Pozdrawiam wszystkich, i mam pytanko do kogoś kto stawiał serwerek na fresko. Mam net z kablowki (modem Motorili), ktory podłączyć chcę do komputerka z sytemem fresco i 3-ma kartami sieciowymi, do jednej podłącze modem do drogiej pierwszy komp w sieci a do trzeciej drugi komp. Czy na obu podłaczonych komputerach bedzie internet? Czy te komputery beda mogły sie wzajemnie widzieć w sieci (LAN)? Głównie chodzi mi o to żeby nie kupować huba tylko rozwiązać sprawę przy pomocy sieciówek. Bardzo proszę o pomoc ponieważ zanim zakupię dodatkowe sieciówki czy HUB to chciałbym mieć pewność że to bedzie działać. Zgóry dzięki za odpowiedź. Nara.
Proponuję jednak zkup huba np. na Allegro.
Tani hup nawet 8-16 portowy widziałem nieraz nawet za 50,- zł.
Stosując tyle siecówek musiałbyś zrobić routing pomiędzy wszystkimi kartami, a to nie jest już takie proste.
Ponadto jako tako działałoby by takie rozwiązanie na kartach serwerowych, lub chociaż z własnym procesorem i pamięcią podręczną.
Wszystkie obecnie dostępne karty sieciowe na kodekach RTL... itp. są tylko interfejsami pomiędzy magistralą PCI, a złączem UTP. To znaczy, że funkcję włąściwądla karty sieciowej realizuje komputer poprzez jej sterownik. Rozwiązanie mało wydajne i obciążające komputer.
Prawdziwa karta sieciowa powinna przynajmniej sprzętowo wspomagać formatownaie pakietów i miećmały bufor we/wy.
Ponadto prawdziwej karty sieciowej nie kupisz za wkotę niższą niż 100,- zł.
Nawet na Allego 3 prawdziwe karty kosztyją tyle ile kosztuje switch 4-8 portowy.
Pomijam już fakt, że na linksie routing dla protokołó IPX, czy NetBEIU, jest praktycznie nie do zrealizowania.
Oznacza to, że wszystkie usługi które będziesz chciał dzielić w sieci wewnętrznej będąmusiały byćoparte na protokole TCP/IP.
Takie podejście wymaga wyjątkowej dbałóści o aktualizację FireWalla i znacznie zwiększ zakres czynności, które FireWallowi należy powierzyć.
Każdy błąd, czy niedopatzrenie może być zgubne w skutkach.
Proponuję rozwiązanie z dowolnym routerem (sprzętowym lub na linuxie) oraz koncentrator lub przełącznik.
Wówczas wszelkie usługi wewnętrzne, jak udostępnianie plikoów i drukarek przypysać do protokołu IPX lub NteBEIU, które sąnierutowalne do Internetu, a nie przypisywać żadnej usługi i klienta do TCP/IP pozostawiając ten protokól wyłącznie jako gniazdo do bramki internetowej.
Takie rozwiązanie skutecznie izoluje klientów sieci od hackerskich zapędów za zwyłkym NAT.
Dlatego zupełnie wystarczy tani, cichy i energooszczędny router sprzętowy.
Jeżeli chcemy mieć inne usługi w sieci, to oczywiście musimy się zdecydować na poważniejsze kroki, pamiętając jednak o konieczności administrowania takim środowiskiem.
Nie można z góry powiedzieć, które rozwiązanie jest lepsze, wszystko zależy od potrzeb.
W większości przypadków jednak, wystarczy router sprzętowy.
Blokowanie niepłacących klientów, zrealizować można znacznie prościej niżprze IP-MAC, zwyczajnie wystarczy wyjąć wtyczką z hua
Dzieki za wyczerpującą odpowiedź, w takim przypadku rzeczywiście jepiej zakupić HUB co prawda w sieci beda tylko 2 kompy ale nie przewidziałem problemów z routingiem dla dwóch różnych kart (przecież bedą musiały mieć inne adresy sieciowe). Pozdrawiam wszystkich.
Proponuję jednak zkup huba np. na Allegro.
Tani hup nawet 8-16 portowy widziałem nieraz nawet za 50,- zł.
Stosując tyle siecówek musiałbyś zrobić routing pomiędzy wszystkimi kartami, a to nie jest już takie proste.
Tzn routing robi się sam Problem byłby gdyby było np kilka takich serwerów to byłaby konieczna specjalna konfiguracja, a jeśli jest tylko jeden serwer to jest tylko jedna droga domyslna a drogi do podsieci przypisane na podstawie adresu karty sieciowej 'automagicznie'.
