Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Uziemienie antenowe - jak wykonać?

tomek1212 28 Mar 2006 15:37 50855 70
Buderus
    jokerkamil
    Level 11  
    Paweł Sq6dxp wrote:
    Podczas wyładowania zawsze istnieje mozliwosc ze nastąpią przeróżne przeskoki na inne elementy metalowe a takze na przewody elektryczne np.od wyciągów wentylacyjnych,w przeróznych przewodach wyindukują sie napięcia,wyładowanie to potężna siła,wielka emergia miliony woltów i amperów,takie napięcia i prądy,ich zachowanie jest nieprzewidywalne,ale instalacja odgromowa na na celu przede wszystkim zadbać o to aby nie ucierpiał człowiek,aby zminimalizować na ile to mozliwe zagrożenie zycia i zdrowia,sprzęt to kwestia drugorzędowa i tego nalezy się trzymać,jezeli na dachu zainstalowałeś antenę to nie oszczędzaj na instalacji odromowej tylko wykonaj ja należycie starannie w oparciu o fachową literaturę bo to moze uratować Ci zycię lub zdrowie(Twoje i domowników)w jakiejś kryzysowej sytuacji.

O to mi chodziło. Dzięki. Czyli istnieje ryzoko nawet z uziemioną anteną.
    Pozdrawiam
  • Buderus
    KaW
    Level 34  
    blad w mysleniu kol. TOMKA 1212 polega na tym, ze gry komputerowe
    daly poczucie 16-go zycia po smierci /przepraszam za takie porownanie/-
    ale nie da sie tego inaczej opisac...
    W co ktoryms zdaniu jest "moj sprzet ...itd itp" - niestety -czlowiekowi nalezy sie zadbanie o SWOJE ZYCIE i to jest powod dla ktorego
    napisalem pare zdan ...
    To jest powod dla ktorego odezwalo sie wiecej innych zyczliwie nastawionych osob- mnie jest obojetne jaka metoda osiagnac cel -a celem jest popchniecie ziarnka wiedzy do przodu.
    Wiedza oparta na zabobonach tez jest wiedza dla wierzacego w nia.

Doloze ze statystyki mowia rowniez dziwne rzeczy, ze pioruny najwiecej wala w nizinnych zaglebieniach -i to jest prawda..

TOMEK 1212- trzeba spocic troche ustroj -zapytac najstarszych ludzi w okolicy -popatrzec na uziomy w miescie -moze gdzies niedaleko jest jakis warsztat elektryczny..

Dodano po 15 [minuty]:

jezeli drzewo jest wlasciciela to moze on ulozyc na nim pionowy uziom

drutem ocynk. -moga to byc przelotki - tak aby rosnace drzewo zabieralo troche drutu w gore..

-wykonanie takiego odgromnika jest podobne do odgromnikow strzegacych dawniej linie napowietrzne prowadzone na slupach drewnianych- na slupie bity byl drut 5mm -ocynk -czasami cienszy-
    a po zejsciu -do rowu w ziemi -zakopywany byl na dl do 50m
    w zal. od przewodnosci gleby .-jesli kamienie i piach to normy mowily o rowku 200 -300 m ...

na slupach waznej lacznosci -byla gestosc -zalezna od projektanta - i warunkow -co 5-y slup telef...

drut 3mm tez mial zastosowanie w tym celu.

