Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

padło zasilanie halogenów 12V 60W-ET60-dziwne objawy-pomocy!

28 Mar 2006 18:30 1535 1
  • Level 18  
    mam problem z transformatorkiem elektronicznym 60W - ET60 produkcji niemieckiej
    Generalnie - padł :(
    objawy - po załączeniu do prądu - żarówki zaświecają się na moment i gasną - później cisza
    sprawdzałem tranzystory w układzie - wszystkie wygladaja na sprawne, diody tez, zabezpieczenie temperaturowe sprawne.
    Przeszukałem wszystko co znalazlem na elektrodzie w tym temacie i wydaje mi sie że mógł paść DIAK
    u mnie jest to element o opisie: DB3 CO13 wygląda jak mała dioda pomalowana na niebiesko. z tego co sie orientowałem to powinien to być populady diak DB3 - ale co znaczą te pozostałe oznaczenia?? może ktoś zna się na takich układach - powie czy warto próbować to naprawić, czy może diak pada od czegoś innego. W sumie układ działa chyba na wysokiej częstotliwości i ciężko go zdiagnozować

    napięcie na tym elemencie =0 ale element nie ma przebicia.
    nie wiem jak go sprawdzić -nie mam zasilacza o napięciu rzędu 30V (chyba potrzebny do sprawdzenia)

    proszę o pomoc
    pozdrawiam
  • Level 18  
    witam :)

    Sam doszedłem co było.. wstyd sie przyznać ale nie sprawdziłem pod jakim obciążeniem występowały opisane objawy. :(
    wniosek:
    Padła jdna z żarówek i obciążenie było za małe by układ potrafił pracować stabilnie :o . Pomogło zwiększenie obciążenia - układ działa :D
    pozdrawiam :)
    zamykam temat