logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dwa dyski SCSI i IDE. Kolejność odpalania. IDE bootowany jako drugi.

luk_asz01 25 Mar 2006 01:41 2484 6
  • #1 2454126
    luk_asz01
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    witam,na poczatek moze konfiguracjia komutera:

Karty graficzne: Matrox Graphics Millennium G200 AGP
    Zasilacz: ATX 100W
    Płyta główna: IBM 6893SW2
    Mikroukład płyty głównej Intel 82440BX/ZX
    Procesor: Pentium II GenuineIntel
    Maksymalna częstotliwość taktowania 850 MHz
    Kontroler SCSI Adaptec AHA-2940UW PCI
    Kontroler IDE Kontroler Intel(r) 82371AB/EB PCI
    Dysk IBM SCSI 9,0
    Pamięć operacyjna: Hyundai 128 MB PC100 ECC SDRAM
    Największy rozmiar modułu pamięci 256 MB
    Liczba gniazd pamięci 3
    Obsługiwane standardy DMI, APM, ACPI, PnP
    Możliwoœci rozbudowy ISA, PCI, AGP, USB
    Obsługiwane typy pamięci ECC, DIMM, SDRAM
    Karta Muzyczna: Zintegrowana
    Karta sieciowa Zintegrowana (10/100)
    Porty: PS/2
    2x USB
    2x ISA
    3x PCI AGP

a teraz problem z jakim sie spotkalem:
    podlaczylem do powyzszego zestawu dysk ide maxtora 120 giga, bios mi wykryl zmiane ze mam podlaczony nowy sprzet. tu pojawil sie problem tego typu ze bios wykryl zamiast 120 giga tylko 57giga (zworka na Master) , na slawe nie czyta go wogole. jesli odpalam PC z ustawieniami ze ma te zalosne 57giga wyskakuje mi blad (L 99 99 99 99..... 99) przed odpaleniem systemu Win. Zaznacze jeszcze ze z CD-ROM-mem wszystko jest ok.
    no i moze jakies male pytania:
    - czy dyski SCSI sa odpalane zawsze jako pierwsze (przed dyskami ide)
    - no i jak podlaczyc dysk ide by zawsze byl bootowany w drugiej kolejnosci,

w biosie nie mam mozliwosci zobaczenia co jest master a co slave, jedyne co widze po podlaczeniu dysku ide ze jest on.
  • #2 2455537
    szaleniec
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 199
    ten dysk 120GB to jest nowy? bo L 99 99 99... to mi wyglada na blad lilo
  • #3 2455628
    luk_asz01
    Poziom 14  
    dysk , ma okolo 3lat, ale wszystko jest z nim ok. podlaczylem go do innego kompa i wszystko jest jak w najlepszym pozadku. kiedys ten dysk byl podlaczony do tego kompa co teraz jest blad, tyle ze pod linuxem SUSE i wszystkosmiglo bez zadnego problemu. wydaje mi sie ze cos moe jest w biosie nie tak, ale probowalem juz wszystkiego i nic.
  • #4 2455762
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Ustaw w BIOS'ie w kolejności boot'owania na pierwszym miejscu SCSI.
    Wtedy wystartuje system jak wcześniej.
    Co do problemu z rozmiarem dysku widzianym w BIOS'ie może pomóc uaktualnienie BIOS'u lub użycie BIOS Patcher'a.
  • #5 2455766
    Logan
    Poziom 30  
    Ocena: 120
    A czy kolega wgrywal nowy BIOS ?
  • #6 2457975
    luk_asz01
    Poziom 14  
    nie do wymiany biosa to zabiore sie w ostatecznosci. wydaje mi sie ze powinno dzialac tak jak jest, skoro smigalo bez zarzutow na linuxsie to czemu ma nie smigac na innym systemie. dzis podlaczylem sam dysk 120 giga ide i to samo mam wykrywa dalej 57 giga. nie wiem. moze to wina tasmy? tasma jest tylko 40 zylowa :(. innych nie moge zastosowac bo nie moge dostac wiekszych tasm by wejscia nie mialy zablokowanych jednej zyly. no ale zawsze sie pojawia te ale? czemu wszystko dziala pod linuxem!!! moze zabiore sie do wymiany biosa ale nie wiem jak sie za to zabrac :( jakos zawsze chcialem ominac ten sposob. ale chyba mnie czeka, takowa czynnosc. moze byscie mi pomogli to zrobic. bardzo bylbym wdzieczny.

moze zzaczne tu jeszcze jeden watek co do dysku scsi. gdy dysk mi pracuje na wyjsciu audio mam trzask, sa to zaklocenia z dysku, stwierdzam to po tym ze jak dysk stoi i slucham muzy z radia on-line wszystko jest wporzadku. czasami cos zadrapie w glosniku jak dysk cos wczytuje. zupelnie odwrotnie jest gdy dysk zaczyna pracowac. slysze kazdy ruch syku w glosnikach.
    co moze powodowac ze przenoszone sa takie zaklocenia?
  • #7 2486177
    luk_asz01
    Poziom 14  
    a wiec tak, juz mialem sie zabrac do wymiany biosa , ale okazalo sie ze moj na plycie jest nowszy niz na stronie producenta. wiec zaprzestalem tego. co do tego lilo to pewnie tak. ale jak to obejsc. ja nie wiem. wiec pytam, czy i jak to mozna zrobic, nie usowajac danych z dysku,. zaznacze ze na innych kompach wszystko jest w jak najlepszym pozadku. nie ma bledow , wszystko smiga.

co do dziwku juz se poradzilem.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z konfiguracją kolejności bootowania w komputerze wyposażonym w dwa dyski: SCSI i IDE, gdzie dysk IDE jest bootowany jako drugi. Komputer posiada kartę graficzną Matrox Millennium G200 AGP, zasilacz ATX 100W, płytę główną IBM 6893SW2 z chipsetem Intel 82440BX/ZX, procesor Pentium II 850 MHz, kontroler SCSI Adaptec AHA-2940UW PCI oraz kontroler IDE Intel 82371AB/EB PCI. Autor zgłasza problem z wykrywaniem rozmiaru dysku IDE 120 GB, który BIOS pokazuje jako 57 GB, mimo że dysk działa poprawnie na innych komputerach i pod systemem Linux SUSE. Sugerowano ustawienie w BIOS-ie kolejności bootowania z dyskiem SCSI jako pierwszym oraz aktualizację BIOS-u lub użycie BIOS Patcher’a w celu poprawnego rozpoznania dysku. Autor rozważał aktualizację BIOS-u, ale okazało się, że posiadana wersja jest nowsza niż dostępna na stronie producenta. Dodatkowo zgłoszono zakłócenia dźwięku (trzaski) podczas pracy dysku SCSI, które ustąpiły po zastosowaniu odpowiednich rozwiązań. Problem z rozpoznawaniem pojemności dysku IDE może wynikać z ograniczeń BIOS-u lub użycia 40-żyłowej taśmy IDE zamiast 80-żyłowej, co może wpływać na transfer danych i wykrywanie dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA