Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kolumny do wzmacniacza 2x200/2x140W - ldm smx 11?

GAWRION 23 Mar 2006 04:22 4457 9
    GAWRION
    Level 11  
    Witam!!

Niedawno zakupiłem wzmacniacz ldm smx 11 ( 2x200W / 4 Ohm; 2x140W / 8 Ohm). Planuję samodzielnie wykonać do niego kolumny. Na budowie kolumn znam się o tyle o ile nadążam z tematem - zacząłem się interesować tym od tygodnia. Jeśli chodzi o obudowę - myślę, że podołam - nie brak mi zdolności. Jeśli chodzi o lutownicę, cynę itp - to muszę powiedzieć że jako-tako sie posługuję tymi narzędziami. Generalnie chcę się tego podjać. Niestety temat jest dla mnie bardzo świerzy i potrzebuję rad osób mądrzejszych ode mnie - liczę że rady takie otrzymam. Liczę także na wyrozumiałość i cierpliwość choć liczę także że nie będzie ona aż tak bardzo potrzebna - jestem osobą raczej szybko łapiącą i uczącą się.
    Wzmacniacz ma napędzać zestaw głośnikowy w moim zespole - gramy muzę rockową - czasami dość mocne brzmienie (gitary), wokal agresywny ale nie aż tak :).

W związku z tą planowana budową mam kilka pytań:

1. Jaki rodzaj obudowy zastosować - BR czy bez BR?
    2. Jakie głośniki będą najlepsze - będę budował w oparciu o STX'y - chodzi mi o moce? (ma to pożreć jak najmniej kasy bo niestety nie stać mnie)
    3. Zestaw 2 czy 3 drożny?
    4. Jaka pojemność obudowy wystarczy?
    5. Gdzie kupię takie elementy jak narożniki, uchwyty?

p.s. moją pracę będę dokumentował - w miarę powstawania zestawu będę zamieszczał fotki :) - może rozpoczęty tutaj projekt przyda się komuś innemu.
  • Helpful post
    PANICZKAMIL
    Level 39  
    . Jaki rodzaj obudowy zastosować - BR czy bez BR?
    2. Jakie głośniki będą najlepsze - będę budował w oparciu o STX'y - chodzi mi o moce? (ma to pożreć jak najmniej kasy bo niestety nie stać mnie)
    3. Zestaw 2 czy 3 drożny?
    4. Jaka pojemność obudowy wystarczy?
    5. Gdzie kupię takie elementy jak narożniki, uchwyty?

Witaj.Odpowiedzi:

1.BR-praktycznie wszystkie kolumny pełnopasmowe mają obudowy BR,wiec sie nie wyłamuj

2.Bas 38/300/xx , sredni to hmmm GDS 22/xx/xx , wysokie może cośz Tonsila GDWT 12/19 perschingi

3.Zdrecydowanie 3 drożny jak gra na tym cała kapela

4.Hmmm powiem tylko,zę dla kolumn Elestry z głośnikami 15",8",1" są to około 75x55x35

5.Allegro np.

Ja bym sie zastanawiał nad sensem tej inwestycji - na allegro mozesz kupić GOTOWE,UŻYWANE kolumny na pożądnych firmaowych głośnikach za cenę praktycznie tą samą....

POZDR :D.
    PANICZKAMIL
    Level 39  
    KKopereKK zapomniałeś/niedoczytałeś,zę to mają być ESTRADÓWKI - nie wiesz co to SMX11 LDMa ? Przecież to powermixer ! POZDR
  • Helpful post
    toadi
    Level 36  
    Glosniki jakie mozesz urzyc to tak :
    niski stx GDN38-300 4om
    sredni beyma 8AGNT 8om
    Wysoki tonsil GDWT 12-19/100
    8om
    F podzialu np 600 HZ i 5 kilo .

Dla samego basowca obudowa okolo 90L wymiary sobie dobierz zeby sie ladnie wszystko zmiescilo
    Dlaczego takie glosniki
    STX zapewni niezlego kopa na basie 4om zeby wyciagnac ile sie da z tego powermiksera

Sredni beymy koszt ok 90zł jest o ok 3dB glosniejszy os stx wiec 8om zalatwia sprawe ma niezle brzmienie jego moc wystarcza w kombinacji 4/8

Wysokotonowy w sumie to nawet mozesz wsadzic GDWT9/80/5F (perszing) ktory ma ten sam naped co 12-19 roznia sie tylko tubka i cena, 8om tez z powodu roznicy efektywnosci ale dodtkowo mozna jeszcze 3dB stlumic bo bedzie sie troszke wywyzszal

Takie kolumny budowal chyba DIYMANIEK spytaj go co i jak z tego mozna wyciagnac.
    GAWRION
    Level 11  
    PANICZKAMIL wrote:
    Ja bym sie zastanawiał nad sensem tej inwestycji - na allegro mozesz kupić GOTOWE,UŻYWANE kolumny na pożądnych firmaowych głośnikach za cenę praktycznie tą samą....

Częściowo masz rację, ale za własnoręczną budową przemawiaja u mnie takie argumenty jak:

1. Możliwosć ograniczenia niektórych wydatków - np sklejka użyta do budowy obudowy.
    2. Pewnoć że głośniki będą nowe i niezajechane.
    3. Napewno czegoś się nauczę i nawet jeśli nie wyjdą mi imponujace kolumny to będę i tak z nich dumny w jakiś sposób :D

########################################

kkoperekk wrote:
    Jak chcesz coś 3-drożnego na stx-ach to może coś na wzór https://elektroda.pl/rtvforum/topic413200.html
    Najlepiej poszukaj w dziale DIY, znajdziesz coś na pewno.