Karmazyn wrote:
Dlatego zupełnie wystarczy tani, cichy i energooszczędny router sprzętowy.[...]W większości przypadków jednak, wystarczy router sprzętowy.
Blokowanie niepłacących klientów, zrealizować można znacznie prościej niżprze IP-MAC, zwyczajnie wystarczy wyjąć wtyczką z hua
W przypadku taniego router możesz zupełnie zapomnieć o takich trickach jak blokowanie p2p czy ograniczanie pasma. Dodatkowo na serwerze może chodzić serwer ftp/samba do wymiany danych, serwer www z forum lokalnym do wymiany opinii i informacjach o działaniu sieci.
Mowisz ze z routingiem nie bedzie problemu? bo juz zwatpilem, mozesz powiedziec czy dobrze rozumuje: dla sieciówki (w routerze) do ktorej podlacze modem ustawie w fresco DHCP bo tak mam w windozie, dla drogiej (w routerze) sieciowki połączonej z jednym z dwoch kompow ustawie adres np. 192.168.0.1 a na kompie do niej przylaczonym (kliencie) np. 192.168.0.2 Na 3-ciej sieciówce (w routerze) ustawie adres 192.168.1.1 a na kliencie 192.168.1.2 Czy bedzie to działać? net musi być na obu kompach i kompy powinny sie widziec w otoczeniu sieciowym. A zalety routera programowego postawionego na kompie są dla mnie oczywiste, dlatego wybrałem to rozwiązanie.
To ja jeszcze dołoże serwer postawiony na novell-u 5.1 z www tomcat lub apache, proszę tym się pobawić lub włamać do takiego czegoś.
Gwarantuje, że większość włamań oraz nieudolnych prób jest do serwerów postawionych na linuxach. Jest ich po prostu najwięcej !.Niestety teraz kazdy laik moze sobie jakas tam dystrybucje zainstalowac, tylko gorzej jest później ze sledzeniem bug-ów i ściaganiem łatek, zresztą prawidłowo zabezpieczony Win2000 tez nie powinien sprawiać problemów, pod warunkiem ze pozniej ktoś nad tym bedzie czuwał.
dzielenie łącza na komp typu p100 - zycze powodzenia
Tzn routing robi się sam Problem byłby gdyby było np kilka takich serwerów to byłaby konieczna specjalna konfiguracja, a jeśli jest tylko jeden serwer to jest tylko jedna droga domyslna a drogi do podsieci przypisane na podstawie adresu karty sieciowej 'automagicznie'.
Nie wydaje mi sie, jesli masz jeden serwer i trzy karty sieciowe i trzy adresy IP, w tym jeden publiczny na modem, to jak to niby ma sie widziec miedzy soba?Sa przeciez w tym wypadku dwie podsieci? Jedynym sposobem jest wpisanie ręcznie tych adresów do tablicy routingu.
A co do kart zamontowanych w takims czyms to karmazyn ma racje, tylko serwerowe karty potrafiłyby obsłuzyc ruch w takiej sieci bez zwalniania lacza.[/B]
Nie wydaje mi sie, jesli masz jeden serwer i trzy karty sieciowe i trzy adresy IP, w tym jeden publiczny na modem, to jak to niby ma sie widziec miedzy soba?Sa przeciez w tym wypadku dwie podsieci? Jedynym sposobem jest wpisanie ręcznie tych adresów do tablicy routingu.
Małe dystrybucje typu freesco mają prosty setup gdzie podajesz zakresy IP dla poszczególnych kart sieciowych i "grzebanie" w tablicy routingu wogóle człowieka nie interesuje.
Pierwszy router na freesco uruchomiłem i skonfigurowałem po przeczytaniu opisów w ciągu pół godziny nie mając o tym zielonego pojęcia.
blackpower wrote:
A co do kart zamontowanych w takims czyms to karmazyn ma racje, tylko serwerowe karty potrafiłyby obsłuzyc ruch w takiej sieci bez zwalniania lacza.
Spokojnie, SDI czy NEO to nie łącze 1Gb żeby 100Mb karta nie dała rady tego obsłużyć. U mnie jako router pracuje komputer 100MHz (słownie: 100 megaherców) i bez problemu daje sobie radę z łączem 512kb. Jeśli masz zamiar jeździć samochodem z prędkością 60km/h to nie potrzeba do tego rajdówki z 500 konnym silnikiem.
Piszesz że dobrze zabezpieczony serwer na w2k jest dobrym rozwiązaniem, myślisz że laik coś takiego uruchomi i skonfiguruje? Kiedy miałem serwer na wingrozie a ludzie chcieli mnie zlinczować za każdy zwis i brak netu, teraz na linuxie mam uptime około 200 dni, co dla produktu Billa windzianego jest nieosiągalną i astronomiczną liczbą.
