Czy ktoś może polecić bojler 200l z jedną wężownicą o dobrej powierzchni wymiany i za niewielkie pieniądze?
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over therematig018 wrote:witam , dziś dość dobrze grzało , a u mnie solar nie może nagrzać baniaka do 40st( mam 5 paneli wym. 120x70 i zbiornik 300l ) dodam ,że jakoś nie specjalnie gorąco się nagrzewają te panele ... w tamtym roku woda przy 4 panelach przy 150l zbiorniku ... potrafiła do 70 dochodzić ...
ixs wrote:Czy jest sens dopłacić kilka zl i wziąć sterownik e-politek TM-2 - potrzebuje dłuższego przewodu do czujników a wiec w grę wchodzi TR-3 za 89zl lub TM-2 - o wiele bardziej rozbudowany za 98zl - który kiedyś mógłby na przykład się przydać do sterowania piecem w zimie, albo nawet nadmuchem..
Tylko czy sama obsługa TM-2 nie jest zbyt skomplikowana...
Sterować miałby pompa 3 biegową
Nie mogę się dodzwonić do producenta, może wy cos podpowiecie...
adrian18 wrote:Witam. Mam pytanie do posiadaczy grzejników - co macie w układzie solar-zbiornik na wejściu do zbiornika - chodzi mi o zawór zwrotny. Problem jest w tym, że mam duży spadek temperatury po nocy. Założyłem już drugi klapkowy, zresztą tamten też taki był, zobaczę jeszcze jak będzie słońce, ale zaczyna mnie to denerwować. Zastanawiam się czy nie dać elektrozaworu.
maroxi wrote:
Pakuły czy telefon stosujecie do uszczelniania połączeń?
malinabend 1 wrote:Od lat szukam kogoś, kto wytknie mi jakieś wady tego systemu. A tu pod bokiem nawet nie zauważyłem.drenażem są pewne problemy dlatego mało się to stosuje
Filip Darkowski wrote:
Skoro ktoś się Ciebie o coś pyta i masz wiedzę, to się odpisuje, a skoro tylko belkoczesz byleby coś napisać, to po co piszesz, że z drenażem są problemy. Proszę Cię byś poparł argumentami swoją opinię. Pozdrawiam.
lok56 wrote:
moja instalacja ze zbiornikiem drenazowym pracuje juz drugi sezon, jestem zadowolony z tego rozwiazania
bachus1 wrote:
Pisz co chcesz wiedzieć,
Filip Darkowski wrote:saskia wrote:Podstawowy problem z drenażem to przepływ powietrza, a dokładniej to aby płyn-woda spłynęła z kolektora, musi do niego dojść powietrze, ktore przy ponownym napełnieniu-włączeniu pompy, musi swobodnie wyjść z panela i rurek aby go-ich nie zapowietrzać.
To nie jest żaden podstawowy problem!!! To są wymogi takiego układu, a nie problem.
Jeżeli ktoś buduje w takim systemie, to musi mieć to na uwadze i możliwości techniczne. I to tyle.
Nawet jak ktoś przerabia, to też musi wziąć to pod uwagę. Jeżeli przeróbka nie wchodzi w grę, to odpuszcza.saskia wrote:oraz układ otwarty, przy którym zwiększa się korozja paneli i zbiornika drenażowego.
Co masz na myśli układ otwarty? Ja myślę ( i wiem dokładnie, że jest to układ zamknięty bezcisnieniowy) wiec nie wiem skąd ta korozją.... a drenaż jest z kwasówki , wiec zanim rdza go zje, to szybciej chałupa się rozlecitak na marginesie, to prosiłem kolegę malinabend 1 o odpowiedz,skoro tyle wie....
Pitruch wrote:saskia wrote:
Większość amatorów wprowadza do układu rzekome usprawnienia które są w nich potrzebne jak dziura w moście i mają później przeróżne problemy, głównie właśnie z przepływem powietrza.
Masz kogoś konkretnego na myśli?
rafal80w wrote:
Może system ciśnieniowy ma lepszą sprawność przez płynną regulację obrotów pompy i przepływ wody/płynu w kolektorze (drainback pompa działa na zasadzie wł/wył)
rafal80w wrote:No jeszcze trzeba pamiętać o bulgotaniu