Zapomnialeś jeszcze dodać że bardzo skromny jestes

Mają to być kolumny estradowe. Przegladałem wątki na DIY lecz nie chcę kopiować na żywca - dodatkowo jestem uwarunkowany określonym rodzajem muzyki - chciałbym dopasować coś najbardziej zbliżonego do moich potrzeb.

Co do skromności to może tak to wygląda, że nie jestem skromny - nie pierwszy mi to wytykasz. Ja to tłumaczę tak - wiem jaka mam wartość - tam gdzie się wogóle na czymś nie znam nie wypowiadam się i nikogo nie przekonuję - przedstawiam raczej rzeczywistość taką jaka ona jest a nie taką, jaką chciałbym aby była.

########################################

micho a wrote:
    ważniejsza kwestia jest co chcecie tym nagłasniać i ile macie forsy ??

kapela rockowa tzn gitara basowa też idzie pod powermixer ??perkusja nagłosniona czy nie ??

Zestaw ma służyć nagłaśnianiu prób i ewentualnie niedużych pomieszczeń - małe puby. Zakup miksera zdeterminowany był koniecznością połączenia wszystkiego w 1 kanał (choćby po to żeby móc nagrać próby w miarę dobrze w stereo). Skoro już jest to trzeba zadbać aby moc się nie marnowała - muszą być więc kolumny - najlepiej będzie gdy będą optymalne (chodzi mi o stosunek ceny do jakości)

Kasy jest niewiele - w sumie wszystko dzieli się przez czterech członków zespołu ale w praktyce wygląda to tak, że część studiuje i musiałem na mikser wyłożyć. Z kolumnami pewnie będzie wygladać tak samo - będę je więc budował sukcesywnie - w miarę posiadania środków finansowych. Na pewno nie stać mnie na głosniki celestion, czy eminence - po lekturze wielu postów stwierdziłem, że warto sprawdzić polskie STX'y czy TONSILE.

Gitara basowa (oprócz 2 gitar elektrycznych) także ma iśc do LDM'a. Perkusja na razie nie jest nagłośniona (ponieważ nie mamy mikrofonów) - w przyszłości dobrze by było ja nagłośnić - chociażby dla uzyskania możliwości nagrywania jej.
    dj waryjot
    Level 14  
    jak to mają być kolumny estradowe to poproś Moderatora o przeniesienie tematu:)
    ja bym proponował 2 way 2x12" + 1"
    W MOJEJ BYłEJ SZKOLE JEST TAKI ldm Z KOLUMNAMI na głośnikach tonsil GD 30/100 2x12"
    są to w miarę uniwersalne kolumny
    wyjdzie Ci dokładnie 200W przy 4ohm i mają niezłą efektywność
    ja mam kolumny 2x12" TONSIL GD 30/50 i tez chce kupić tego ldm-a do nich
    gdzie go kupileś i za ile??
    do STX-a nie mam przekonania :D
    hirogen
    Level 33  
    wg mnie zakup nowych glosnikow tonsila jest nieekonomiczny bo sa za drogie jak na np swoja moc duzo lepszym rozwiazaniem jest zakup np 12pw3 slf selenium 200zł 175W albo ze stajni sica bo sa wersje 4 om
    GAWRION
    Level 11  
    Witam ponownie!

Długo mnie nie było :). Projekt stał w miejscu - troszkę się pokomplikowało z kapelą ale od niedawna mamy nową salę i znów mogę wrócić do budowy kolumn. Przez ostatni okres czasu odświerzałem moją wiedzę o budowie kolumn i napotkałem na kilka znaków zapytania:

1.
    Zwrotnicy raczej nie będę budował sam a kupie gotową o określonych częstotliwościach odcięcia. Zastanawiam sie co się stanie jeśli do takiej zwrotnicy zaprojektowanej na określoną impedancję przykładowo 8om (podział 600 ; 5k) podłączę niskotonowego 4om a resztę 8om? Przesuną mi się częstotliwości? Co w takim wypadku zrobić - chcę by filtrowanie odbywało się poprawnie. Być może myślę niepoprawnie? Prosze poprawcie mnie, poradźcie. Szukałem na forum jednak nie zabardzo pasowały mi tematy.

2.
    Jestem troszkę skrępowany zasobnością mojego portfela. Na głośniki planuję przeznaczyć nieco ponad 200zł/1 kolumna. Zastanawiam się cały czas nad tymi stx'ami, czytam różne opinie - generalnie boję się że będą miały zbyt małą skuteczność - wszędzie o tym czytam. Rozterka..Co w tej cenie lub niedużo droższego mogę kupić? Chodzi głównie o najdroższy niskotonowy.

Quote:
    ja mam kolumny 2x12" TONSIL GD 30/50 i tez chce kupić tego ldm-a do nich
    gdzie go kupileś i za ile??

odp. ldma kupiłem na allegro za 640zł - po kilkumiesięcznych obserwacjach (normalnie stały koło 900zł). Nadal mam go na obserwacji jednak już od dawna nikt nie chciał tego sprzedać.