Obecnie bije sie uziomy szpilkowe -szpilka o srednicy 20mm-ocynk-
    pobijarka-spalinowa-lub elaktryczna -ale tez i recznie -takie kleszcze spec i mlot 5kG ...i tak w glab ziemi 10mb.-w pionie -potem podlaczenie miernika uziomow -jesli za malo to bicie nowego -i tak do skutku- az sie otrzyma np 1,5 Ohma /dla centr.telef/.
    tomek1212
    Level 16  
    Dzieki za odpowiedzi
    Próbuję uwierzyć w to co mówicie z tym porażeniem człowieka itp ale nie mogę. W mojej okolicy na 10 domów 1 jest uziemiony i jakoś nikogo nie zabiło od 50 lat to dlaczego ja jak dam 3metrowy maszt na dachu parterowego budynku miałbym od razu umrzeć?? Chciałbym dodać że na dachu tego domu jest już 2metrowy maszt od 20-30lat (ale już nie ma miejsca na więcej anten) i nikogo jeszcze nie zabiło, ani razu w niego piorun nie walnął. Ja wiem że zawsze może być "ten pierwszy raz" ale pomyślcie: Czy nie boicie się jak idziecie ulicą że Was potrąci samochód?? Ja myślę że to jest podobne podobieństwo.
    Jeżeli kogoś uraziłem to przepraszam ale takie mam myślenie
    pozdrawiam
    t13
    Level 12  
    Masz rację - prawdopodobieństwo jest małe ale ...
    Opowiem Ci przypadek mojej koleżanki - na wycieczce złapała ją burza - więc cała grupka schowała się w krzaki i czekała na poprawę pogody. Obok (50 m) stało drzewo, 200 m dalej był szczyt góry razem z jakimś maszcikim - kierunkowskazem turystycznym, kiedy uderzył piorun w ziemię między nimi. Poszkodowana została tylko moja koleżanka - straciła mały palec u nogi. Może to trochę nie antenowa opowieść ale można wyciągnąć na pewno kilka wniosków :
    1. Pioruny uderzają "gdzie chcą" - nie zawsze w najwyższy punkt.
    2. Mimo małego prawdopodobieństwa trzeba liczyć się z ewentualnymi konsekwencjami.
    3. Należy podjąć wszelkie działania aby złagodzić skutki burzy.
  • Buderus
    humek
    Level 32  
    do T13!! To co chcesz nam tu napisac ze kolezanke poraziło "napiecie krokowe"? Moze i tak.jak mozesz napisz w jakich okolicznosciach to sie stało? Co do instalacji elektrycznej to gdzies w poblizu mojego domu uderzył npiorun ok 3 lat temu niby sie nic nioe stalo ale kilku sasiadom (tym co mi sie pochwalili) rozne urzadzenia domowe "popadały" u mnie trafiło na........pralke !! nie chciala pracowac podłaczona do gniazda sieciowego w łazience (ma bolec ochronny- wywalało różnicówke) natomiast na przedłuzaczu z gniazda z pokoju bez bolca działała !!? Uszkodzeniu uległ filtr kondensatorowy przeciwzakłóceniowy- przebiło 1 z kondensatorów. Widac "szpilka przepiecia przywedrowała poprzez siec zasilajacą w bloku.Innym pouszkadzało tv, sat odbiorniki itd.To jest centrum Warszawy tu nie ma linii napowietrznych widac uderzyło moze w antene i dalej poprzez kabel antenowy i urzadzenie "weszło" w sieć zasilajaca, trudno powiedzieć .Takich uszkodzeń doznali mieszkąncy kilku bloków.Tak wiec istnieje mozliwosc "wejscia " wyładowania atmosferycznego w sieć zasilajaca .Po tamtym zdarzeniu załozyłem sobie jako moduł do tablicy rozdzielczej mieszkania bezpiecznik przepieciowy.Moze juz nigdy nie zadziała? nie wiem choc takie zdarzenia bylo pierwsze od 35 lat jak tu mieszkam.
    t13
    Level 12  
    Quote:
    kolezanke poraziło "napiecie krokowe"?

Nie, siedziała na plecaku. Po prostu walnął w ziemię - myślę że to nie był główny strumień bo by spalił wszystkich. Za to ogłuszył i przeraził równo wszystkich.
    Mnie osobiście piorun spalił kartę sieciową - walnęło jakieś 500 m od bloku. Duży błysk i łomot zlał się prawie w jedno.
    Preskaler
    Level 39  
    Piorun to pojęcie ogólne i może mieć różne formy. Podobno są kuliste, zwykłe (czesto przy uderzeniu rozczepiają się) mogą też być tzw. burze elektrostatyczne. Te ostatnie powodują przeskakiwanie iskry z nieuziemionej anteny do uziemionych przedmiotów metalowych i występują zwykle bez towarzystwa burz z wyładowaniami (piorunami). Taka właśnie burza "załatwiła" mi wieżę na "cacy". Poprostu zrobiłem sobie na próbę dipol na UKF na wysokim maszcie i odbierałem dalekie stacje a że była ładna pogoda to nie wyłączyłem wtyczki antenowej. W nocy obudziło mnie jakieś trzaskanie. Spojrzałem na wieżę a po niej snop iskier skacze. Wyszarpnąłem wtyczkę z gniazda antenowego (pomimo rażenia mnie) ale już było za póżno! Można próbować nie uziemiać masztu, nie zapinać pasów w samochodzie, nie ubierać kasku na motor, nie ubierać kapoka na łajbie, wsiadać za kierownicą "po pijaku" itp. ale mądrzy ludzie wymyślili (dla dobra wszystkich) że to jednak TRZEBA ROBIĆ!
    tomek1212
    Level 16  
    Do humek
    Co to jest ten filtr przepięciowy?? Jak to działa i ile kosztuje??

