Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Opel vectra gaśnie. Potem nie można odpalić od razu.

rrot 24 Mar 2006 12:16 3581 8
  • #1 24 Mar 2006 12:16
    rrot
    Poziom 2  

    Witam mam pytanie nie wiem co sie dzieje z mojom vectruniomjest to vectra A z 95 silnik 1,6 i mam taki problem podczas jazdy samoczynie gasnie moze byc to nawet na wyszych obrotach silnika i po tem jest problem z odpaleniem dopiero za 3 razem odpala i zapala sie kotrolka z silniczkiem co moze byc przyczynom na wolnych obrotach chodzi bez zarzutu pomocy

  • #2 24 Mar 2006 12:22
    jackkk
    Poziom 11  

    Sprwdź czy są jakieś błedy w pamięci sterownika.

  • #3 24 Mar 2006 13:25
    buch
    Poziom 11  

    ale gasnie po zdjeciu nogi z gazu czy jak masz lpg

  • #4 24 Mar 2006 13:50
    gzresiek
    Poziom 19  

    kontrolka z silniczkiem: najprawdopodobniej sonda lambda wykrywa nieprawidłowy skład spalin, za dużo lub za mało powietrza, należało by sprawdzić szczelność przewodów między przepływomierzem powietrza a kolektorem ssącym.

  • #5 24 Mar 2006 16:15
    rkris
    Poziom 17  

    Czujnik polozenia walu,ale dla pewnosci zczytaj bledy!

    Ps. ten silnik nie posiada przeplywomierza!
    Pozdrawiam

  • #6 24 Mar 2006 19:41
    rrot
    Poziom 2  

    To znowu ja mysle ze rozwiazałem zagadke zczytałem kody i bład nr 47 sie wyswietlił jest to zawor recyklujacy spaliny odkreciłem do i był zabrudzony i sie zawieszał teraz narazie sie nic nie wyswietla zobaczymy czy to było przyczynom gasniecie autka pozdro all

  • #7 24 Mar 2006 20:39
    marniu
    Poziom 25  

    Witam mam taki sam problem tylko że na gazie, ale wygląda to tak że odpale go jest ok przełączy się na gaz, jade i np zatrzymując auto na skrzyzowaniu gaśnie , zgasnie tak z 5 razy i pozniej jest ok , CHECK swieci mi sie juz od dłuższego czasu błąd to kod 42 ! sonde mam na dzięn dobry do wymiany ale podejrzewam że od sondy to nie zalezy chyba ?


    pozdr marniu

  • #8 26 Mar 2006 13:54
    rrot
    Poziom 2  

    witam z tego co wiem kod 42 oznacza przewód EST-A (1/4) ale gdzie i jak to usunac ten bład tego juz niewiem pozdro

  • #9 26 Mar 2006 16:00
    Pawełpaweł
    Poziom 2  

    Witam! Mam ten sam problem w swojej vectrze 1.6 z 90 roku.
    Swój problem zgłosiłem dzisiaj, tj.26 marca. Podobno może to być wina czujnika ssania bezwzględnego (Mag Sensor), lub przepustnicy. Tylko, że ja nie mam nigdy problemu z ponownym odpaleniem.
    Kiedyś miałem ten sam problem. Elektronik podłączył komputer i stwierdził, że to wina tego czujnika ssania bezwzględnego i wziął za to 50 zł. Odłączyłem akumulator, odpiąłem czujnik (znajduje się pod plastikową osłoną mechanizmu wycieraczek, dokładnie pod uszczelką, którą należy uprzednio zdjąć) i podłaczyłem nowy. Nowy czujnik był od innego samochodu, więc jak łatwo się domyślić, nic to nie pomogło. Po 5 minutach wróciłem do starego czujnika, aby dojechać do nastęonego mechanika i......problem nagle zniknął. Przez pół roku nie miałem żadnych problemów z silnikiem aż do tej pory. Problem wrócił, tylko, że stare metody nie skutkują.
    No ale próbuj, może Tobie to pomoże. Pozdrawiam!

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME