Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Błąd po zainstalowaniu aktualizacji do Win XP

24 Mar 2006 16:46 1118 11
  • Poziom 25  
    Dzień dobry.
    Czy ktoś spotkał się może z następującym problemem:
    W pewnym momencie, prawdopodobnie po instalacji kilku poprawek, po kliknięciu prawym na ikonę Mój Komputer na pulpicie lub w Menu Start i wybraniu Zarządzaj nie otwiera się okno zarządzania komputerem, tylko okno błędu (patrz załącznik). Po wybraniu Menu Start - Narzędzia administracyjne - Zarządzanie komputerem wszystko jest w porządku. Jednocześnie nie da się uruchomić kontrolera plików systemowych (Menu Start - Uruchom - sfc /scannow). Odinstalowanie poprawek nic nie zmieniło.
    Konfiguracja: płyta GA 7VT600 1394 (Gigabyte), Barton 2500, WinXP Pro.
  • Poziom 30  
    to spróbuj przywrócić system
    do dnia kiedy było wszystko w porządku
  • Poziom 25  
    O przywróceniu systemu wiem, ale chodzi o to, czy to jest wina np. którejś poprawki, zmienionego wpisu w rejestrze, gdzie go znaleźć, jak naprawić itp. Z przywracaniem systemu też się wiążą kłopoty, bo np. programy się zmieniają (a nie instaluję ich w C:\Program files), trzeba potem wszystko przeglądać i ręcznie usuwać pozostałości.
  • Poziom 28  
    A przy okazji czego pokazuje ci sie taki komunikat? Null oznacza pusty ciag, brak nazwy, etc. Odnosnie czego ten komunikat? Kiedy sie pojawia?
  • Poziom 25  
    Jest napisane w pierwszym poście: "po kliknięciu prawym na ikonę Mój Komputer na pulpicie lub w Menu Start i wybraniu Zarządzaj nie otwiera się okno zarządzania komputerem, tylko okno błędu".
  • Poziom 28  
    Moze brakuje ci pliku MMC.EXE - konsola zarzadzania systemem. Sprobuj takiego zabiegu :

    Start => Uruchom => cmd

    po wlaczeniu sie Wiersza Polecen wpisz :

    sfc /scannow

    system przeskanuje ci kluczowego pliki w poszukiwaniu zmian (brak pliku to tez zmiana :D)

    Czekam wiesci.
  • Poziom 25  
    Nie da się uruchomić kontrolera plików systemowych (Menu Start - Uruchom - sfc /scannow) - poprzednio się dało, pokazywał się pasek postępu. Po wywołaniu cmd i wpisaniu w oknie konsoli sfc /scannow wyświetla to co w załączniku (wszystko to już przerabiałem). Plik mmc.exe jest na swoim miejscu i inne pliki z rozszerzeniem .msc otwierają się normalnie.
  • Poziom 11  
    witam !
    wygląda na to, że masz zmienione jądro systemu prawdopodobnie to nie poprawki systemu tylko narzędzie hakerskie zainstalowało się w twoim systemie, wrzuć log z Hijacka
  • Poziom 25  
    System był przywrócony z obrazu ghosta kilka dni wczesniej, gdyż były te same objawy, również po instalacji nowych poprawek. Instalowałem wszystkie urządzenia od nowa i kila dni działało wszystko dobrze. Potem zacząłem instalować poprawki i wystąpiły te właśnie objawy. Wszysto nadal działa normalnie, do zarządzania komputerm można wejść z innej strony (Narzędzia administracyjne), tylko jest to denerwujące. Aha, wcześniej przeleciałem cały komputer NODem i trzema programami antyspyware. Znalazły bardzo niewiele.
  • Spec od komputerów
    Brak aktualizacji do IE:
    http://www.windowsupdate.com/

    Do kasacji w hjt:
    R3 - Default URLSearchHook is missing
    O4 - HKLM\..\RunServices: [Windows Config] svchosts.exe <- plik do kasacji.
    O16 - DPF: {11111111-1111-1111-1111-111111113457} - file://c:\explorer.cab
    O23 - Service: Crypkey License - Unknown owner - crypserv.exe (file missing) <- usluge mozna usunac.

    Zrob skan tym:
    http://linorg.ciagri.usp.br/ftp/pub/windows/anti-spyware/ssfsetup1_0.exe
    http://download.ewido.net/ewido-setup.exe
    Przed skanowaniem zrob update definicji, po przeskanowaniu odinstaluj oba programy.
  • Poziom 25  
    Wykonałem wszystko, ale niestety jest tak jak było. Komputer jest raczej czysty (te dwa programy znalazły kilkanaście plików cookie). Myślę, że to jest wina jakichś zmienionych wpisów w rejestrze lub brakujących plików, a nie infekcji. Można jeszcze spróbować zrobić naprawę systemu z płyty instalacyjnej, ale ostatnio po takiej naprawie modem neostrady nie chciał się połączyć z siecią. Trzeba częściej robić obrazy systemu. Na razie się nie pali, bo jak pisałem wszysto pozostałe działa dobrze, ale gdyby ktoś miał jakiś pomysł, to chętnie wypróbuję.