Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault megane scenic automatyczna skrzynia biegów DP0

tolek99 28 Mar 2006 14:05 7308 4
    tolek99
    Level 1  
    Witam.
    Mam mały problem z moim autkiem. Zdarza się , że po długiej jezdzie i po wyłączniu stacyjki autko nie chce zapalić. Objaw jest taki ,że przekręcam kluczyk i nic. Nawel lapmki nie gasną. Objaw jakby skrzynia była na drive czyli na biegu. Oczywiście jest na Park. Ale po odczekaniu jakieć 15 minut bez problemu zakręci i dalej jest OK. Nigdy nic nie dzieje się podczas jazdy. Tylko po wyłączeniu zagrzanego silnika. I to nie zawsze. Nie wiem czy to jest problem z rozrusznikiem , czy ze skrzynia czy z czyjnikiem położenia skrzyni. Pomóżcie jak macie jakieć doświadczenia wtym temacie. Serwis mówi , że trzeba przyjechać jak nie będzie chciał zapalić . Tylko jak to zrobić skoro zaraz zapali.

Pozdrowienia dla wszystkich

Ryszard
    fotoplus
    Level 14  
    sądze ze servis cie zbywa bo jesli wystepowały by usterki to były by w pamieci komputera a objaw jest jakby czujniki w skrzyni nie łączyły
    cobraa
    Level 27  
    Problem tkwi w rozruszniku. Co ma pamiec usterek do nie krecenia rozrusznikiem.. Ewentualnie stacyjka
    airbag
    Level 13  
    Miałem taki problem w Scenic'u żony.
    Rok tak jeździła i nic nie mogłem znaleźć. W końcu usterka się zlitowała i utrwaliła :)
    Elektromagnes rozrusznika miał zwarcie i nie radził sobie za dobrze :)
    Koszt : elektromagnes - nowy nieoryginalny 50-60 zł
    moja praca ( fatalny dostęp do rozrusznika) - ciągle niedoceniana ! :)
    Na ile zdążyłem się zorientować dość nagminna usterka - niewiadomo dlaczego w automatach właśnie.
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    W momencie wystąpienia usterki, spróbuj podać napięcie bezpośrednio na elektromagnes.