NaczelnyFilozof wrote: Witam. Wątek gigantyczny. Wiele ciekawych projektów. Może Ktoś poratuje wskazówkami.
Obecnie jest w łazience stary bojler elektryczny 120L dla jednej/dwóch osób. Na parterze mam piec c.o. na paliwo stałe i jest wyprowadzone przyłącze z zaworem do zasilania bojlera z wężownicą/płaszczem. Czyli zakupię nowy bojler 100-120l z płaszczem i wężownicą (lub dwa płaszcze). I jeden obieg do pieca a drugi do solara (lub dwa do pieca i dwa do solara z zaworami zamykanymi na odpowiedni sezon). Do tego pompa obiegowa i sterownik z histeryzą. Mam stary grzejnik - panelowy 200cmx67cm. Ale mogę dokupić drugi lub trzeci. Jak zabudować w skrzynce - w wątku znalazłem dużo projektów.
Najważniejsze pytanie. Czy panel leżący idealnie na południe ale pod kątem 6stopni ma sens? Jedyne miejsce gdzie go mogę postawić to dach wiaty garażowej (budowana na kantówkach 10x10 więc się nie załamie). Większy kąt odpada bo by "odfrunęło" z daszkiem.
"Najważniejsze pytanie. Czy panel leżący idealnie na południe ale pod kątem 6stopni ma sens? Jedyne miejsce gdzie go mogę postawić to dach wiaty garażowej (budowana na kantówkach 10x10 więc się nie załamie). Większy kąt odpada bo by "odfrunęło" z daszkiem."
Ponieważ temat umiera i nikt ze "znawców" nie chce odpowiedzieć napiszę ja - laik. Najlepszy kąt nachylenia to - z tego co wyczytałem na okres letni od 30 -45 stopni (kwiecień - wrzesień). 6 stopni w maju - sierpniu da efekt, ale ze znaczną stratą na sprawności.
Na bojler 120l (zakładam, że tylko ten podłączysz) potrzeba Ci będzie ok. 3 m kw. panela - więc w przybliżeniu 2 takie grzejniki jak piszesz.
grzejniki - ok. 60 kg
szkło - ok 25 kg
obudowa, armatura, ocieplenie - 10 kg
Lekko licząc 95kg. Przy pochyleniu 30 stopni jeżeli przytwierdzisz to na dachu z krokwi 10x10 moim zdaniem nie ma szans odlecieć - no chyba, że jakieś tornado zawita .......
Ja jestem na etapie zakupu poszczególnych elementów - kupiłem panele grzejnikowe nieużywane - 107x70 po 40zł za sztukę, farbę do kominków - 17zł za puszkę (spray) 3 m kw. wełny mineralnej 5cm za 20 zł. Mam tak jak Ty zbiornik CWU podłączony do CO (100l) i szukam drugiego - 120-200l.