Do Preskaler
    To co napisałeś "Można próbować nie uziemiać masztu, nie zapinać pasów w samochodzie, nie ubierać kasku na motor, nie ubierać kapoka na łajbie, wsiadać za kierownicą "po pijaku" to z tych rzeczy ja tylko zapinam kask na motorze tylko dlatego że jest taki obowiązek, dawniej jak nie było nakazu to nie zapinałem no chyba że jechałem MZ-ką 160km/h to wtedy zapinałem bo muchy strasznie w oczy wpadająpozdrawiam

Dodano po 1 [minuty]:

Aha jak napisać cytat tak żeby wyświetlał się tak na białym tle i było napisane np. humek napisał: ???????
    szkółek
    Level 12  
    A słyszeli koledzy o zjawiskach samoindukcji i indukcji wzajemnej ? uderzający piorun wytwarza pole megnetyczne ktore odzdziaływuje z np instalacją w domu. W naszej instalacji indukuje sie wysokie napiecie paląc wszystkie odbiorniki co wy na to?
    birband
    Level 24  
    No nareszcie kilka rzetelnych postów. Strach mnie ogarnia jak czytam wcześniejsze posty. Panowie toż to prosta droga do tragedii. Tylko solidnie wykonana instalacja odgromowa jest gwarancją bezpiecznego przebywania domowników wewnątrz budynku choć to
    nie znaczy że jest to 100% bezpieczeństwo.
    Dla przykładu podam tylko, że byłem świadkiem kiedy podczas burzy w budynku z bardzo dobrą instalacją odgromową, z wszystkich gniazd jednocześnie posypał się ogień. O stanie podłączonych urządzeń nie będę opowiadał bo możecie sobie to chyba wyobrazić. Okazało się, że podczas wcześniejszych burz w rozdzielni poleciały doziemiacze, a kiedy walnęło ponownie już nie zadziałały a że strzeliło w maszt energetyczny to i wyszło w tych gniazdkach.

Ja wyrobiłem u swoich domowników pewien nawyk, jak tylko usłyszymy, że gdzieś w oddali czai się burza natychmiast wyłączamy wszystko co w gniazdkach i pomimo, że u sąsiadów już nie raz poleciały telewizory i inne urządzenia to u mnie święty spokój. A antena z radia CB (pomimo uziemienia) zostaje zwarta z instalacją CO.

Pozdrawiam
    parowozik
    Level 12  
    Istnieją bezpieczniki przepięciowe drogie około 300zł dla urządzeń nadawczo-odbiorczych nawet CB ale warunkiem ich działania jest prawidłowe wykonanie instalacji odgromowej i uziemienia układu włącznie z odbiornikiem. Są w stanie ochronić radiotelefon nawet przy pełnym wyładowaniu. (Zasilacz jednak ma mniejszą szansę)

Sam uważam, że nawet zastosowany mały wzmacniacz antenowy przy wejściu do budynku ma szansę ochronić odbiorniki przed uszkodzeniem, szczególnie jeśli będzie to tylko ładunek wyindukowany (elementy wewnętrzne zadziałają jak przepięciówka niestety ulegając uszkodzeniu) pod warunkiem jednak, że będzie prawidłowo uziemiony.

