Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wzmacniacz na tranzystorach MOSFET N

Jogesh 17 Wrz 2004 20:00 41088 179
  • #91 17 Wrz 2004 20:00
    janek11389
    Poziom 42  

    Witam! Gdybyś powiedział uczeń klasy 5 podstawówki, to bym zrozumiał, ale piata klasa technikum elektronicznego! nie będę komentował, dodam tylko że to są sprawdzone układy i jeżeli nie ma pomyłki, to ruszają od razu. Czy Ty czasem w tym roku nie będziesz pisał pracy dyplomowej?
    Pozdrawiam

  • #92 07 Paź 2004 22:38
    faza
    Poziom 14  

    Czy posiada ktoś płytke pod ten wzmacniacz w pdf'ie :?: bo mam problemy z poprawnym wydrukowaniem tej z dokumentu "wzmacniacz.doc"

  • #93 18 Paź 2004 20:19
    Segment
    Poziom 14  

    Czyli mam rozumieć że ten wzmak Jana ma zakres napięś zasilania od +/- 18V ... +/-107 V! ?

    I dlaczego tranzystor w źródle prądowym musi mieć bete minimum 500 ??

  • #94 18 Paź 2004 21:41
    janek11389
    Poziom 42  

    Witam! Źle zrozumiałeś, on idzie do 80V, a ten to 107V, to był inny układ wzmacniacza, co do tranzystora o dużym współczynniku wzmocnienia, to zadaniem jego jest kompensacja wpływu zmian termicznych napięcia U-B-E na wartość prądu kolektora tego tranzystora. Aby kompensację tę uczynić bardziej skuteczną, oba tranzystory powinny mieć kontakt termiczny. Jednym słowem przy małej becie, obciążenie stopnia napięciowego, momentalnie się nagrzewa.
    Pozdrawiam

  • #95 19 Paź 2004 15:34
    Segment
    Poziom 14  

    janek11389 napisał:
    Koledzy zaznaczam że końcówki te sa przeznaczone na estrade i do piecyków

    ...i zniekształcenia to 2 zera po przecinku !
    To do domu Janek jaki wzmak proponujesz ?
    Zupełnie bez zniekształceń ?

  • #96 19 Paź 2004 16:29
    SILVER SOUND
    Poziom 28  

    Witam
    Ten układ pochodzi z czasów "przed potopowych", kiedy były duże problemy z wyprodukowaniem odpowiednich tranzystorów MOS-fet kanału "pi". Dzisiaj nie ma najmniejszego problemu ze zdobyciem takich tranzystorów, a cena ich nie odbiegta od tych z kanałem "n". Poco zatem marnowac kesz na takie wynalazki, skoro można bez problemów dzis zdobyć schemat nowoczesnego wzmacniacza mocy????Wzmacniacze firm ELMUZ, ADS, LDM są wykonane według najnowszych trendów, czyli sa komplementarne, symetryczne, głębokośc ujemnego sprzężenia zwrotnego jest taka sama dla dc i ac.
    Zastosowanie tak kiepskiego wzmacniacza napięcia jak w tym układzie nie jest w stanie dostatecznie dobrze wysterować tranzystory końcowe, aby wydobyć z nich ich możliwośći!!!!!!
    Tak jak wół nie pasuje do karety, kwiatek do kożucha tak taki cieniutki wzmacniacza napięcia do mosfetów. W najbliższych dniach przedstawię schemat takiego nowoczesnego wzmacniacza firmy ANALOG DEVICES, abyście mogli porównać sobie nowoczesnośćz prehistorią jak wyżej.
    jk

  • #97 21 Paź 2004 23:33
    Karkol
    Poziom 11  

    moge prosic o te schematy tego 1200W wraz z plytka?? adam.weglarczyk(malpa)wp.pl
    __________
    Po raz kolejny prosze o korzystanie z PW dla takich celow!
    tom

  • #98 17 Lis 2004 11:14
    Johny_Szczecin
    Poziom 17  

    Przerysowałem w Eagle płytkę z tego pliku *.doc co janek wrzucił, powinna być łatwiejsza w obróbce niż ta w AutoCAD zrobiona, na płytce nie ma opóźnionego włączania - dodałem również kondensator i opornik, które sa na schemacie pomiedzy kolektorami T1 i T2.

