Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Radmor 3013/9. Jak odpalić ? Początkujący

tomekflak 26 Mar 2006 13:04 984 5
    tomekflak
    Level 13  
    Witam. Dostałem ostatnio radyjko Radmor 3013/9. Mam do niego antene samochodową i głośnik. Używam zasilacza 12V do Alcatela. Radyjko udało mi się odpalić, antene połączyłem na styk zwykłym kablem koncentrycznym. Jednak w głosniku jedynie od czasu do czasu słychać jedynie trzaski. Czy to radio do czegoś sie nadaje ? Co zrobić z tymi trzaskami ? Pozdrawiam
    DonRomano
    Level 34  
    Może inaczej, napisz czego się spodziewasz po tym radiu i do czego chciałbyś go użyć?
    tomekflak
    Level 13  
    Chciałbym poprostu je uruchomić do jakiegokolwiek celu. Jestem młody i każda zabawka tego typu sprawia dużą frajde.
  • Helpful post
    DonRomano
    Level 34  
    Hmm...Właściwie już go uruchomiłeś.Teraz pozostaje sprawdzenie poprawności działania.
    Czy posiadasz tylko jedno takie radio?
    Jeżeli tak to jedynym wyjściem jest podłączenie go do odpowiednich mierników jakimi są miernik mocy W.CZ. lub popularny reflektometr oraz generator W.CZ. z częstościomierzem włącznie.
    Oczywiście najpierw należy sprawdzić czy wewnątrz są kwarce jeżeli są to na jaką częstotliwość.

Nie podłączaj anteny tylko sztuczne obciążenie.Jeżeli zdarzy Ci się podłączyć antenę to nie naciskaj nadawania, nie wolno Ci tego robić, nie masz uprawnień.

Najpierw napisz czy masz w środku kwarce, jeżeli tak to jakie, policzymy częstotliwość.
    tomekflak
    Level 13  
    W tygodniu będę mial więcej takich radyjek. Sprawdze, porównam. Dzięki za pomoc.