Kons18 wrote: Co do spawania grzejników płytowych to dodam od siebie że można to zrobić spawarką elektryczną,
Gratuluję wykonania bardzo trudnego spawu jeśli chodzi o elektryczną spawarkę .
miho-nahayama wrote: Zrywamy z części dachu pokrycie - blachę, ondulinę czy coś tam. Kładziemy płaską blachę
Jeżeli ma to być kolektor tylko do cwu to chyba nie ma sensu ze względu na koszty.
Jeżeli natomiast chcesz zrobić cwu + co to jak najbardziej trzeba próbować . Niestety wiąże się to z zerwaniem starego pokrycia i zrobienia nowej ,, konstrukcji ,, i to nie wszystko . druga część wydatków pójdzie na osprzęt w kotłowni co w sumie da chyba niemałą kwotę nawet robiąc to sposobem gospodarczym . Łatwiej mają ci którzy jeszcze nie pokryli budynku .
Jeżeli uda ci się to zrealizować to staniesz przed problemem który obecnie mam ja czyli ,,akumulator ,, . Wiem że temat był wałkowany jednak chyba nikt nie zrobił czegoś takiego oprócz jednego kolegi który wykorzystał duży zbiornik chyba 3 tys litr zalany wodą .
W związku z tym że dużo z nas na pewno jest zainteresowana zbieraniem ciepła gdy mamy słońce aby wykorzystać je gdy go nie ma proponuję wznowić dyskusję.
Proszę o poprawienie mojego myślenia jeśli jest błędne .
Paletopojemnik 1000 l po żywicy ( niedrogi ) obcięty na górze . Wewnątrz miedziana wężownica na całej powierzchni od dołu do góry . Zalewamy stopniowo betonem ( jednorazowo może nie wytrzymać ) ze zbrojeniem rozproszonym . Po wystygnięciu betonu obieramy z plastyku zostawiając jedynie dno . W słoneczny dzień wężownica służy do nagrzewania ,,klocka ,, a po przełączeniu zaworów jako odbiornik . W przeciwieństwie do wody betonowy klocek może być o połowę mniejszy i nie boi się mrozu jeżeli będzie na podwórku . Osobiście planuję go postawić w garażu chociaż w obu przypadkach musi być ocieplony ze wszystkich stron .
pozdrawiam - Mariusz