Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

fb770h - próbkuje przetwornica zasilacza

marrcin4 23 Mar 2006 19:44 1002 4
Tespol
  • #1
    marrcin4
    Level 11  
    Witam
    Wiem że temat był poruszany niezliczoną ilośc razy, pisze w akcie desperacji

    Od początku: płyta ca-124, monitor nie staruje - dioda miga na zielono w takt wyłączanai przekaźnika przy zasilaczu, i trochę piszczy transformator zasilacza. Zimne luty myśle że wygrzałem wszystkie, potem przyszła kolej na HOT -> sprawny, potem trafo WN ->sprawny ( pomiar na zakresie 2Mohm - brak wskazania) otoczenie trafo WN (dioda powrotu, sterowanie HOT, itd) -> wszystko sprawne. B+ jest 55V a więc dobre, natomiast nie ma 400V, - 160V i wszystkiego co jest z nimi na wspólnym uzwojeniu(jak sie nie myle to są one wytwarzane przez trafo WN- mam racje?) No to może zasilacz - > wszystkie napięcia na wtórnej wyglądają w miare dobrze ale dotknięcie tranzystora stabilizującego 13V powoduje "zmianę" piszczenia zasilacza. przegrzebałem wszystko co jest podłaczone do tego pionu i nic. No to pozostała strona pierwotna -> tu też wszystko sprawne (jeno mnie dziwi tylko : strasznie sie grzeje jakiś termistor - jest zaraz przy przekażniku)

    Magistrale I2C działają -> spadek napięcia poniżej 5V przez chwilke po pstryknięciu zasilacza. A więc procesor wykluczyłem(mam nadzieje że słusznie)

    Jak ktoś ma jeszcze jakiś pomysł gdzie i jak szukać bez oscyloskopu to prosze o pomoc

    pozdrawiam
  • Tespol
  • #2
    creepingdeath
    Level 24  
    Nie sprawdzisz tego trafa omomierzem na zakresie 2MΩ !
    Czasem sie to udaje ale to nie wykryłeś oporności prz 2MΩ nie stwierdza że trafo nie padło. Ja bym obstawił że to właśnie trafo jest do wymiany.
    P.S: Nie kupuj chińszczyzny!
    Pozdrawiam
  • Tespol
  • #3
    BHenryk
    Level 22  
    Witam sprawdź diodu pr 160 i 400V termistor to normalne ten element ma się grzac jak diody spr to trafo, pozdrawiam
  • #4
    marrcin4
    Level 11  
    BHenryk wszystkie diody we wspólnie nawiajnych uzwojeniach tzn -160V, 400V, 40V są sprawne,
    creepingdeath a trafo faktycznie może nie być możliwe do sprawdzenia na 2MΩ

    przy dokładniejszym przyjrzeniu sie HOT nie dostaje sterowania tzn na miernik (podwójne całkowanie ) nie ma żadnej zmiany - permanentne zero na bazie, nawet przy cyknięciu przekażnika. Możliwe że to wina woltomierza. Trafo sterujący Hotem ma na pierwotnej skoki, uzwojenie wrórne sprawne, pierwotne też, a co najciekawsze nie ma nic co mogłoby przywieraćdo masy w całej lini - tylko jeden kondensatorek - wymienie i dam znać co jest
  • #5
    dariuszm2
    Level 34  
    Cześć.
    Ostatnio miałem coś podobnego w jakimś LG. Tylko u mnie spalony był hot.
    Po wymianie monitor nie chciał wstać. Z trafa wydobywały się jakieś dźwięki (przez chwilę) i wszystko milkło - napięcia 0 - okazało się trafo.
    Uruchom swój na żarówce, Wyeliminujesz uszkodzenie zasilacza.
    I warto by zmierzyć pojemność kondensatora w trafie.
    Pozdrawiam.