Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Odkurzacz Zelmer. Po włączeniu buczy, ale silnik się nie kręci.

darek795 24 Mar 2006 15:41 5790 7
  • #1
    darek795
    Level 12  
    Mam taki problem. Stary odkurzacz Zelmer zaczął nagle po włączeniu lekko buczeć tylko ,ale silnik nic nie kręci. Czy to już koniec?
  • #2
    przeme
    Level 20  
    Rozkręć sprawdz szczotki i łożyska .
  • #4
    płetwa
    Level 31  
    66lemon wrote:
    Prawdopodobnie padł kondensator.
    .
    W odkurzaczu ????? Tam jest tylko przeciw zakłóceniowy i niema wpływu na rozruch.
  • #6
    ToJestNick
    Level 31  
    66lemon wrote:
    I tu się mylisz w starych odkurzaczach kondensatory były podłączone szeregowo takie co mają pięć kabelków i wtedy odkurzacz nie chodzi a mowa jest że odkurzacz jest stary.



    I tu się mylisz, w starych odkurzaczach kondensator ten również jest tylko przeciwzakłóceniowy i bez niego odkurzacz pracuje :)
  • #7
    Robo-technical
    Home appliances specialist
    W starych Zelmerach kondensatory występowały. A jak sztotki padnięte to raczej cisza.
    A skoro buczy to znaczy to albo uzwojenie albo kondensator. Lub brak styku...

    Ale nie mylcie kondensatora rozruchowanego z filtrem P-Z. bez tego drugiem sprzęt może działać
  • #8
    Tommy82
    Level 41  
    @ToJestNick
    bez kondensatora działa ale ze zwartym korki wywala ;).

    Rozkręć i zobacz czy możesz silnikiem zakręcić.