Z tym ogniskiem, to przesadzacie obydwoje. To bedzie (jak dobrze pójdzie) pewna strefa dośc szeroka. Przecież lustro, będzie się składać z płaskich płytek, ale i tak nie chciałbym w tą strefę spojrzeć...
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over theresaskia wrote:Oczywiście , będąc w wieku 15 lat oglądałem ten serial. I chwała telewizji za to że potrafiła zinteresować naukami ścisłymi , bo jeśli było by inaczej to pewnie teraz bym pracował za pomocą łopaty.Moze ty sie napatrzyles na Mac Gywer-a.
saskia wrote:Nikt Ci nie podejdzie na odległość bliższą niż 3 razy ogniskowa(bynajmniej moi znajomi, być może oni tylko maja instynkt samozachowawczy). Jeśli nawet lustro bedzie nie wycelowane w absorber to i tak w odległości 2 razy ogniskowa to potencjalna "ofiara"odwróci się tyłkiem.Ja pisze o nizszych temperaturach jak np. 600-800 stopni przy ktorych to, wiele materialow dosc szybko sie zapala.
saskia wrote:Twoi znajomi pewnie sa juz w odpowiednim wieku aby wiedziec co sie stanie, ale dzieciaki (zwlaszcza sasiadow) sa ciekawskie i jak nie bedzie nikt widzial, moga sprawdzac co to jest, co sie tak blyszczy i swieci.
Nie zapominaj ze z tego lustra bedzie ok. 42 razy wieksze natezenie swiatla w ogniskowej, niz patrzac na slonce.
beny73-73 wrote:Koledzy, zrobiłem jak pisaliście, założyłem licznik ciepłej wody, zdławiłem pompę do 1.6l/min, a nawet do wężownicy z węża dołożyłem drugi kolektor z płaskiego grzejnika - udało mi się dorwać , ale niestety jednego.Po dzisiejszym dniu woda około godziny 22 była letnia.Sterownik wskazywał 35 stopni, co nie było odczuwalne pod wodą.W dzień maksymalna temperatura na bojlerze to 38 stopni.Troszkę za mało, już nawet sterownik ustawiony na różnicę 7 stopni by nie marnować ciepełka.
1.Powiedzcie mi czy lepiej jak sterownik załącza pompę i dostarcza np wodę o temperaturze 60 stopni ale rzadziej?
2.Czy lepiej jak woda krąży prawie cały czas lecz o niższej temperaturze?
Nie wiem właśnie jaką różnicę między czujnikami ustawić.Między dwa kolektory wstawiłem mosiężną złączkę do której przymocowałem czujnik, zauważyłem że koło godz 18 gdy słońce nie padało za bardzo na kolektorki a sterownik nie załączał już pompy to na dachu woda jest cieplejsza troszkę bardziej niż bojler (różnica 5 stopni)to załączyłem pracę ciągłą, co spowodowało dość szybki wzrost temperatury na czujniku solara.
3.Czy jest to spowodowane tym że czujnik mam między solarami a nie na górnej części grzejnika?
4.Czy też tym że kolektor z węża nagrzał wodę lecz przez opór węża nie dostarczył jej do czujnika?
Proszę o odpowiedzi bo dzisiejszy dzień mnie zmotywował do dalszych prób, a patrząc na wasze wyniki to mi jeszcze daleko
iskrownik wrote:saskia wrote:Twoi znajomi pewnie sa juz w odpowiednim wieku aby wiedziec co sie stanie, ale dzieciaki (zwlaszcza sasiadow) sa ciekawskie i jak nie bedzie nikt widzial, moga sprawdzac co to jest, co sie tak blyszczy i swieci.
Nie zapominaj ze z tego lustra bedzie ok. 42 razy wieksze natezenie swiatla w ogniskowej, niz patrzac na slonce.
Po pierwsze w porównaniu z UK w polsce są płoty by nikt obcy nie wszedł na teren podwórka,po drugie zwierciadło nie leży na ziemi i dzieciaki w wieku 4 lat nie mają 1,2m.
Pozatym kiedyś wstecz udało mi się z zwierciadła otrzymać ok.1kW/cm2 i doskonale wiem jak materia reaguje na taką wiązkę światła .
Do Ciebie mam pytanie jakie masz doświadczenie w kolektorach oświetlanych zwierciadłem?
tadek-67 wrote:A może chcesz taką piastę jak u mnie, bo jest jeszcze jedna sztuka.Po gruntownym przemyśleniu i wzięciu pod uwagę wielu faktów i uwag kolegów rezygnuję z piasty malucha na rzecz piasty od ŻUK-a przód
madiz08 wrote:. Mam taki sam siłownik i potwierdzam to co napisałeś. Chociaż co do wykonania miałem zastrzeżenia, ale jak to mówią , wysoka jakoś nie idzie w parze z ceną.Silnik docelowo jest na zasilanie 24V, ale sprzedawca zapewnił mnie, że przy 12V będzie obracał się 2x wolniej, ale działać będzie i tak jest faktycznie
GanzConrad wrote:mógłbyś podać parę szczegółów projektu? np z czego jest obrotnica i co ją napędza?
iskrownik wrote:Proponowałbym pisanie na temat konstrukcji podążających za słońcem(zwierciadlanych) tutaj https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1658411.html bo powoli zaczyna się robić bałagan.
GanzConrad wrote:madiz08 jeśli "już pisałeś program na mikrokontroler" to dlaczego się zastanawiasz nad dłubaniem i kombinowaniem? Sam dopiero zacząłem zabawę z mikroprocesorami i mam kilka gotowych układów, które można by wykorzystać, więc nie ma co się zastanawiać nad wydatkiem 150zł, skoro za 20pln i kilka godzin pracy możesz mieć mercedesa w świecie automatyki Wink.
madiz08 wrote:. Na wyjściu przekładni jest stożek i do tego stożka musi być dorobiona tuleja, tak by zębatka ciasno "usiadła" i zaklinowała się. Fakt faktem że silniki są dość wytrzymałe, ten co obecnie mam był "katowany" 2 sezony w innej konstrukcji z dużo wiekszymi oporami toczenia. Przez ten czas wysokość szczotek silnika zmniejszyła się o 1,9mm.po zamocowaniu nakręceniu zębatki na silnik i nawet przyspawaniu po jakimś czasie niestety, dokręcenia i spawy puszczały, ale fakt są to mocne i tanie silniki.
jack63 wrote:Regulator napięcia.[....] ale jest drogi lub trudny dla niektórych do wykonania,
GanzConrad wrote:jeśli krańcówki mechaniczne zastąpimy tym:
GanzConrad wrote:Poza tym uważam, że czasami kombinowanie jest droższe od kupna gotowego solar-trackera