Należy zauważyć, że często uszkodzeniu w czasie wyładowania nie podlega głowica telewizora a zasilacz. Wynika z tego, że wyładowanie przeskakuje z kabla antenowego poprzez masę głowicy do – zasilacza który już nie posiada uziemienia.
    Praktycznie więc telewizor nie ma szansy przeżyć pełnego wyładowania – ale w przypadku braku uziemienia ładunek nie tylko uszkodzi telewizor ale przez telewizor przejdzie do instalacji elektrycznej – a potem to już tylko widok wyskakujących pokrywek puszek elektrycznych, spalonych lodówek itp.
    kondensator
    Level 36  
    Zapraszam do przeczytania:
    http://forumsep.pl/viewtopic.php?t=2034
    (Są tam też linki do postów na Elektrodzie,
    nie ma chyba potrzeby przepisywania tutaj ponownie,
    zwłaszcza że muszę odpocząć po w/w wyczerpującej dyskusji :) )
    Dla nie lubiących długiego czytania - krócej w:
    http://forumsep.pl/viewtopic.php?t=1216
    http://forumsep.pl/viewtopic.php?t=1865
    http://forumsep.pl/viewtopic.php?p=10847#10847
    Moon voyager
    Level 21  
    Na pytanie czy warto zainstalować uziemienie do anteny radio-telewizyjnej jest tylko jedna odpowiedź. KONIECZNIE NALEŻY UZIEMIC ANTENY i to nie tylko ze względu na nazwę a przede wszystkim ze wzgledu na bezpieczeństwo, Nikt tutaj nie wspomniał o tym, że anteny a specjalnie anteny długie nawet w najbardziej słoneczny dzień potrafią naeletryazować się do bardzo wysokiego napięcia, Sam widziałem jak przy odłączeniu anteny krótkofalarskiej pomiedzy nią a gniazdem powstał długi snop iskier. Poderzewqam, że i inne długie przewody w tym i telewizyjne również mogą zaindukować wysokie napięcie np. pod wpływem lekkiego i stałego ciepłego wiaterku, bo niby dlaczego akurat jedne anteny miałyby podlegac prawom fizyki a inne nie?. Można byc ciężko zdziwionym widząc jakie napięcie zaindukowało się nam w antenie. To jedna sprawa. Druga to omawiane wyładowania burzowe. Oczywiście przy bezpośrednim uderzeniu pioruna to tak jak wyżej kolega mówił. NIE MA SIŁY. Ogromne napięcie zaindukuje sie we wszystkim co jest w pobliżu. Dla nas bardziej interesujący jest fakt co sie stanie z setkami wysokich napięć, które praktycznie indukują się bez przerwy i w czasie pogody i w czasie burzy. Jeśli takie źródło indukcji pojawi się w pobliżu to uziemienie ANTENY JEST NIEZBĘDNE uchroni ono nawet nasz sprzęt a jest on czasami nawet bardzo kosztowny. Czy są jakieś bezpieczniki burzowe? oczywiście są takie i to wcale niedrogie. Jak sie uchronić a raczej zabezpieczyc przed skutkami pobliskich uderzeń piorunów oraz indukcji napięć w przewodach, otóż znowu tylko prawidłowo zbudowana instalacja odgromowa. Przy radiostacjach dodatkowo przydałoby sie wziąć pod rozwagę aby impedancja takiej instalacji była na tyle dobrana aby również przewód uziemiający przewodził napięcie w.cz.. Wcale to nie jest takie proste i łatwe do wykonania. Poza tym niektóre anteny pracują dobrze tylko po wykonania uziemienia.. Są tez anteny otwarte i zamknięte, jest setki innych uwarunkowań. NIe sposób wszystko od razu opisać. Polecam książki i podręczniki na ten temat a uziemienie? UZIEMIENIE MUSI BYĆ..
    kondensator
    Level 36  
    Moon voyager wrote:
    KONIECZNIE NALEŻY UZIEMIC ANTENY i to nie tylko ze względu na nazwę a przede
    wszystkim ze wzgledu na bezpieczeństwo,(...)a uziemienie? UZIEMIENIE MUSI BYĆ..
    Ściślej mówiąc masa (połączenie dla DC wszystkich części anteny i przewodu
    ją zasilającego z masą pojazdu / siecią masy budynku; W samolocie nie ma uziemienia)
    Zgodnie z przepisami też
    http://ise.pl/forum/viewtopic.php?f=29&t=9976&start=0&st=0&sk=t&sd=a
    Moon voyager wrote:
    Nikt tutaj nie wspomniał o tym, że anteny a specjalnie anteny długie
    nawet w najbardziej słoneczny dzień potrafią naeletryazować się do bardzo wysokiego napięcia
    Wspomniał, ile razy można pisać...
    (w poprzednim poście też, ale trzeba otworzyć linki i przeczytać)
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=4131924#4131924
    Nawet reprymendę za to dostałem :)
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=4279549#4279549
    Moon voyager wrote:
    Polecam książki i podręczniki na ten temat
    Byle dobre, np. Alain'a Charoy'a (cz 1/2/3/4)
    http://www.empik.com/zaklocenia-w-urzadzeniach-elektronicznych-tom-2-charoy-alain,332572,ksiazka-p
    http://www.ksiegarniatechniczna.com.pl/kompatybilnosc-elektromagnetyczna-zaklocenia-w-urzadzeniach-elektronicznych-tom-iv-zasilanie-oc.html
    http://www.aktyka.pl/shop.php?tytul=Zakczcenia_w_urzadzeniach_elektronicznych_Tom_3_ekrany_Filtry_Kable_i_przewody_ekranowane_Zasady_i_porady_instalacyjne&a=opis_prod&id=8320424305&categorie=1319
    Najtrudniej o tom 1 który jest podstawowy i od którego trzeba zacząć.
    Można zobaczyć jak wyglądał:
    http://www.lideria.pl/sklep/opis?nr=16434
    http://www.kamami.pl/index.php?ukey=product&productID=138881
    Uziemienie antenowe - jak wykonać?
    ( https://obrazki.elektroda.pl/4535974800_1329309521.jpg )
    Zostają jeszcze biblioteki + nowoczesna technika...
    Preskaler
    Level 39  
    [quote="Preskaler"]Piorun to pojęcie ogólne i może mieć różne formy. Podobno są kuliste, zwykłe (czesto przy uderzeniu rozczepiają się) mogą też być tzw. burze elektrostatyczne. Te ostatnie powodują przeskakiwanie iskry z nieuziemionej anteny do uziemionych przedmiotów metalowych i występują zwykle bez towarzystwa burz z wyładowaniami (piorunami). quote]
    dipol
    Level 34  
    wykonanie uziemienia to nie wszystko ma byc skuteczne R< od 10om !!!!!! bo wykonane byle jak to jest dopiero zagrozenie -wyładowania wtórne-najlepsze i skuteczne są uziemienia fundamentowe bednarka umieszczona pod fundamentem budowanego obiektu wszystkie elementy metalowe budynku uziemione lub jak budynek stoi uziom otokowy przy funndamencie i wbite szpilki Galmara
    a jak przyjdzie piorun to czasami obiekt uziemiony wygląda jak by BIN LADEN bomę odpalił co roku trafia się nam taki wypadek w QRL(telekomunikacja)
    wykonanie dobrego uziemienia i zabezpieczeń to jest ok 10 000zł hihi
    kondensator
    Level 36  
    dipol wrote:
    wykonanie uziemienia to nie wszystko ma byc skuteczne R< od 10om !!!!!!
    Chciałbym nieśmiało zauważyć, ze nie każdy (a może nawet mało kto)
    ma doprowadzoną do mieszkania sieć w układzie TT - gdzie jest to istotne
    dla zadziałania zabezpieczeń SWZ przy zwarciu doziemnym i RCD przy I upływu
    dipol wrote:
    bo wykonane byle jak to jest dopiero zagrozenie
    -wyładowania wtórne
    Czy może Kolega tą myśl rozwinąć ?
    dipol wrote:
    najlepsze i skuteczne są uziemienia fundamentowe bednarka umieszczona
    pod fundamentem budowanego obiektu wszystkie elementy metalowe budynku uziemione
    Wiele w tym racji.
    dipol wrote:
    a jak przyjdzie piorun to czasami obiekt uziemiony wygląda jak by BIN LADEN
    bomę odpalił co roku trafia się nam taki wypadek w QRL(telekomunikacja)
    Dzięki brakowi prawidłowej sieci masy i błędom w okablowaniu
    w budynkach telekomunikacji - mamy drogie rozmowy telefoniczne
    (ktoś musi pokryć koszty napraw), ale też "wybrańcy" zarabiają na
    dostawie i wymianie uszkodzonych co i raz urządzeń...
    dipol wrote:
    wykonanie dobrego uziemienia i zabezpieczeń to jest ok 10 000zł hihi
    Trochę jak twierdzenie "zakup samochodu kosztuje 50000zł" -
    - Trochę mało dokładna i mało konkretna teza.
    W domku jednorodzinnym można zrobić naprawdę dobre zabezpieczenia
    za małą część podanej przez Kolegę sumy (zależy jaki domek...)
    Mały koszt zabezpieczeń to... pomyślenie o ich prawidłowym zrobieniu
    PRZED budową domu (uziom fundamentowy, gęsta sieć masy budynku)
    Ale nawet robiąc to "od końca" - z 10000zł jeszcze coś zostanie (2007r)
    Nie koszt zabezpieczeń jest gł. barierą - ale niewiedza i/lub lenistwo
    (bo "może wystarczy kupić zabezpieczenie przepięciowe B+C do rozdzielni
    i listwę przepięciową do komputera"
    )
    Do wydania pieniędzy wystarczy, do zabezpieczenia - nie.
    Nie ma skutecznych zabezpieczeń "plug & play" ("kup i jest bezpiecznie").
    DUŻO pracy + trochę materiałów i wiedzy - taka jest ogólna recepta
    na zabezpieczenie ludzi wraz z budynkiem i elektroniką w jego wnętrzu.
    rx/tx
    Level 15  
    Tak na dokladke , warto by pamietac o długości linii tej do radia i tej uziemniajacej , a o tym nikt nie wspomniał , czesto mylone jest pojecie indukcji w wyniku "pioruna" z rownomiernym rozchodzieniem sie "fali piorunowej" w trafionym przewodniku. Inaczej mówiac jesli od anteny do radia mamy 20 metrów a od anteny do ziemi mamy 40 metrów efekt bedzie taki ze zbocze narastajace po uderzeniu przekroczy separacje pomiedzy radiem a siecia zasilajaca i uziemieniem , niestety efekt "kupka popiołu" . Dlatego przy profesjonalnych instalacjach kablowych droga uziemienia jest mniejsza niz droga sygnału (w BTS pioruny moga "walic co kilka chwil i nic im nie bedzie) . Rozwiazaniem moze też być zastosowanie dwoch uziemnień jednego przeciw burzowego ;-) a drugiego "technicznego" czyli do antenki jedno uziemienie pozniej kabelk do którego przed radiem podpięty jest zestaw uziemniajacy i to do drugiego uziemnienia ,nawet do kaloryfera , ochroni to radio bo zbocze pojdzie w grzjnik :-) a z drugiej strony nic sie nie stanie bo roznica czasów bedzie tak minimalna ze choc spory prąd i napiecie popłyna przez grzejnik nic sie mu nie stanie.

