Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

problem z zasilaniem at8L i LCD

nasiono 22 Mar 2006 13:32 867 5
  • #1 22 Mar 2006 13:32
    nasiono
    Poziom 17  

    Witam.
    Mam taki właśnie problem, że gdy mam podpięty lcd(KS0066 kompatybilny z HD44780) do atmegi8L i to wszystko zasilam z 3.3V przez LM1117T który ma wydajność 800mA nie pojawia się nic na wyświetlaczu ale procek da sie programować. Gdy podepne to wszystko do 5V wszystko normalnie się wyświetla i chodzi jak powinno.Próbowalem też zasilić z bateryjki od komórki i chociaż się wyświetla co powinno to jednak robi to z dużym opóźnieniem i jest słabo widoczne.
    Dodam tylko, że według not wyświetlacza powinien już chulać od 2.7 V więc wszystko powinno grać a jednak tak nie jest. Zasilania procka i LCD są połączone równolegle, a kontrast wyświetlacza jest podłączony bezpośrednio do masy.
    Proc chodzi na wewnętrznym zegarze 1 MHZ.

    0 5
  • Pomocny post
    #2 22 Mar 2006 14:58
    cyberdar
    Poziom 31  

    Witam
    Czy fusebity są prawidłowo ustawione ?

    0
  • #3 22 Mar 2006 15:00
    nasiono
    Poziom 17  

    at8L chodzi na fabrycznych ustawieniach nic nie zmieniałem i tak jak napisałem wcześniej przy zasilaniu z 5V chodzi normalnie.
    Przed chwilą sprawdziłęm sam wyświetlacz po podpięciu zasilania i kontrastu do masy przy 5V pokazuje się pierwsza linia czyli dobrze.Przy zasilaniu z 3,3 V nic sie nie pokazuje . Dołanczam note może ona pomoże:

    http://www.alldatasheet.com/view.jsp?Searchword=KS0

    0
  • Pomocny post
    #4 22 Mar 2006 17:40
    cyberdar
    Poziom 31  

    Witam ponownie

    Obejrzałem sobie notę katalogową tego kontrolera. I tak: jak wygląda podłączenie pinów V1 do V5 oraz jak wygląda sprawa zewnętrznego rezystora dla OSC1 (wewnetrzny zegar). Dla napięcia 5V jest to wartość 91k a dla 3V - 75k. Może być problem ze wzbudzaniem się generatora. Przyjrzyj się temu i daj znać.

    --
    pozdrawiam

    0
  • Pomocny post
    #5 22 Mar 2006 18:30
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Problem leży w napięciu matrycy LCD, czyli "kontrascie" przy obniżonym do 3V3 napięciu będziesz potrzebował napięcia ujemnego dla kontrastu, zrobisz to na ICL7660 czy podobnym

    0
  • #6 23 Mar 2006 09:42
    nasiono
    Poziom 17  

    oK! dziękuje za wszystkie odpowiedzi tymczasowo jednak zmienie komunikacie at8L -> lcd na 4 bity co umożliwi kontakt tylko w jedną strone dzięki czemu będe mógł zasilić LCD z wyższego napięcia a CPU z niższego. Potem spróbuje pewnie tego manewru z ujemnym napięciem a kontrast.
    Pozdrawiam.

    0
  Szukaj w 5mln produktów