Co do włamów na serwery linuxowe - sprawa jest prosta, większość serwerów pracuje na linuxie (bo jest za darmo) i stąd taka statystyka.
Karmazyn wrote:
Blokowanie niepłacących klientów, zrealizować można znacznie prościej niżprze IP-MAC, zwyczajnie wystarczy wyjąć wtyczką z huba
Jeśli mam kilka hubów po drodze (rozbudowana sieć) to mam według ciebie biegać do piwnicy, otwierać skrzynki i wyłączać kabelki, a jak już klient zapłaci to ponownie biec do piwnicy, ponownie otwierać skrzynki i włączać wtyczki? Teraz jeszcze fragment sieci działa na WiFi, czyli według twojej "recepty" mam wspiąć się do klienta na dach i odłączyć mu antenę? Chyba że admin jest masochistą, albo wybitnie dba o formę
ElGregor możesz mi wyjasnić jak wpisać w fresco te zakresy adresów (dla podsieci) jakie opcje należy wybrać? Każdy mówi co innego już sam nie wiem czy lepiej kupić hub czy lepiej rozwiązać to na trzech sieciowkach. Moj komp na router to celeron 300 i 64Mb ram wiec mysle ze nie bedzie zaslaby do obslugi zwyklych tanich sieciowek (mam tylko 10Mbit) w sieci lokalnej. Czy może ktoś dać mi rzetelną fachową poradę?
Jak ustawiasz adres karty sieciowej i maske to taka trasa SAMA się pojawia w tablicy routingu i wszystkie pakiety do danej podsieci będą szły poprzez te karte. Dzieje się tak przy systemach windows jak i linux. Jeśli chcesz urzywać SMB w oddzielnych podsieciach to musisz postawić serwer WINS (chyba jeszcze się da to załatwić przy pomocy plików LMHOSTS ale nie dam głowy).
ElGregor możesz mi wyjasnić jak wpisać w fresco te zakresy adresów (dla podsieci) jakie opcje należy wybrać?
Poniżej masz przykład konfiguracji dla routera ethernetowego
A więc robisz tak (freesco 0.2.7), opiszę ci całą konfigurację routera od początku do końca, trochę to długie, ale przejdziesz przez to szybko :
Umieść karty sieciowe w slotach, ściągnij obraz dyskietki freesco z freesco.pl, przy pomocy RAWRITE zapisz obraz na dyskietkę, możesz teraz wystartować komputer z tej dyskietki.
Przy pierwszym uruchomieniu wejdziesz w setup, naciśnij ENTER
Wybierz teraz "e" (ethernet router)
Teraz ustawiasz kolejne opcje:
711 "Hostname of this computer" nazwa twojego routera, możesz wcisnąć ENTER (domyślnie jest "router")
712 "Domain name" nazwa domeny, w jakiej pracują komputery klienckie, możesz wpisać cokolwiek np. "NoNick.pl" (chyba że masz wykupioną domenę, to sobie ją wpisz)
"Autodetect modems now ?" autodetekcja modemów? daj "n" (korzystasz z sieciówek a nie z modemów)
8xx "How many network interface cards you have?" Ile posiadasz sieciówek, dajesz 3
811 "I/O port address of 1st ethernet card?" adres bazowy pierwszej karty, jeśli jest na PCI podaj 0 (autodetekcja)
812 "IRQ line of 1st ethernet card?" numer przerwania pierwszej karty, jeśli jest na PCI podaj 0 (autodetekcja)
821 "I/O port address of 2nd ethernet card?" adres bazowy drugiej karty, jeśli jest na PCI podaj 0 (autodetekcja)
822 "IRQ line of 2nd ethernet card?" numer przerwania drugiej karty, jeśli jest na PCI podaj 0 (autodetekcja)
831 "I/O port address of 3rd ethernet card?" adres bazowy trzeciej karty, jeśli jest na PCI podaj 0 (autodetekcja)
832 "IRQ line of 3rd ethernet card?" numer przerwania trzeciej karty, jeśli jest na PCI podaj 0 (autodetekcja)
720 "Use DHCP client to configure 1st network interface?" czy użyć DHCP do konfiguracji pierwszej karty? jeśli dostajesz IP dynamicznie to daj "y", jeśli masz IP statyczne daj "n"
721 "Interface name of 1st network?" Nazwa pierwszego interfejsu sieciowego, kliknij ENTER (domyślnie jest "eth0")
Jeśli nie włączyłeś DHCP dla pierwszej karty pojawi się pytanie o adres IP
724 "IP adress of 1st network interface" podaj twoje IP
I jeszcze maskę podsieci
725 "Network mask?" podaj twoją maskę podsieci
726 "IP range" zakres adresów IP dla DHCP na pierwszej karcie, daj "-" (wyłączone, pierwsza karta jest wejściem do routera)
731 "Interface name of 2nd network?" Nazwa drugiego interfejsu sieciowego, kliknij ENTER (domyślnie jest "eth1")
732 "IP adress of 2nd network interface" adres IP dla drugiej karty sieciowej, możesz dać np. 10.0.0.1
733 "Network mask?" Maska podsieci, możesz dać np. 255.255.255.0