pozdrawiam
    Rx/tx
    szkółek
    Level 12  
    mnie w szkole uczą ( Technikum elektryczne) ze zadne zabezpieczenia przepięciowe(uziemienia) w 100% nie zabezpiecza twojej instalacji przed impulsem elektromagnetycznym czy jak kto woli fal udarowych napieciowych. Ale ciebie i twoja roodzine owszem. wiec jezeli masz w planach postawic ten maszcik radził bym ći go uziemic
    Sanch0
    Level 11  
    Czy jest sens uziemienia małego masztu od Wifi który wystaje około 1,5m ponad komin?
    kotuniunia
    Level 29  
    Pewnie! Wszystko co wystaje poza obręb bud. trzeba uziemić.Styczna 45° do pionu obowiązuje , jeżeli jest to do punktu najwyższego nawet w tym bud.Ale i tak bym to podpiął i dodatkowo jak jest coś metalowego,wykonał "mostek" czyli poł. wyrównawcze.
    tomek1212
    Level 16  
    Ja bym tego nie uziemiał, ale jak chcesz.
    sq8erb
    Level 12  
    Witam !
    Na egzaminie radiooperatorów są pytanie z zakresu BHP. W wojsku byłem też uczony, że każdą antenę należy uziemić. Z tego co pamiętam oporność uziemienia powinna być niższa niż 5 omów.