    Błędów nie zauważyłem na razie. Gdyby coś było nie tak to dajcie znać.
    Pozdrawiam

  • #100 17 Lis 2004 14:29
    Jogesh
    Poziom 28  

    Oj Kolego. Ciągle ściągam Twoje wzmacniacze. W tylu miejscach je umieszczasz. Który najnowszy? :D
    Pozdr.

  • #101 17 Lis 2004 14:57
    Segment
    Poziom 14  

    janek cały czas legitymuje sie jednym i tym samym układem wzmacniacza . Jest to jego okręt flagowy :o)

  • #102 17 Lis 2004 15:53
    janek11389
    Poziom 42  

    Witam! Było ich wiele, ale po wypłynięciu na głębsze wody, zatonęły, ostał się tylko ten.
    Pozdrawiam

  • #103 17 Lis 2004 20:25
    Johny_Szczecin
    Poziom 17  

    Owszem tylko, że tamtego schematu nie ma jak przenieść na laminat...

  • #104 17 Lis 2004 20:43
    janek11389
    Poziom 42  

    Witam! Jeżeli mówisz o tych moich, to są one w skali 1:1 wystarczy tylko wydrukować, przyłożyć papier do laminatu i po punktować i pociągnąć ścieżki, 20 minut roboty, bynajmniej ja tak robię, no niestety, samo się nie naniesie.
    Pozdrawiam

  • #105 18 Lis 2004 15:59
    Johny_Szczecin
    Poziom 17  

    Ja tylko sobie pomyślałem, że jak ktoś będzie robił papierem kredowym to mu łatwiej będzie - po prostu niezbyt mi się chciało ścieżki ręcznie rysować, bo zawsze krzywo to robię i w ogóle obrzydliwie potem to w moim wykonaniu wygląda. :8

    A tak - żelazko - przykładasz papier i już.

  • #106 18 Lis 2004 16:55
    janek11389
    Poziom 42  

    Witam! Nigdy nie robiłem papierem kredowym, nawet nie wiem jak to zrobić, po prostu biorę redis i hermetyk i do przodu, są też takie oryginalne mazaki, spróbuj, to żadna filozofia.
    Pozdrawiam

  • #107 01 Gru 2004 22:25
    Johny_Szczecin
    Poziom 17  

    Janek - mam sprawę, a własciwie pytanie co do wzmacniacza w pliku wzmacniacz.doc (dwie strony wczesniej) cos chyba jest nie tak z tranzystorkami na wyjsciu - inaczej jest na plytce a inaczej na schemacie - co ma byc w dodatniej galezi (sa1306 i PNP jako tranzystor mocy)? a co w ujemnej?

  • #108 01 Gru 2004 23:03
    janek11389
    Poziom 42  

    Witam! Nie wiem, o który Ci konkretnie chodzi, ale podeślij swojego mej la, to Ci wyślę, nowszą wersję, wzbogaconą o zabezpieczanie zwarciowe i przed napięciem stałym.
    Pozdrawiam

  • #109 02 Gru 2004 07:42
    Johny_Szczecin
    Poziom 17  

    Nowy niewiele mi da, bo już zrobiłem właśnie ten z pliku "wzmacniacz.doc". Nie potrzebowałem opóźnienia i zabezpieczeń - dlatego jego wybrałem. poniżej jest zzipowny.

