Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over therephilips89 wrote:Hmm, nie wiem czy układ otwarty będzie dobrym rozwiązaniem. Pomylę się z zaworami, lub prędzej ktoś inny, i woda z instalacji mi przez niego wyleci. Wolałbym chyba układ zamknięty z pompą i sterownikiem, będzie miał chyba większą skuteczność. Czy w tym drugim rozwiązaniu niezbędne będzie naczynie przeponowe? Jeśli tak to w którym miejscu musi być zamontowane?
idepopizze wrote:Te trzy najwyższe mogą Ci nie pracować.
marekj31 wrote:philips89 wrote:Hmm, nie wiem czy układ otwarty będzie dobrym rozwiązaniem. Pomylę się z zaworami, lub prędzej ktoś inny, i woda z instalacji mi przez niego wyleci. Wolałbym chyba układ zamknięty z pompą i sterownikiem, będzie miał chyba większą skuteczność. Czy w tym drugim rozwiązaniu niezbędne będzie naczynie przeponowe? Jeśli tak to w którym miejscu musi być zamontowane?
Do czego będzie podłączony ten solar do zbiornika CWU przez trójniki i będzie miał kontakt z wodą z kotła czy na osobnej wężownicy bo masz bojler dwu wężownicowy przystosowany pod układ solarny ,czy inny jakiś zbiornik
Quote:Mam zbiornik z płaszczem, solar będzie podłączony przez trójniki, a kontaktu z wodą z kotła nie będzie bo będą też zawory.
Opisałem mój"problem" kilka stron wcześniej, gdybys chciał zobaczyć i coś podpowiedzieć.
philips89 wrote:U mnie właśnie też jest niedawno montowany zbiornik, dlatego na razie nie będę montował nowego. I chyba zrobię tak jak masz Ty. A nie masz strat na tym uchylonym zaworze?
I napisz jeszcze jakim solarem dysponujesz i pojemnością zbiornika.
philips89 wrote:U mnie właśnie też jest niedawno montowany zbiornik, dlatego na razie nie będę montował nowego. I chyba zrobię tak jak masz Ty. A nie masz strat na tym uchylonym zaworze?
marekj31 wrote:philips89 wrote:U mnie właśnie też jest niedawno montowany zbiornik, dlatego na razie nie będę montował nowego. I chyba zrobię tak jak masz Ty. A nie masz strat na tym uchylonym zaworze?
Nie mam strat na zaworze bo jest uchylony tylko jeden więc nie ma obiegu na kocioł
Zbiornik mam 140 l solar to 24 rury próżniowe.
Jak ja kombinowałem to był rok 2012 i taki wymiennik płytowy kosztował sporo więcej, więc zrobiłem po najmniejszych kosztach nie przekroczyłem 2 tyś zł oczywiście robota we własnym zakresie .
marekj31 wrote:Dlaczego by miała spadać temperatura na zbiorniku jak ładuje to kocioł z podajnikiem który utrzymuje cały czas zadaną temperaturę .Oczywiście że jakieś straty dodatkowe energii są ,ale jak bym spuścił wodę a zaświeciło by słońce do będzie dochodziło do niepotrzebnego szkodliwego przegrzewania kolektora więc trzeba by dodatkowo zakrywać solar .Nie zapominaj że to są rury heatpipe tam panują wyższe temperatury .Można by też zalać cały układ CO czynnikiem niezamarzającym i po problemie.Montując wymiennik ciepła trzeba dołożyć druga pompę naczynie przeponowe to podnosi koszty .
romano78 wrote:
Dzisiaj skończyłem spawac konstrukcje wszystko pochewtane na dachu ściągnięte w całości na ziemię I poprawione jutro pojedzie do ocynkowni
Pitruch wrote:Problem z płynną regulacją występuje gdy układ jest okrojony do minimum w związku z przerwaniem strugi a z kolei uzależnione jest to od wielu czynników. Ty opracowałeś sposób, który w zasadzie jest nie do przyjęcia w instalacjach komercyjnych a ja patrzę pod tym kątem.Po ostatnich przemyśleniach wydaje mi się, że jest to układ, którym warto zainteresować się dokładniej i dopracować go.
Zastanawiało mnie, dlaczego w układzie bachusa jest problem z płynna regulacją obrotów, że należałoby skonstruować sterownik umożliwiający taką regulację w drain backu.
romano78 wrote:Od 17 lat montuję na takich haczykach i do tej pory się nic nie tłucze po mimo tego, że te jak nazywasz haczyki są tylko u dołu kolektora a od góry nie ma nic:,A co na tych haczykach przykręcanych do łat chcesz montować jak przyjdzie wichura to będzie ci się to wszystko tłukło
romano78 wrote:Błędne myślenie, u siebie też takie same mam:U kogoś to ja tez bym takie uchwyty montowal :
romano78 wrote:Można i tak, tylko po o wyłamywać otwarte drzwi?ale u siebie to robię na 200procent.