Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereslawibed wrote:
slawibed wrote:tak to jest pompka wyjęta ze starej pralki od teściowej wziołem.będzie pompowała płyn w układzie wstawiłem zawór dławiacy widać na zdjęciu bo daje na pełnych obrotach jak szalona(30 wat)
bystrych wrote:Przed byciem w klubie to jeszcze masę roboty mnie czekaWitamy w klubieTemat kolektorów jest ciekawy , sam wątek rzeczywiście przypomina telenowelę zmieniają się niektóre postacie ale główni bohaterowie pozostają ci sami
![]()
gaz4 wrote:Co do budowy odradzam stosowanie ekranu zagrzejnikowego - jest zbyt drogi jak na efekt który można uzyskać. W przypadku gdy pod spodem będa dwie warstwy niemalowanej blachy nawet folia aluminiowa nie da wyraźnego efektu. Po prostu blacha wystarczająco skutecznie odbije uciekającą podczerwień i dla folii niewiele zostanie. Jednak ta jest tak tania, że jeżeli gdzieś będzie można ją zastosować to nie zaszkodzi. Jeżeli pod absorberem będzie 5 cm wełny styropian będzie bezpieczny. 10 cm izolacji termicznej wystarczy, nie ma sensu tego zwiąkszać. A boki najprościej wykonać jak tu poradzono z profili U.
bachus1 wrote:Najgorszy z możliwych sposobów połączeń.
cony1 wrote:Kolejny temat jaki mnie nurtuje, to chciałbym wodę bieżącą podgrzewać przepuszczając przez górną wężownicę
idepopizze wrote:jeżeli masz ją mocno natlenioną to później będziesz miał w kranach wodę z glikolem bo szybko ją ubijesz
idepopizze wrote:Nie wiem jakie masz priorytety i co chciałbyś osiągnąć.
Puszczanie wody pitnej przez wężownice to poroniony pomysł i o tym zapomnij. Prędzej rozwalisz tą wężownicę od środka natlenioną wodą niż dasz radę emalii.
idepopizze wrote:Masz obawy że piec podłączony pod górną wężownicę da w zimie za mało ciepłej wody ? Teoretycznie górna wężownica jest w objętości 120 litrów ALE jak zrobisz cyrkulację góra dół do grzejesz cały baniak i wcale do tego nie potrzebujesz wpinać dolnej wężownicy pod piec. W sumie baniak grzeje się w takim samym tempie gdy grzeje górną wężownicą i cyrkulacją bądź przez 2 wężownice spięte szeregowo.
idepopizze wrote:Odkręć pokrywę w tym zbiorniku i zajrzyj do środka. Masz wodę sieciową w domu ? Pod jakim ciśnieniem
idepopizze wrote:Nie polecam też kombinować z przepinaniem dolnej wężownicy raz w szereg a raz pod kolektory, bo problematyczne jest zapowietrzanie się instalacji, a to może udać sie zrobić.
idepopizze wrote:U mnie jest kwestia wrzucenia do piwnicy, urocza droga po schodach, chyba jeszcze jedna ościeżnica do wydłubania.Zbiornik w pionie powoli dało się wszędzie bez większego wysiłku podwieźć.
idepopizze wrote:Ja teraz majstruję stojaki pod kolektory. Cały system z naczyniem drenażowym itd mam przetestowany i na chodzie więc został mi ostatni mały krok żeby mieć ciepełko po taniości.