logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Radiotehnika U7101 - przekaźnik wzmacniacza załącza się i rozłącza, brak schematu

Zbynia 21 May 2003 23:23 2204 3
ADVERTISEMENT
  • #1 222420
    Zbynia
    Level 31  
    Help: 26
    Rate: 51
    Mam problem ze wzmacniaczem Radiotehnika U7101.Dostałem go dzisiaj ,typ twierdzi że coś mu się zaiskrzyło i przestał grać:D
    Niestety nie posiadam do niego żadnego schematu i nie mogę nigdzie znaleźć.Jakby ktoś mógł mnie poratować:D
    Problem polega na tym że wszystko się świeci,prąd dochodzi gdzie trzeba kłopot jest tylko z przekaźnikem który powinien załączyć końcówki ale załącza się a zachwilę rozłącza i tak w kółko.Pomierzyłem napięcia tak z grubsza ale narazie nie wiem od czego konkretnie zacząć - bez schematu to mały problem.......
    Poradźcie coś...............................:D
  • ADVERTISEMENT
  • #2 222751
    packetm
    Level 18  
    Help: 8
    Rate: 19
    Jeśli chodzi o schemat to na tej stronie jest kilka być może któryś z nich będzie podobny do twojego wzmacniacza. http://www.radi0tehnika.narod.ru/radiotehnika.html

Niedawno robiłem U-7111 z podobnym uszkodzeniem zepsuty był właśnie przekaźnik od załączania głośników, po chwili od momentu włączenia cewka dostawała zwarcia i puszczał.
    Pozdrawiam
  • ADVERTISEMENT
  • #3 223779
    Zbynia
    Level 31  
    Help: 26
    Rate: 51
    faktycznie przekażnik ma jakiś problem i nie bardzo chce być załączony przy podaniu napięcia dlatego się wyłącza....
    Takiego ruska to chyba nie dostanę (nie chce mi się jeżdzić po wolumenach) - jak rozwiązałeś ten problem - może jest jakiś zamiennik ???
    Daj znać
    Pozdrawiam
  • #4 224593
    packetm
    Level 18  
    Help: 8
    Rate: 19
    Jeśli chodzi o przekaźnik to będzie działać obojętne jaki, 12V wysoko omowy (aby prąd tranzystora sterującego KT 815 nie został przekroczony) .Ja zastosowałem przekaźnik z demontażu od jakiegoś niemieckiego TV, pracował w zdalnym sterowaniu. Przykleiłem go za pomocą sklejarki w pobliżu oryginalnego przekaźnika (starego nie wymontowywałem).
    Pozdrawiam.
ADVERTISEMENT