Pozdrawiam.
    chesterfield83
    Level 2  
    tomek1212 wrote:
    Ja bym tego nie uziemiał, ale jak chcesz.

Widze tomek1212 ze nie masz nadal zielonego pojecia na temat uziemienia mimo ze wielu kolegow dawalo ci fachowe i wyczerpujace porady. Na przyszlosc niedawaj innym takich rad. Chcesz to sobie nieuziemiaj tylko w razie wyladowania bedziesz mogl miec pretesje tylko do samego siebie.
    sp5wcx
    Level 33  
    Ludzie, czytajcie Normy i odpowiednie przepisy zamiast słuchać się wiejskich szamanów co w przypadku burzy wstawiają święty obrazek w okno - zabezpieczenie lepsze niż najlepiej wykonana instalacja odgromowa.
    Cytuję po raz kolejny:

ROZPORZĄDZENIE
    MINISTRA INFRASTRUKTURY
    z dnia 12 kwietnia 2002 r.
    w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.
    (Dz. U. z dnia 15 czerwca 2002 r.)
    ...
    Dział III
    BUDYNKI I POMIESZCZENIA
    Rozdział 1
    Wymagania ogólne
    ...
    § 53. 1. Budynek, odpowiednio do potrzeb wynikających z jego przeznaczenia, powinien być wyposażony w wewnętrzną instalację elektryczną.
    2. Budynek należy wyposażyć w instalację chroniącą od wyładowań atmosferycznych. Obowiązek ten odnosi się do budynków wyszczególnionych w Polskiej Normie dotyczącej ochrony odgromowej obiektów budowlanych.
    ...
    Rozdział 8
    Instalacja elektryczna
    ...
    § 183. 1. W instalacjach elektrycznych należy stosować:
    ...
    7) połączenia wyrównawcze główne i miejscowe, łączące przewody ochronne z częściami przewodzącymi innych instalacji i konstrukcji budynku,
    ...
    10) urządzenia ochrony przeciwprzepięciowej.
    ...
    § 184. 1. Jako uziomy instalacji elektrycznej należy wykorzystywać metalowe konstrukcje budynków, zbrojenia fundamentów oraz inne metalowe elementy umieszczone w niezbrojonych fundamentach stanowiące sztuczny uziom fundamentowy.
    2. Dopuszcza się wykorzystywanie jako uziomy instalacji elektrycznej metalowych przewodów sieci wodociągowej, pod warunkiem zachowania wymagań Polskiej Normy dotyczącej uziemień i przewodów ochronnych oraz uzyskania zgody jednostki eksploatującej tę sieć.
    3. Instalacja piorunochronna, o której mowa w § 53 ust. 2, powinna być wykonana zgodnie z Polską Normą dotyczącą ochrony odgromowej obiektów budowlanych.
    ...
    § 192.
    3. Elementy instalacji telekomunikacyjnej, w tym radiowo-telewizyjnej, o której mowa w ust. 1, należy objąć elektrycznymi połączeniami wyrównawczymi, o których mowa w § 183 ust. 1 pkt 7, a elementy wyprowadzone ponad dach połączyć z instalacją piorunochronną, o której mowa w § 184 ust. 3.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pomiędzy rokiem 1994 a 2002 obowiązywało:
    ROZPORZĄDZENIE
    MINISTRA GOSPODARKI PRZESTRZENNEJ I BUDOWNICTWA
    z dnia 14 grudnia 1994 r.
    w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.
    ...
    Dział III
    BUDYNKI I POMIESZCZENIA
    Rozdział 1
    Wymagania ogólne
    ...
    § 53. 1. Budynek, odpowiednio do potrzeb wynikających z jego przeznaczenia, powinien być przyłączony do sieci elektroenergetycznej i wyposażony w wewnętrzną instalację elektryczną.
    2. Budynek należy wyposażyć w instalację piorunochronną, chroniącą od wyładowań atmosferycznych, jeżeli obowiązek taki wynika z Polskiej Normy.
    ...
    Rozdział 8
    Instalacja elektryczna
    ...
    § 183. W instalacjach elektrycznych należy stosować:
    ...
    5) połączenia wyrównawcze główne i miejscowe, łączące przewody ochronne z częściami przewodzącymi innych instalacji i konstrukcji budynku,
    ...
    8) urządzenia ochrony przeciwprzepięciowej.
    ...
    § 184. Jako uziomy instalacji elektrycznej należy wykorzystywać metalowe konstrukcje budynków, inne metalowe elementy umieszczone w fundamentach stanowiące sztuczny uziom fundamentowy, zbrojenia fundamentów i ścian oraz przewodzące prąd instalacje wodociągowe, pod warunkiem uzyskania zgody jednostki eksploatującej sieć wodociągową.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ROZPORZĄDZENIE
    MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI
    z dnia 16 sierpnia 1999 r.
    w sprawie warunków technicznych użytkowania budynków mieszkalnych.
    (Dz. U. z dnia 9 września 1999 r.)

