pytanie nie pasuje za bardzo do tego forum ale czy da się pospawać słup stalowy z tarczą hamulcową zwykła elektrodą? nie jestem pewny z jakiego materiału jest tarcza hamulcowa czy to żeliwo?
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over therekrysik wrote:Koledzy doradźcie proszę pod jakim kontem ustawić kolektor, służyć ma od początku maja do końca września polać mam pod kotem 222 stopni, gdzie 0 to północ, 180 południe (południowy zachód). Wynika z tego azymut od południa 42 stopnie w kierunku zachodnim. Gdzieś wyczytałem, że w takim przypadku należy kolektor ustawić jak najbardziej w poziomie. I niektórzy nie obraźcie się ale dla mnie wygląd też się liczy więc nie będę robił stelaży pod kątem, czy stawiał przed domem zamiast trawnika.
malinabend 1 wrote:Ale się rozpisał Po prostu wszystko zależy ile masz m2 solków w stosunku do pojemnosci bojlera oraz zużycia dobowego To jest piorytetem . Jeżeli masz lekką nadwyżkę to trzeba uciekać z kąta letniego na wiosenno zimowy czyli ok 50 stopni wtedy wiosna jesień lato masz ful ciepłej wody i latem nie ma gotowania . Czyli powyżej 3m2 // 100l bojlera . Jeżeli masz mniej to trzeba dać na kąt letni czyli ok 40stopni to tyle w skrucie
krysik wrote:panowie dziękuje, gaz4 ciekawy motyw z kołkiem, nie wpadłbym na to. Pozdrawiam i szukam dalej na złomie blachy miedzianej bo 1m2 na 120l to wyraźnie za mało.
gaz4 wrote:Kolego kolektor ustawia się na południe + - kilka stopni sam mam ustawione na ,,13 , 00'' a jeśli dach jest skierowany gdzie indziej to robi się ramę pod solki i ustawia się je na południe ,12 00 bo inaczej bez sensu - brak wydajności A jeśli chodzi o kąt solka do ziemi to ok 50 stopni pisałem dlaczego Kolektory stawia się według słońca [ kąt w południe ] i względem ziemi [ kąt pionowy ] a nie według dachu Jak chcesz to ci zrobię fotkę takiej ramy bo ostatnio takie coś robiłem - dach skierowany na wschód!!! Dach dwu spadowy a rama stoi okrakiem na dwuch spadach i na dodatek na wschód Po prostu robisz ramę poziomującą i na nią stawiasz drugą i możesz sobie przestawiać na okrągło od wschoda do zachoda tak w koło gdzie chcesz potem 4 śrubki fi 8 i po kłopocie Ja u siebie też mam dach na zachód a solki na południe tyle że bez ramy podwujnej a tylko na belce stalowej 10x10 cm schodkowo aby było niżejmalinabend 1 wrote:Ale się rozpisał Po prostu wszystko zależy ile masz m2 solków w stosunku do pojemnosci bojlera oraz zużycia dobowego To jest piorytetem . Jeżeli masz lekką nadwyżkę to trzeba uciekać z kąta letniego na wiosenno zimowy czyli ok 50 stopni wtedy wiosna jesień lato masz ful ciepłej wody i latem nie ma gotowania . Czyli powyżej 3m2 // 100l bojlera . Jeżeli masz mniej to trzeba dać na kąt letni czyli ok 40stopni to tyle w skrucie
Fajnie, ale dach jest przesuniety o 42 stopnie w kierunku zachodnim. Jeżeli na takim dachu kolektor ustawi się na kąt letni 40 stopni to można zapomniec o jakichkolwiek uzyskach wiosną i jesienią. Wtedy można sobie mnożyć m2, a i tak nic z tego nie wyjdzie. Kolektor "zobaczy" Słońce ok. godziny 10-tej, ok. 16-tej będzie ono prostopadle, a przestanie je widzieć o zachodzie (pod koniec września ok. 18-tej). W praktyce wiosną i jesienią ten kolektor będzie pracował mniej więcej od 11-tej do 17-tej, max. 6h dziennie przy bardzo zmiennym kącie padania promieni. Jeżeli o 17-tej Słońce jest np. 10 stopni nad horyzontem, a kolektor został ustawiony na 40 stopni, to promienie padają pod kątem 130 stopni, czyli dociera do niego max 70% mocy. Dodajmy do tego tłumienie atmosfery, nawet w pogodny dzień 10 stopni nad horyzontem mamy ok. 300 W/m2 i w sumie otrzymujemy 200 W/m2, 1/4 tego co w 6-tej godzinie pracy ma kolektor ustawiony na południe! Jeżeli ktoś uważa, że w takich warunkach mnożenie m2 pozwoli na większe osiągi to chciałbym to zobaczyć w praktyce.
termo1 wrote:Nie da się pospawać posmarkać da się . Robisz partaninę grozi katastrofą wypadkiem !!!!! Kombinuj klej drutuj kołkuj dalejpytanie nie pasuje za bardzo do tego forum ale czy da się pospawać słup stalowy z tarczą hamulcową zwykła elektrodą? nie jestem pewny z jakiego materiału jest tarcza hamulcowa czy to żeliwo?
malinabend 1 wrote:drenażem są pewne problemy dlatego mało się to stosuje
saskia wrote:Podstawowy problem z drenażem to przepływ powietrza, a dokładniej to aby płyn-woda spłynęła z kolektora, musi do niego dojść powietrze, ktore przy ponownym napełnieniu-włączeniu pompy, musi swobodnie wyjść z panela i rurek aby go-ich nie zapowietrzać.
saskia wrote:oraz układ otwarty, przy którym zwiększa się korozja paneli i zbiornika drenażowego.