malinabend 1 wrote:Pytanie jest np jeśli powiedzmy 1 solar kosztuje 10 tyś
A moje pytanie brzmi: skąd wziąłeś taką cenę?
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over therePitruch wrote:A z kapelusza sobie strzeliłem . A według ciebie ile kosztuje zestaw podstawowy na cwu? A ile kosztuje zestaw dla wspomaganie COmalinabend 1 wrote:Pytanie jest np jeśli powiedzmy 1 solar kosztuje 10 tyś
A moje pytanie brzmi: skąd wziąłeś taką cenę?
maniuser wrote:Masz racje dlatego trzeba robić taniej z np gotowych paneli grzejnikowych i też będzie grzałoMyślę że dyskusja schodzi z toru. Ja nadal uważam, że trudno wykonać kolektor miedziany(rurki + absorber) tak by było to opłacalne w stosunku do panelu wykonanego w firmie produkcyjnej...kolektory płaskie staniały a miedź drożeje, co się nie kalkuluje..takie moje zdanie.
malinabend 1 wrote:PS nie żałować kasy bo się wruci . Ja też trochę się cykałem bo niewierzyłem do końca że to się opłaci czy zagra . Teraz widze że gra .Nawet moja pani mi robiła wojne jak budowałem bo kasa pójdzie w błoto . Teraz jest barsdzo zadowolona jak zobaczyła jak rachunki za prąd spadłyKolego dobrze ci radze ;używane - czyli stare . Stare to tylko wino jest dobre. Jak budowałe trafił mi się 1 stary brałem co było .Niestety mina. Dlatego powtarzam tylko nówki kupować ! Mogą być przecenione ja tak swoje kupiłem miały pogiete kratki i jakieś ryski. Kratki i tak idą na złom a panele trzeba zmatować i malnąć matem . Jeśli chodzi o wielkość powierzchni to minimum ze 4m2 musi być aby był pożytek jesienią i wiosną bo na lato to ci 2m2 stykną
maniuser wrote:Jak ja kupowałe to się strasznie bili . Kupowałem 180x60 podwójne [trzeba je rozpołowić dałem coś koło niecałe 200 zł i 50 kurier Są to nówki Myśle że po zalaniu płynem mnie przeżyjąuuuu Wielkie dzięki...nie widziałem.... a może jeszcze niedyskretnie spytam ile zapłaciłeś za 1 grzejnik?
maniuser wrote:Spawałem mówki na mochol Jeśli chodzi o malowanie to ; Nie baw się w zdzieranie do blachy szkoda roboty. Zmatuj na mokro potem podkład cieniutko następnie samochodowy czarny mat. [ Pistolet] Tak jak samochód się robi i bedzie lalaok dzięki.
zmotywowałeś mniea jeszcze się zapytam jak wygląda wspawanie końcówek z gwintem lub pod przewód...czy spawałeś? i czym malowałeś?
malinabend 1 wrote:1 solar kosztuje 10 tyś
malinabend 1 wrote:No i wszystko gra minimum 7 tys mały zestaw sredni ok 10 tyś duzy 12 tyś srednio w przybliżeniu mozna przyjąć 10 tyś i o co ci chodzi ?
malinabend 1 wrote:Kolego z tych 12 m2 to dzbanka na herbate nie podgrzejesz!!!!! W grudniu było z 4dni słońca zakładając 3godziny bo tyle czasu było słonko w miare wysoko aby coś padło na panele to masz 16 x 100W na m2 bo tyle jest co daje 1600W/h chcesz mi powiedzieć że wspomagałeś tym CO?
Pitruch wrote:nie nie sory 12 m2 x100 W [3hx3 dni ]=10KW ale to i tak nic nie zmienia bo to jest malutkomalinabend 1 wrote:1 solar kosztuje 10 tyśmalinabend 1 wrote:No i wszystko gra minimum 7 tys mały zestaw sredni ok 10 tyś duzy 12 tyś srednio w przybliżeniu mozna przyjąć 10 tyś i o co ci chodzi ?
Solar to solar, zestaw to zestaw, są to dwie różne rzeczy. O to mi chodzi.malinabend 1 wrote:Kolego z tych 12 m2 to dzbanka na herbate nie podgrzejesz!!!!! W grudniu było z 4dni słońca zakładając 3godziny bo tyle czasu było słonko w miare wysoko aby coś padło na panele to masz 16 x 100W na m2 bo tyle jest co daje 1600W/h chcesz mi powiedzieć że wspomagałeś tym CO?
Nie wiem, jak z 12 m2 przy naświetleniu 100W/m2 wyszło 1600 W/h czyli 1,6kWh, ale niech tam. 3 godz. działania daje już 4,8 kWh. I chcę Ci powiedzieć, że ta energia została przetransportowana z solarów do zbiornika buforowego i tam została. Wspomogłem CO czy nie?
A poza tym, po co tyle emocji.
maniuser
Może to pomoże Ci w podjęciu decyzji. Miałem zrobiony solar z używanych grzejników panelowych, uważam, że nie był on tani. Po 1,5 roku działania zaczął cieknąć. Oddałem go na złom, a w to miejsce kupiłem na Allegro 4 używane solary firmy Viessmann o łącznej powierzchni absorbera 8 m2. Zapłaciłem za nie 1550 zł czyli niecałe 200 zł/m2. Pomimo tego, że mają one 33 lata są sprawniejsze od mojej samoróbki
Pitruch wrote:Płyn czy woda jest napędzana pompką po tylu latach krążenia płyn wyliże nawet miedż ! Widziałem przetarte kolanka z miedzi :|Niestety kolanka dostają po pupiemalinabend
Fakt, malutko, ale moje solary tylko wspomagają CO, nie mają mi ogrzać domu. Do ogrzewania służy mi piec węglowy, grzeje on wodę w buforze skąd idzie ona na grzejniki. Wężownica solarna jest umieszczona na dnie bufora, jest tam temp 25-30 C i to ją podgrzewają solary, piec załatwia mi resztę. Poza tym staram się wycisnąć z mojej instalacji jak najwięcej energii. Cieszy mnie nawet 1-2 kWh. Dni są coraz dłuższe więc i zyski będą większe.
maniuser
Tak jak napisałem mają one po 33 lata, przebieg więc jest słuszny. Ale co w kolektorach może się zużyć?
malinabend 1 wrote:maniuser wrote:Spawałem mówki na mocholok dzięki.
czy spawałeś? i czym malowałeś?
maniuser wrote:Bo tak naprawde to na spawaniu się nieznasz . Jak byś się znał to byś wiedział Bo pewnie jesteś młody spawacz? To stara metoda lutowania twardego Teraz mało popularna niestety ale pewna .Mało kto dziś tak lutujemaniuser wrote:ok.... dziękuję za poradę...pomyślę i na pewno podejmę decyzję mam nadzieję słuszną..dobranoc..
Dodano po 2 [minuty]:
malinabend 1 wrote:maniuser wrote:Spawałem mówki na mocholok dzięki.
czy spawałeś? i czym malowałeś?
może jeszcze jedno co to za metoda i na czym polega? znam się na spawaniu ale przyznam nie jestem w temacie..
maniuser wrote:Nie to jest lut miękki Szczeże to lipa A ja mówie że twardy Miękki to jak klejenie - lipa twardy to raczej spawanie o takCzyli coś takiego jak lutowanie rynien z blachy ocynk, tak?
maniuser wrote:Nie tylko ty naraok dzięki...bardzo mi pomogłeś.....
zmykam spać bo na rano do pracy... dobrej nocy życzę