  • #110 02 Gru 2004 09:06
    janek11389
    Poziom 42  

    Witam! Jeżeli już zrobiłeś, to jestem ciekaw twojej opinii, co do jakości, jestem też ciekaw, czy miałeś jakieś problemy z uruchomieniem, jeżeli sprawdziłeś wszystkie elementy i nie pomyliłeś się przy montażu, to powinno ruszyć od razu? Ciekaw jestem czy stopień prądowy puściłeś tak jak tam jest, kolektorami do siebie, jest to stopień pełno komplementarny, ponieważ komplementarne, są zarówno tranzystory sterujące, jak i stopień końcowy, jest to najlepsze rozwiązanie, ale w europie się nie przyjęło.
    Pozdrawiam

  • #111 02 Gru 2004 10:59
    Johny_Szczecin
    Poziom 17  

    No właśnie mam problemy z uruchomieniem bo co innego jest na schemacie a co innego na płytce.. Na bazach tranz. sterujących mam -12V

  • #112 02 Gru 2004 11:42
    janek11389
    Poziom 42  

    Witam! Wyślij mi na skrzynkę tą płytkę i schemat, bo za bardzo nie wiem, o której mówisz ich tam było chyba 13 ja to sprawdzę.
    Pozdrawiam

  • #114 02 Gru 2004 12:38
    janek11389
    Poziom 42  

    Witam! Sprawdziłem ten schemat z płytką, jako takich błędów nie ma, jedyne, co znalazłem, to, że na schemacie od sterujących do zasilania jest 150 Ohm, a na płytce jest 100 Ohm, ale to nie jest bardzo istotne. Ten układ jest sprawdzony dziesiątki razy, jeżeli masz napięcie stałe, to wylótuj tranzystory wzmacniacza różnicowego i sprawdź czy są identyczne bety, niestety one musza być identyczne, lustro prądowe, te BC327 też muszą być identyczne, takich podstawowych rzeczy nie da się oszukać

  • #115 02 Gru 2004 13:08
    Johny_Szczecin
    Poziom 17  

    Wzmacniacz różnicowy u mnie jest w porządku chyba, β jest idealnie dobrana. Niepokoi mnie to, że na bazie t8 jest cały czas -12V - niezależnie od położenia potencjometru (zasilanie mam na razie +/- 12V). Czy kolektor t8 ma być podłączony do tego kondensatora 150pF? i czy w stopniu wyjściowym w dodatniej gałęzi mają być PNP?

  • #116 02 Gru 2004 13:56
    janek11389
    Poziom 42  

    Witam! Te 150pF jest miedzy baza a kolektorem sterującego, który jest NPN, a stopień prądowy w dodatniej gałęzi to PNP. Uruchom to bez stopnia prądowego, czyli bez 2SA1943 i 2SC5200. Dzisiaj komuś opisywałem jak to uruchomić, masz tu linka, może to coś pomoże.https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=1029912#1029912

  • #117 02 Gru 2004 14:16
    Johny_Szczecin
    Poziom 17  

    Klęska. Na bazach tr. sterujących cały czas jest -12V. Nie reaguje układ regulacji prądu spoczynkowego - tzn. zmiany napięcia na bazie bd139 są w zakresie -12.70/-12.65V. Na wszystkich wyprowadzeniach bd139 wystepuję napięcie około -12.5V.

    No i zapokniałbym o jednej rzeczy. Przy pierwszym uruchomieniu - z zasilacza +/- 12V, ...zamieniłem bieguny zasilania. Trwało to może 2 sekundy, sprawdziłem tranzystory i nic złego nie zauważyłem. Może wtedy coś nawaliło?

  • #119 02 Gru 2004 15:38
    Johny_Szczecin
    Poziom 17  

    Pomierzyłem jeszcze raz wszystkie tranzystory, są w porządku. Sprawdziłem płytkę - tez jest ok. A dalej na wyjściu jest -12V. Masz może pomierzone jakieś napięcia zeby sprawdzić co jest nie tak?

  • #120 02 Gru 2004 16:49
    janek11389
    Poziom 42  

    Witam! Na schemacie są podane napięcia, jeżeli to nie chodzi, to na pewno popełniłeś gdzieś błąd, jak nie błąd to zlekceważyłeś parowanie tych tranzystorów, jakaś przyczyna musi być, musisz znaleźć.
    Pozdrawiam

  Szukaj w 5mln produktów