734 "IP range" zakres adresów IP dla DHCP na drugiej karcie, jeśli chcesz przydzielać adresy przez DHCP wpisz zakres np. 10.0.0.2 10.0.0.15, jeśli nie chcesz używać DHCP daj "-" (wyłączone) nie dawaj zbyt dużych zakresów (jak masz np. cztery komputery to nie dawaj zakresu dla 100) bo tylko niepotrzebnie zajmiesz pamięć
741 "Interface name of 3rd network?" Nazwa trzeciego interfejsu sieciowego, kliknij ENTER (domyślnie jest "eth2")
742 "IP adress of 3rd network interface" adres IP dla trzeciej karty sieciowej, możesz dać np. 10.0.1.1
743 "Network mask?" Maska podsieci, możesz dać np. 255.255.255.0
744 "IP range" zakres adresów IP dla DHCP na trzeciej karcie, jeśli chcesz przydzielać adresy przez DHCP wpisz zakres np. 10.0.1.2 10.0.1.15, jeśli nie chcesz używać DHCP daj "-" (wyłączone) nie dawaj zbyt dużych zakresów (jak masz np. cztery komputery to nie dawaj zakresu dla 100) bo tylko niepotrzebnie zajmiesz pamięć
411 "Enable caching DNS server?" odblokować keszowanie zapytań DNSa? daj "s" tylko z sieci lokalnej
412 "Enable DNS requests logging for debug purpose?" włączyć logowanie zapytań DSNów? daj "n", niepotrzebne jeśli wszysko dobrze działa
421 "Enable DHCP server?" odblokować serwer DHCP? jeśli wcześniej podałeś zakresy IP dla drugiej i trzeciej karty to znaczy że chcesz używać DHCP i daj "s" (w sieci lokalnej), jeśli nie to daj "n"
422 "WINS address?" adres serwera WINS, jeśli nie, daj "-"
423 "Default lease-time, max lease-time" Standardowy i maksymalny czas dzierżawy IP, daj "ENTER", nie zmieniaj
424 "Do you want to create/edit static DHCL leases y/n" czy chcesz dopisać lub zmienić statyczne przydziały IP? jeśli przypiszesz komuś stały IP to pamiętaj aby adres ten nie pokrywał się z zakresem który podałeś wcześniej przy konfiguracji DHCP dla kart sieciowych!
431 "Enable public HTTP server?" rurchomić serwer HTTP? jeśli chcesz na swoim serwerku umieszczać strony WWW (np. zawiadamiające klientów o niepłaceniu) to powinieneś odblokować tą opcję ("s", w sieci lokalnej), jeśli masz publiczne IP i chcesz żeby strona była widziana w internecie to wybierz "y"
432 "Public HTTP serwer IP port?" port na którym będzie pracował serwer HTTP, domyślnie 80
441 "Enable time serwer and router control via HTTP?" odblokowanie zdalnej konfiguracji routera przez WWW? daj "s" jeśli chcesz zmieniać ustawienia routera z innego komputera w sieci (router może leżeć np. na strychu i nie mieć monitora ani klawiatury)
442 "Control HTTP server IP port? port na którym pracuje kontrola routera przez WWW, domyślnie 82
443 "Host time serwer address?" adres serwera czasu, jeśli nie chcesz automatycznie synchronizować zegara routera dajesz "-"
451 "Enable print serwer?" odblokować serwer wydruku? jeśli chcesz podłączyć do routera drukarkę i udostępnić ją użytkownikom sieci to daj "y"
46 "Enable telnet serwer?" czy chcesz uruchomić logowanie się do routera przez telnet? bezpiecznie jest dać "s" tylko z sieci lokalnej
14 "Savers - screen(min),hdd(x5 sec)" czas po którym router wygasi ekran i zatrzyma HDD
15 "Swap file in megabyte" wielkość pliku wymiany, zostaw bez zmian, dla dyskietki freesco i tak nie użyje pliku wymiany
13 "Do you wanto to enable extra modules/programs?" czy chcesz uruchamiać dodatkowe moduły i programy? na razie daj "n"
16 "Log sizes in bytes?" max. wielkości plików z logami, daj "ENTER"
911 "Host gateway?" domyślna brama dla routingu, podaj bramkę swego dostawcy internetu
912 "Primary DNS address?" adres pierwszego serwera DNS, może wpisać np. 194.204.152.34 (DNS TPSA)
913 ""Secondary DNS address?" adres pomocniczego serwera DNS, możesz wpisać np. 194.204.159.1
914 "ISP http proxy address" adres serwera proxy twojego dostawcy internetu, jeśli nie używa daj "-"
47 "Port forwarding, do you want to export services?" Jeśli masz publiczne IP i chcesz mieć połączenie ze światem zza maskarady (np. używać rozmów głosowych w GG) to musisz włączyć forwardowanie portów, jeśli nie masz publicznego IP, daj "n"
Konfiguracja zakończona, wciśnij "ENTER" i wybierz "s" (save and exit)
System powinien się zresetować, jeśli nie wydaj polecenie "reboot" i po ponownym uruchomieniu wszystko powinno działać.
