    Żarówka (u mnie 60w) nie powinna się mocno świecić jeśli wzmacniacz jest w spoczynku.
    Moim zdaniem to napewno jakieś zwarcie albo przebicie na tranzystorach mocy.. sprawdz miernikiem oporność wszystkich wyprowadzeń...

    Pozdrawiam

  • #176 04 Sie 2006 22:44
    Dj_Domain
    Poziom 11  

    zamienilem bramke z emiterem tranzystora BD 139. Wzmacniacz sie wzbudzal sam sie wiem dlaczego. Jak podlaczylem go tak jak powinien byc bezpieczniki juz sie nie pala ale z glosnikow bije martwa cisza. tranzystor jest sprawny sprawdzalem miernikiem. musialo poleciec cos dalej.

    dzisiaj juz nie mam na niego sily.

    pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz.

    Damian

  • #177 06 Sie 2006 23:50
    Dj_Domain
    Poziom 11  

    hahaha :)

    jak sie zwiera wejscie z masa ukladu to napewno bedzie martwa cisza :)

    wszystko jest w jak najlepszym porzadku..

    Zap......la :)

    Sprzet nie do zajechania !!

    Pozdrawiam,.

  • #178 17 Paź 2006 18:58
    nik156
    Poziom 18  

    zaje fajny wzmacniacz to ta konstrukcja kit27..

  • #180 12 Gru 2008 22:20
    Bairon
    Poziom 2  

    jak myslicie jakie trafo do wzmacniacza 2x400w na mosfetach 1kw starczy

TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo