Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak przestroić CB RADIO proszę o pomoc!

hutnik 21 May 2003 12:06 29441 10
    hutnik
    Level 19  
    Posiadam cb radio Albrecht AE 4400 przywiezione z niemiec bardzo prosze o porade jak go przestroic na nasze pasmo ewentualnie tak zeby bylo zachodnie i polskie
    jozefg
    VIP Meritorious for electroda.pl
    W radiu przywiezionym z Niemiec masz 2 problemy:
    -1-przestrojenie z "5" na "0" ->tu równolegle do kwarcu syntezy (10,24MHz) można wpiąć pojemność rzędu 10 - 20 pF , lub lepiej w szereg z kwarcem wpiąć ceweczkę ew. z przełącznikiem 0/5

-2- odblokowanie 40 k -> i tu nie ma recepty : może być blokowanie tranzystorem , wtedy wystarczy wyciąć go, - albo programowo - i wtedy nie ma recepty bo każdy producent robi to inaczej.
    hutnik
    Level 19  
    Dzieki za porade ale jezeli chodzi o ceweczke to jaka?
    jozefg
    Z filtru p.cz. - nawiń ze 20 zwojów i koniecznie trzeba sprawdzać częstotliwość jakimś miernikiem i korygować rdzeniem lub ilością zwojów w taki sposób aby obniżyć częstotliwość radia o 5 kHz
    TM85
    Level 27  
    :idea: Jeśli chodzi o przestrajanie ja obchodziłem się bez miernika częstotliwości. Wykorzystywałem efekt "zdudnienia". Potrzebne jest jeszcze jedno radio CB pracujące wzorcowo i odbiornik CB (np. przestrojony radioodbiornik średniofalowy). Obydwa CB radia obciążałem sztucznymi antenami, włączałem nadawanie i słuchając w odbiorniku stroiłem cewke syntezy do uzyskania ciszy (pozbycia się pisku interferencyjnego) w odbiorniku. Myślę że tą metodą można zestroić radio z dokładnością nawet do kilku - kilkudziesięciu Hz.
    Co Wy na to?
    jozefg
    Oczywiście że można i tak!
    Taką metodę stosowałem już kupę lat temu, kiedy nie było mierników cyfrowych.
    Były produkowane mierniki tzw falomierze dudnieniowe (interferencyjne) które pracowały na tej zasadzie np Schommandl (chyba już zapomniałem jak to się pisze!).
    hutnik
    Level 19  
    w moim przypadku jest to cb z modulacja czestotliwosci FM jest to wiec proste cb radio 40 kanalowe , dziekuje za porady.
    fatom
    Level 12  
    Witam
    Chcę dodatkowo mieć w radiu Alan 78 "5" bo ma "0"(przez przełącznik). Co muszę podpiąć i jakiej wartościi równolegle z quarcem?
    FORMAT_C
    Level 12  
    fatom wrote:
    Witam
    Chcę dodatkowo mieć w radiu Alan 78 "5" bo ma "0"(przez przełącznik). Co muszę podpiąć i jakiej wartościi równolegle z quarcem?

Jeśli chcesz mieć +5 kHz to mały kondensator (kilka pF. w zależności od długości i ułożenia przewodów do przełącznika) w szereg z kwarcem 4,5MHz (obok syntezy). Odradzam jednak jakiekolwiek lutowanie i inne "zabawy" przy układach syntezy w radiach Alan 78/ 78+/ 48+ itp z uwagi na ich "delikatną" budowę. Drobne przepięcie może bezpowrotnie uszkodzić układ i wtedy radio można wyrzucić do kosza :) (naprawa jest nieopłacalna).
    Radia te mają możliwość pracy "na stałe" w "5" lub w "0" w zależności od konfiguracji zwor, lecz ich nie da się podłączyć do jednego przełącznika.
    Pozdrawiam
    CB_FAN
    fatom
    Level 12  
    thax za pomoc. Spróbuję zrobić ten przełącznik. :D
    P.S.
    Szacunki w drodze.