Jeśli będziesz miał jakieś problemy pisz do mnie na priva
Dzieki elgregor taki lopatologiczny sposob na pewno pomoze wszystkim co maja problem z podzialem lacza na kilka kompow dodam tylko od siebie ze jakby ktos chcial to moze skozystac z coyote linux konfiguracja jest jeszcze prostsza ale mniej funkcji czyli aby miec wiecej kompow najlepiej dokupic huba na przyklad 5 portow
instalacja odbywa sie za pomoca programiku odpalanego w windowsie i polega na wpisaniu kilku informacji (adres ip lub haslo i uzytkownika w neo oraz wybraniu na przyklad czy chce miec dhcp czy nie ) jest to najprostsza minidystrybucja jaka widzialem w zyciu i do tego sprzet mozna zamkac w 100zl a to juz duzo mniej niz 300zl za najtansze rotery
pozdrawiam
ps. oraz nowowsc jak zrobic z komputerka z karta wireles AP (zbudowana na Prism 2/2.5/3 )sluzy do tego drogi z programow umieszczonych przezemnie tyle ze tego kjeszcze nie sprawdzalem jak to dziala aha drogi prog do dzialania wymaga linuxa wiec nie da sie go otworzyc w windzie
Wielkie dzieki ElGregor!!! zadzialalo nie wiem dlaczego, robilem prawie identycznie i nie chodzilo, raz tylko udalo mi sie odpalic net na tylko jednym kompie. Prawdopodobnie problem byl w zlej konfiguracji serwera DNS.
witam, osobiscie mialem do czynienia z niewielka siecia 11 komputerow , i nie polecam routera sprzętowego(chyba że macie 2tyś.zł) to jest poprostu wielka lipa krótko ujmując ,tylko i wyłącznie router programowalny np na slackware .Fakt trzeba troche czasu na poznanie ,ale wierzcie opłaca sie i jaka frajda .POzdrawiam.
Co wybrac....hmm....to zalezy od uslug jakie ewentualnie urzadzenia mialyby umozliwiac.
Prosty podzial lacza da sie zrobic routerem sprzetowym w dosc latwy sposob ale mozliwosci takiego serwera/routera sa zalezne od danego urzadzenia (w zasadzie to sprzetowy firewall+podzial lacza). Metoda na szybcika przy uzyciu gotowca.
Poprzeczke podnosi zastosowanie serwera z prawdziwego zdarzenia opartego na linuxie. Tego typu rozwiazania serwuja o wiele wiecej mozliwosci tworczych od sprzetowych routerow. Oprocz pozadanego routingu z wlasnej podsieci do sieci internet oraz firewall'a mozliwe jest skonfigurowanie uslug takich jak: NFS, Samba (integracja srodowisk NT i linuxa), serwer baz danych SQL, serwery: mail, ftp, ssh, www, ...
Mozliwosci w zasadzie ogranicza sam zakres wyobrazni administratora.
Czy nie warto pokusic sie w momencie budowy wlasnej sieci LAN o serwer udostepniajacy elastyczne polaczenie z internetem, serwer plikow z logowaniem do domeny, serwer ssh i ftp, filtrowanie pakietow i wiele innych ?
Uwazam, ze koszty obu z wariantow nie sa zblizone, ale decydujac sie na sprzetowe rozwiazania uniemozliwiamy sobie pozniejsza modyfikacje takowej sieci o dodatkowe uslugi.
W najblizszym czasie zamieszcze porownanie kosztow obu z wariantow i podam przykladowe konfiguracje sprzetowe dla serwera linuxowego.
A ja bym się zastanowił nad równomiernym podziałem Neostrady, ponieważ jest ustalony limit GB np na Neo 500 jest 15GB dla 3 komputerach w lutym (przy obciążeniu np P2P) wyszło mi że zostało ściągniętch 18GB. Dlatego polecam albo serwer na linuxie lub manadżer pasma firmy Planeta MX500 cena ok. 500 zł
witam
ja osobiście polecam serwerka na freesco ma bardzo dużo opcji (po instalacji dodatkowych pakietów) np. proxy, ftp, justice (dynamiczne organicznie pasma) itd.
pozdrooooo
Dodano po 7 [sekundy]:
witam
ja osobiście polecam serwerka na freesco ma bardzo dużo opcji (po instalacji dodatkowych pakietów) np. proxy, ftp, justice (dynamiczne organicznie pasma) itd.
pozdrooooo
pytanie zadane przez autora nie jest dosc scisle , bo moja rada dla autora zalezy od dwuch rzeczy bardzo istotnych , sam mam server i 20 luda w sieci i tak , jesli chcesz poprostu tylko zalozyc internet i podlaczyc ( udostepnic innym internet ) to bron boze zaden server na linuxie a zwlaszcza jesli nie masz obcykanego linucha, na routerku tylko osiagniesz spokuj , jak bedzie server i z jakis powodow net nie bedzie chodzil zaczna ci ludzie latac ze cos serverem sie ztegowalo , bada mieli pretenscje ze placa i chca miec , wiem cos o tym ( 8 lat mam siec ) , a w przypadku routerka sapokuj i tylko jedna ewentualnosc ze tpsa nawala z netem bo wiadomo ze router chodzic mosi , druga sprawa , rok temu wyjechalem na wakacje 2 tyg , w bloku byla przerwa w pradzie i server sie resetnal , i po przeyjezdzie tylko kolejka ludzi z pretesjami bo owszem linuxa da sie skonfigurowac na takie ewentualnosci ale zaden linux sie nie odpali jak nie bedzie klawiatury podlaczonej bo nie zdazy , a majac server i wlasnego kompa server i tak wkoncu laduje pod szafa ( zajmujac tylko niepotrzebnie miejsce gdzie kurzu w cholere ) z podlaczonymi tylko niezbednymi kablami i tylko jesli cos potrzebujemy to podpinamy wszystko , kolejna sprawa komputer zjada te kilkanascie czy kilkadziesiat zlotych na miesiac a w stosunku rocznym zaplacimy wiecej za prad niz za router, a co do faktu ze na roterku nie mozna stawiac mail serverow i serverow www itd to przeciez z jakiej paki masz tracic czas i nerwy zeby te rzeczy pokunfigurowac aby uzywali ich uzytkownicy sieci skoro oni i tak conajwyzej ci za to podziekuja a po czasie i tak wszyscy lub wiekszosc zapomni ze cos takiego funkcjonuje powracajac do maili na onecie i www na republice bo tez darmowe i tez dziala , , ja twierdze ze server z pcta moze jest elastyczny , ale w sytuacji jak cos nie chodzi i to moze byc tepsa moze byl kabelek niedocisniety czy glupia sieciowkla to szkoda nerwow czasu i roboty na dojscie do przyczyny , w sieciach na routerkach tez sie zdaza ze cos jest nie tak (20 razy rzadziej) ale to przewaznie szybko idzie rozwiazac poprzez resecik i docisniecie kabl , a co do ludzi ktorym udostepnisz neta to dam ci dobra rade , nawet jesli to beda twoi dobrzy koledzy , kasuj ich zawsze za miesiac z gory i od pierwszej oplaty naucz ich ze to oni maja tobie kase przyniesc a nie ty masz latac ,i to w jak ci ne dadza to sie nie patyczkuj tylko offline ich . i kasuj ich zawsze o 10-15 zl wiecej niz wyniesie podzial oplaty abonamentowej bo jak cos bedzie to wymiany , kabelek , koncowka czy inne pierdolko to nie bedziesz sie mosial prosic o sciepke a z drugiej strony dlaczego ty masz komukolwiek udostepniac internet i on ma miec tak samo jak ty, wkoncu to ty decydujesz sie , wymyslasz , stosujesz , narazasz sie na ich nazekanie , ty podpisujesz umowe z tp , do ciebie przychodza rachunki ty bedziesz je chodzil i placil wiec nie rob tego za darmo , a zreszta po podziale ceny abonamentu i dodatkowych 10-15 zl dla ciebie za udostepnienie cena i tak bedzie smieszna ,
a teraz druga opcja , server na linuxie to jest dobre rozwiazanie jesli zamierzasz potrenowac w administracji serverow i to wszystko
witam a tak z ciekawosci zapytam ile dałeś za twojego routerka ??
bo mnie mój serewerek na freesco kosztował 50zł i jak narazie to chodzi spox
pozdrooooooo
Mam w związku z rozmową kilka pytań i sugestii. Dla tych którzy sa zwolennikami zwykłego routera polecam jego instalację, a potem rozwiązywanie problemów. Mam sieć 2 lata i mam dość ciągłych problemów. Niestety oprócz ludzi normalnie korzystających są i tacy którzy z rozmysłem lub bez jakiejkolwiek wiedzy obciążają łącze przez przerózne P2P lub wirusy/trojany/inny syf. Niestety większość z nich nie chce/nie umie ograniczyć obciążania łącza i wychodzi na to, że 6 osób płaci a głównie jedna korzysta.
Co do blokady portów to proszę pokazac mi sposób aby tego dokonać przy P2P? Chyba, że zablokowac wszystkie, ale to chyba nie o to chodzi. Wypinanie wtyczki? A potem pretensje, "bo mi nie chodzi internet"...
Ja z tym walczę 2 lata i chyba jednak przejdę na serwer.
Co serwera to mam kilka pytań.
1. Czy Fresco pozwala na sprawiedliwy podział łacza, tak aby np w przypadku gdy nikt inny nie korzysta dawać większy transfer jednej osobie i ograniczać go gdy ktoś inny będzie chciał coś ściągnąc?
2.Mam NEO+640 i stary modem na RJ-ce. Mam Celerona466 ze zintegorwaną kartą sieciową oraz kartą PCI z hubem na 4 porty. Czy to wystarczy?
Normalnie z modemu kabelek idzie do routera, a z niego wychodzą 4 kable do 3 kompów i switcha, a z niego do kolejnych kompów. Nie wiem czy dać kabel z modemu do karty siećiowej a wyjścia na 3 kompy i switch czy jednen kabel z serwera na router i z niego już normalnie dalej tak jak jest teraz?
3.Czy wstawienie prostego serwera spowoduje dodanie proxy? wiem, że takie rozwiązanie spowoduje zaraz problemy u innych osób i będą narzekali, że coś im tam nie chodzi ( bo proxy trzeba ustawić).
Co do p2p to blokowanie portów raczej nie pomoże. Trzeba się pobawić np. iptables + moduł string
1. Nie wiem jak na freesco, pod linuxem bawiłem się shaperd (http://sp9wun.republika.pl/linux/shaperd_cbq.html)
2. cel466 wystarczy spokojnie
3. Nie ma żadnego proxy. Userzy jedynie wpisują u siebie ip gateway'a (ruter, twój server)
A co do ruterków to polecam Roboticsa USR 9105. Oparty na linuxie, firewall na iptables a w najnowszym firmware dodano QOS ! Całkiem sympatyczne urządzenie
Rzeczywiście jak na tą cenę to naprawdę dużo posiada.
Nie moge jednak nigdzie doszukac sie czy pozwala na sprawiedliwy podział łącza, tak by nie blokując całkowicie umożliwiać limitowanie pasma ( podzialenie 640kb/s na 6-8 osób tak by każdy miał swoją część, którą router może mu czasowo zwiększyć jeśli inni nie korzystają ze swojego przydziału).
Jeśli miałby on takie rozwiązanie to jestem jak najbardziej za i poprę routerki (jesli chodzi o prostotę i mała konsumpcję prądu)
Takiego podziału to nie ma :/ ma qos'a jedynie, czyli przydzielanie jakby priorytetow na konkretne porty, np na 80(www) dajesz Maximize Throughput, dla 22(ssh) - Minimize Delay, tak to wyglada. Dobrze się to sprawuje, ale jak ktoś zacznie ciagnąć przez http to wtedy jest problem, naszczeście nie zdaża się
Także skończy się chyba na serwerku. Przyjrzyj się temu shaperd bo chyba oferuje to czego potrzebujesz.
Witam ja mam serwer na freesco mam zrobiony podział łącza na justice lub można zastosować TrafManager proxy można zrobić! potrzebna jest tylko odpowiednia paczuszka o nazwie squid Pozdrawiam
Może ktoś sie podzilić wrażeniami, jak chodzi serwer pod linuxem z modemem USB NEO? U nas mamy sieć i właśnie tak jest zrobione, włąsnie myślimy nad kupnem modemu na RJ (routera) bo jak sie rozloczy NEO to czasmi serwer sie musi 6 razy zrestartować zeby poloczyć sie z NEO, w routeraach sprzetowych to nastepuje chyba szybciej, może ktoś ma to niech sie podzieli wrażeniami, może nie potrzebnie chcemy kupować ten router bo bedzie to samo, jak narazie nie było zwisu netu na serwerze tylko czasmi są przerwy bo sie restartuje by spowrotem poloczyć sie z netem. Neo jest 6 Mbit. Modem USB to Sagem.