Rozdział 1
    Przepisy ogólne
    § 1. Rozporządzenie określa warunki techniczne użytkowania budynków mieszkalnych, wraz ze związanymi z nimi instalacjami i urządzeniami technicznymi, zwanych dalej "budynkami".
    § 2. Rozporządzenie określa warunki, które mają zapewnić:
    1) utrzymanie stanu technicznego budynku na poziomie zapewniającym bezpieczeństwo ludzi i mienia w okresie jego użytkowania,
    2) ochronę zdrowia i życia ludzi w pomieszczeniach budynku,
    ...
    § 3. Użyte w rozporządzeniu określenia oznaczają:
    ...
    17) instalacja piorunochronna - zespół elementów konstrukcyjnych budynku i elementów zainstalowanych na budynku, odpowiednio połączonych, wykorzystywanych do ochrony odgromowej,
    ...
    Rozdział 5
    Użytkowanie lokali
    ...
    § 16. 1. Sposób użytkowania instalacji i urządzeń stanowiących wyposażenie lokalu powinien:
    1) być zgodny z założeniami projektu oraz z instrukcjami użytkowania tych instalacji i urządzeń,
    2) zapewniać ochronę elementów budynku i jego wyposażenia.
    2. W czasie użytkowania instalacji i urządzeń należy:
    ...
    5) informować właściciela budynku o wszelkich uszkodzeniach instalacji, których naprawa należy do jego obowiązków.
    ...
    Rozdział 15
    Użytkowanie instalacji elektrycznej
    ...
    § 53. 1. Właściciel budynku jest obowiązany do dokonywania okresowych kontroli stanu sprawności technicznej urządzeń i instalacji elektrycznych w budynku.
    2. Stan sprawności technicznej urządzeń i instalacji elektrycznych w budynku powinien być kontrolowany tak, aby zapewnione było właściwe ich funkcjonowanie, w tym sprawność połączeń, osprzętu, sprzętu, zabezpieczeń i środków ochrony od porażeń, uziemień oraz oporności izolacji przewodów.
    ...
    Rozdział 16
    Użytkowanie instalacji piorunochronnej
    § 56. Obowiązek zapewnienia właściwego stanu technicznego instalacji piorunochronnej i ochrony wewnętrznej budynku obciąża właściciela budynku.
    § 57. Do obowiązków właściciela budynku w zakresie utrzymania właściwego stanu technicznego instalacji piorunochronnej należy:
    1) badanie tej instalacji w szczególności w zakresie stanu sprawności połączeń, osprzętu, zabezpieczeń od korozji oraz uziemienia,
    2) zapewnienie realizacji napraw i wymian przez osoby posiadające kwalifikacje zawodowe wymagane przy świadczeniu usług oraz wykonywaniu napraw lub dozoru nad eksploatacją urządzeń i instalacji elektrycznych,
    3) zapewnienie nadzoru nad realizacją robót konserwacyjnych, napraw i wymian,
    4) zapewnienie realizacji zaleceń pokontrolnych wydawanych przez upoważnione organy,
    5) w razie zagrożenia życia lub zdrowia użytkowników albo środowiska lub mienia - przeprowadzenie kontroli stanu technicznego tej instalacji.

Dodano po 10 [minuty]:

dipol wrote:
    wykonanie uziemienia to nie wszystko ma byc skuteczne R< od 10om !!!!!!

