Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

TV Elemis 6311st wyłączanie i zrywanie synchro

28 Mar 2006 23:47 1199 6
  • Poziom 16  
    Witam.
    TV trafił domnie z następującą usterką:po włączeniu gdy obraz miał "już prawie wskoczyć" następowało wyłączenie telewizora.Natomiast jak właściciel przytrzymywał na pilocie np. przycisk obojętenie jakiego programu to tv po jakimś czasie włączył się i póżniej było już oki(na euro też nie działał).czas ten jednak się wydłużał i w końcu stało się prawie nie możliwe właczenie.Dodam jeszcze że gdy wyciągnięta była antena to tv nie wyłączał się nawet zimny.Wymieniłem wszystkie elki w zasilaczu w obbie trafa,samo trafo też podsawiłem,tda 8305a,c517,c525.Kolejną wadą było to ze obraz aż sie tv nie nagrzał skakał.dopiero poruszenie pr-ka od ARW zmieniło to troszke ale nadal obraz lekko drgał.Nadal także występuje wyłaczanie i zrywanie synchro...
    Co jeszcze może być przyczyną bo tv wyprowadza mnie z równowagi.
    Będę zadowolony gdy ktoś się odezwie na mój post a może ktoś miał taki
    przypadek.
    Z góry dziękuje.
  • Spec od TV
    Witam!
    Na drganie i zrywanie synchro powinien pomóc C508 - 2.2uF/25V. Jeśli chodzi o wyłączanie: sprawdź układ resetu w zdalnym sterowaniu C17-47uF, wymień 2x100pF na szynach SCL, SDA, wymień C19-22nF, sprawdź sygnał IDENT.
  • Poziom 16  
    Witam.

    Dzięki za wskazówki "Tenap" .C508 był już wymieniony,co do reszty C19-22n faktycznie na mierniku "pływał" ale wymiana nic nie wniosła-niestety ,C17 wymieniony,dwa stu pikowe także, 47uF też ,niestety żadnej poprawy.
    Nie wiem gdzie szukać jeszcze błędów.Skończyły się pomysły!!!

    Dodano po 38 [minuty]:

    Jeszcze jednoco mnie ciekawi to to że synchro. wraca po nagrzaniu.
    Po dokładnym schładzaniu elementów okazuje się że nagzewając TDA8305A obraz stabilizuje się a po schłodzeniu znów skacze.Podmiana na układ który był w tym tv robi dokładnie tak samo.Jeszcze jedno comożna zauważyć to że jak skacze obraz to taksamo słychać bardziej przetwornice!!!!!!!!!!!!!! chociaż dalsze próby pokazują że od czsu do czasu zerwie synchro nawet na nagrzanym scalaku-chociaż jest to mniejsze ale jest i zauważalne1
  • Poziom 26  
    A wymień wszystkie "elka" po wtórnej zasilacza i w p.cz. - wszystkie!!!
    Sprawa groszowa,a czas to pieniądz :)
  • Poziom 12  
    Witam! Jeśli go jeszcze nie pokonałeś to wymień kondensator chyba ferroelektr. U mnie miał wart. 470nF/63V i był na pinie 25 układu TDA8305, była mała upływność i stąd problemy z synchronizacją. Pozdrawiam.
  • Poziom 16  
    Elki powymieniałem już na samym początku-wszystkie.470nF podmieniłem i nadal to samo.Zabieram się za wymiane wszystkich "pików".Jakaś przyczyna musi być.Teraz to już tylko satysfakcja bo klient tak za czas nie zapłaci!!!!
  • Poziom 16  
    Dzięki za wszelkie sugestie.
    Tv już naprawiony ale jakoś zapomniałem zakończyć posta.
    Jak się okazało winne były kondki w bloku TXT.
    Po wymianie zwłaszcza 22 mikro obraz stał się stabilny i wszystko wróciło do normy.
    Temat uważam za zamknięty.Dzięki za zainteresowanie tematem.
    Pozdrawiam!!!!!