Ja wpinam się kolektorami hewalex 2szt bezpośrednio w dwuplaszczowiec na razie kompletuje materialy no i bardzo jestem ciekaw jak to będzie działało.jeśli nie bardzo to beczka jest tylko muszę zjeść z niej kapustę
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereidepopizze wrote:W przypadku kaloryferów w najprostszym przypadku będzie ...
romano78 wrote:Te kolektory Weber to jakieś solidne ? Nie jakaś chińszczyzna?znajomy chce je kupić cena jest dosyć atrakcyjną z wszystkimi częściami do montażu prócz przewodów 2kolektory coś koło 2tys.
janosh wrote:Dużo myślałem i chyba dla mnie najlepszym kompromisem byłby wymiennik znanej firmy K...l 140l poziomy z płaszczem i wężownicą za 800 zł.
Drewno, kartony, węgiel mam. Działka 28 ar porządnie obsadzona drzewami więc gałęzi starczy na cały sezon. A wolnej chwili można pokombinować z grzejnikiem, nawet jak to by miało być w przyszłym roku. Te 800 zł to wyszedł by mnie koszt grzania prądem do września.
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
ekopasjonat wrote:
janosh wrote:
Rozwiązań jest kilka. Chcialbym wybrac optymalnie. Niestety czytanie czsem kilkuset a nawet wiecej stronnicowych tematiw zajmuje sporo czasu (np murator i palenie od gory) a po dojsciu do konca okazuje sie ze i tak wszystko bierze w leb..... Ja bym sie chcial kąpać jeszcze tego lata a nie na emeryturze....
Chciałbym po prostu sprobowac wykonac taki solar niedrogo. zobaczyc jak to dziala i czy dziala. A jak dziala to myslec o innym bojlerze a nie odwrotnie-wydac kase na bojler i probowac sil zbudowac solar. Jak by dzialalo to i zone szybciej przekonam...
idepopizze wrote:Ciekawią mnie końcówki kolektora od środka, czy mają jakieś blokady żeby tego nie ukręcić kluczem.
Te rurki od harfy to nie masz głęboko wpuszczone w zbiorczą ? Jak zaglądałem w zbiorczą od środka w moim to tak z 6-7mm wystają w środku
dariusztorun wrote:witam
pytanie może wydać się śmieszne.
co gdyby zamiast wielu rurek dać jedna rurkę i do tego sporą blachę miedzianą. wszystko odizolowoane obudowa i szybą od gory. czy jest możliwe żeby duży arkusz blachy rozgrzal się, reagując na wymianę ciepła w jednej rurce nieznaczaco. tzn blacha nie zdarzy się schłodzić obiegiem cyrkulacyjnym wody w rurce
idepopizze wrote:Podejrzyj fabryczne gotowce.
Pewnie będzie to rurka z fi 8 co 10cm.