PN "Ochrona odgromowa obiektów budowlanych" podaje trochę inne wartości, bardziej realne do uzyskania w różnych warunkach. Poza tym na przykład lecący samolot ma rezystancję uziemienia równą powiedzmy nieskończoności. I co - średnio raz w roku samolot pasażerski jest bezpośrednio trafiany piorunem, a żaden jeszcze się z tego powodu nie rozbił.
    radecek
    Level 2  
    Antenę można uziemić przez odgromnik gazowy, który jest przeznaczony do tego typu instalacji. Odgromik ma zacisk do podłączenia przewodu uziemiającego. Jeżeli budynek posiada instalację odgromową to można ją wykorzystać. Jeżeli nie posiada - to już musi być wykonany projekt instalacji odgromowej dla tej anteny.

Przewody odprowadzające prąd piorunowy nie mogą być wprowadzane do wewnątrz budynku. Powinny być instalowane na zewnątrz i w taki sposób aby nie wystąpiło zjawisko przerzutu do innych instalacji np. telefonicznych, informatycznych, zasilania elektrycznego w budynku.

Moderated By c2h5oh:

Post był raportowany.
    W raporcie wskazano ma dość stare metody ochrony odgromowej.
    W obecnych czasach stosuje się nowsze i skuteczniejsze sposoby rozwiązywania tych problemów. Zostały one kilkakrotnie opisane na forum.

sq9geh
    Level 10  
    wiecie co przeczytałem i oniemiałem

Sam dostałem strzała w antenę wiec wiem jedno.

Anteny a przypadku anten drutowych maszty muszą być uziemione. A wtyczka i fider zdala od uziemionych urządzeń.

Mnie piorun walnął 3 metry od środka dipola KF częściowo uziemiając sie do gzymsu. Reszta uziemiła sie przez wtyk leżący na obudowie odbiornika do instalacji elektrycznej. Spaliło mi włącznik odbiornika, rozerwało płytkę w TV i wybuchł bezpiecznik w skrzynce elektrycznej, nie wspominając ze do wywalenia poszło 40 m nisko stratnego kabla UKF wypożyczonego do testów anteny na KF

zapomniałem dodać ze 200m odemnie była stacja transformatorowa SN z wysokimi iglicami w które zwyczajowa waliły pioruny a w tym przypadku mnie sie dostało. przyczyna podczas remontu dachu panowie zapomnieli uziemić jeden maszt i to ten do którego była przywiązane nieszczęśliwe ramie

Prośba o poprawienie wpisu zgodnie z regulaminem pkt. 15 . [SP5ANJ]
    dipol
    Level 34  
    Koledzy wspominają że w telekomunikacji to tak czy inaczej.
    wszystko zrobione ze wszystkimi szykanami ,uziemienia ,glowery na kablach ,zabezpieczenia od strony zasilania ,pomiary zgodne z WT przychodzi piorun praktycznie tego wszystkiego niema ,wygląda jakby granat się rozerwał w fitlu,wszelkie zabezpieczenia,uziemienie ok 1.5 oma. zostają z tego fragmenty.
    Niech kolega wytłumaczy co było tam źle zrobione.Jeżeli popłynie prąd rzędu 100kiloA do 400kA takie płyną przy bezpośrednim trafieniu. Tylko okazuje się że to są jedyne obiekty uziemione w okolicy.
    Jak na razie sprawdziły się uziemienia fundamentowe(bednarka pod ławami) zamknięte w postaci klatki opasującej obiekt.
    Tomek pisze ja bym tego nie uziemiał -można i tak.
    Kolega założył firmę i anteny zakładał klientom.Nowy budynek anteny założone ,wszyscy się cieszą i przychodzi burza i wali w maszt antenowy.Takiego widoku nie oglądałem cala instalacja wyrwana ze ścian,dom do remontu i nowa instalacja tynkowanie malowanie itd.Pytanie z PZU kto wykonał instalację antenowa i dla czego nie zostało wykonane uziemienie. Właściciel udał gamonia powiedział że to firma wykonała i uważał ze zrobiła dobrze. Kosztowało to kolegę (remont) ponad 10000zł. Ku przestrodze hi. Jak komuś anteny zakładałem to kazałem na fakturce się podpisać że właściciel uziemienie wykona we własnym zakresie.Jak do tej pory mam spokojny sen hi.
    Pozdrawiam!
    sp6vwi
    Level 11  
    Witam.
    Wszystkie anteny KF i UKF mam na wysokości 11 piętra i wystarczy że w danej chwili jest bardziej zjonizowane powietrze - to z fiderów iskry biegają do kaloryfera po 2 mety !
    Zrobiłem zbiorczy wyłacznik antenowy uziemniający wszystkie kable (łacznie z żyłą środkową) maszt obowiązkowo uziemniony do instalacji odgromowej budynku.
    Oprócz tego w wyłaczniku wlutowałem iskrowniki kineskopowe ( chyba gazowe) do żył środkowych zwierających z masą - działają świetnie jak zapomnę na noc przekręcić gałki uziemnienia. Skończyły się problemy z przeskokiem iskry do kaloryfera.