Witam
kolego "pawela56"
chodzi Ci o to że zawiesza Ci się modem ? i wystarczy go włonczyć i wyłonczyć spowrotem ?
(chodzi mi o zasilanie...)
ja miałem taki problem z routerem od ISP na RJ...
ale mam zainstalowany programik co sprawdza co jakiś czas pingi ...
i jak nie ma to załancza port LPT (wszystkie 8 lini ...)
a pod port lpt mam podłonczony przekażnik z tranzystorkiem,,, i odłancza na chwilke zasilanie... i po chwili załancza ... i smiga dalej
pozdrawiam MareK
Witam
kolego "pawela56"
chodzi Ci o to że zawiesza Ci się modem ? i wystarczy go włonczyć i wyłonczyć spowrotem ?
(chodzi mi o zasilanie...)
ja miałem taki problem z routerem od ISP na RJ...
ale mam zainstalowany programik co sprawdza co jakiś czas pingi ...
i jak nie ma to załącza port LPT (wszystkie 8 lini ...)
a pod port lpt mam podłonczony przekażnik z tranzystorkiem,,, i odłancza na chwilke zasilanie... i po chwili załącza ... i smiga dalej
pozdrawiam MareK
Proszę czytać dokłądnie, w tym momencie pracuje tylko serwer na linuxie, do niego jest podloczony modem USB, i chodzi o to czy nie bylo by to poloczenie stabilniejsze na routerze, chodzi o rozłaczanie się dokladniej, bo serwer musi sie zrestartować za kazdym razem a troche to trwa, i robi to czasmi kilka razy, bo nie moze sie poloczyć az do skutku, jak to jest w przypadku routerów sprzetowych?
Chłopaki niech was nie zwioda te hasła potępiające W2K mam osobiście serv w domu z tym systemem, i jedyne momenty w których nie pracuje to wymiana zasilacza z powodu awarii! Jest to jeden z najstabilniejszych systemów Windows. Większość ludzi krytykuje Microsoft za niestabilność a tak naprawde wina w 85% leży po stronie użytkownika który nie dba o system. Co do ceny nie bede sie wypowiadał Pozdr dla linuxomaniaków Wracając do tematu router czy server, stawiał bym chyba na zaawansowany router.
Mam routerek w małej kawiarence int., który dzieli mi internet, ale coraz częściej zastanawiam się nad stworzeniem serwera na linux'ie.Przyczyna, to zapychanie łącza przez osoby, które ciągną ze stron http.Jedyną możliwością ich odłączenia, to wyciągnięcie wtyczki .Mój router to repotec ip-3014.Jest on całkiem przyzwoity,jak za te cene i niezawodny, ale niestety nie dzieli równo łącza.Wiem, że istnieją takie routerki, które dzielą łącze równo, ale ich cena to ok 700-800 zł, wiec odpada narazie.Chyba pobawie się najpierw zanim zastosuje serwer.Jedyna negatywna sprawa, to prąd, bo 24 godziny na dobe, to około 30 zł, dla takiego komputerka miesięcznie(tak licze w zaokrągleniu), wiec rocznie to cena routera sie zwraca.Pozdrawiam.
Miałem postawiony serwer na Linuxie do podziału łącza a teraz przeszedłem na prosty router sprzętowy i muszę przyznać rację wielu z moich przedmówców. Każde rozwiązanie ma swoje wady i zalety:
Serwer:
- wygodny sposób na przechowywanie plików i instalek (wszystko "pod ręką")
- możliwość zaawansowanej konfiguracji (szczerze mówiąc nie mam czasu ani ochoty aż tak bardzo się w to bawić, więc skończyło się na dosyć prostym ustawieniu)
Router:
- mały pobór prądu,
- wygoda przy wyłączeniu zasilania - sam się restartuje.
Wszystko zależy tak naprawdę, czego oczekujemy od sieci - jeśli mamy upierdliwców ściągających przez p2p co się da bez umiaru oraz często instalujemy jakieś komputery, to polecam serwer, jeśli potrzebujemy prosto podzielić internet na kilka kompów to po prostu router.
Wydaje mi się, że złotym środkiem byłoby użycie starego laptopa w charakterze routera:
- bateryjne podtrzymanie, w zasadzie nie trzeba UPSa,
- pobór prądu niewiele większy niż routera sprzętowego,
- można instalki trzymać na dysku (dyski do laptopów staniały)
- można dowolnie "skroić system" i skonfigurować na swoje potrzeby.
Będę w najbliższym czasie chyba przechodził na takie rozwiązanie, wstępnie przygotowałem coś takiego:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic452239.html