Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

sprawozdanie z elektroniki

steryd1 29 Mar 2006 18:13 5221 11
    steryd1
    Level 11  
    Mam takie zadanie z elektroniki ale nie wiem jak je ugryź. Proszę o pomoc
    Jak obliczyć rezystancje dynamiczną diody zenera w kierunku zaporowym i przewodzenia (dla Inom=5mA). oraz napięcie zenera Uz(dla Inom=5mA). Zaznaczyć Uz i Uf

kierunek przewodzenia
    I[mA] U[V]
    0 / 0,11
    0 / 0,21
    0 / 0,31
    0 / 0,4
    0 / 0,5
    0 / 0,61
    0,2 / 0,7
    1 / 0,75
    2 / 0,77
    3 / 0,78
    4,1 / 0,79
    5,1 / 0,80
    8 / 0,81
    10,1 / 0,82
    kierunek zaporowy
    I[mA] U[V]
    -1 / -6,84
    -2 / -6,85
    -3 / -6,86
    -4 / -6,87
    -5 / -6,88
    -6 / -6,88
    -7 / -6,89
    -8 / -6,9
    -9 / -6,9
    -10,1 / -6,91
    0 / -1
    0 / -2
    0 / -4
    0 / -6
    elektrokiler
    Level 18  
    Narysuj charakterystyke, przeciez masz podane punkty do niej. Rezystancja dynamiczna to stosunek zmiany napięcia do zmiany prądu.
    steryd1
    Level 11  
    a jak policzyć tą rezystancje dynamiczną bo nie wiem jak. wzór wiem jaki jest ale nie wiem co pod co podstawić. I o co chodzi z tym (Inom=5mA)
    Andychab
    Level 27  
    Dla kierunku zaporowego czy napewno prawidłowo jest podana jednostka napięcia U / mV/ ?
    Pozdrawiam
    steryd1
    Level 11  
    faktycznie ma być V a nie mV. Ale prosiłbym jakąś podpowiedz do zadania. Chodzi mi o to jak obliczyć rezystancje dynamiczną dla kierunku zaporowego i przewodzenia (dla Inom=5mA). Oraz Napięcie zenera (dla Inom=5mA).
    Andychab
    Level 27  
    Jeśli to koledze w czymkolwiek pomoże to załączam ten materiał z książki , wartości zgodnie ze wzorem podstawić i ma się obliczoną rez. dynamiczną tej okreslonej diody zenera . Szczerze pisząc nie wiem co określa symbol Inom -jeśli to oznaczenie prądu nominalnego I =5mA - to dla tej konkretnej wartości można obliczyć rezystancję statyczną diody.
    steryd1
    Level 11  
    oki już rozumię rezystancje dynamiczną dla kierunku zaporowego ale jak będzie wyglądał wykres dla kierunku przewodzenia. I jak obliczyć: "jeśli to oznaczenie prądu nominalnego I =5mA - to dla tej konkretnej wartości można obliczyć rezystancję statyczną diody."
    Oraz napięcie zenera (dla Inom=5mA).
    Andychab
    Level 27  
    W kierunku zaporowym rezystancja statyczna jest bardzo duża , po przekroczeniu napięcia zenera Uz - bardzo szybko spada w zakresie prądu Zenera . Rezystancja dynamiczna jest bardzo mała , co pozwala utrzymać stałe napięcie równe Uz
    Dioda Zenera w kierunku przewodzenia zachowuje się jak zwykła dioda prostownicza co widać z pomiarów kolegi /Charakterystyka zlącza P-N w załączeniu/ Rezystancja statyczna tej diody w dwóch punktach 1 i 2 - dla punktu 1 zgodnie z prawem Ohma R= U/I wynosi około 3000 Ohm , dla punktu 2 około 250 Ohm . Również dla tego złącza możemy określić rezystancję dynamiczną – stosunek przyrostu napięcia do odpowiadającego mu przyrostu prądu rezystancja ta jest mała rzędu 60-70 OhM.
    steryd1
    Level 11  
    ale co pod co podstawić aby obliczyć tą rezystancje dynamiczną w kierunku przewodzenia. W kierunku zaporowym wszystko ładnie było wyrysowane ale tutaj nic nie kapuje.
    elektrokiler
    Level 18  
    Obierz sobie dwa punkty na charakterystyce (w miejscu gdzie dioda już przewodzi), następnie zrzutuj na osie, odczytaj wartości z osi, oblicz zmiany, oblicz stosunek zmian napięcia do zmiany prądu i masz rezystancję dynamiczną.
    steryd1
    Level 11  
    a co to może oznacząć: rezystancje dynamiczną diody zenera w kierunku zaporowym i przewodzenia (dla Inom=5mA). Chodzi mi o to Inom=5mA. I jak obliczyć napięcie zenera (dla Inom=5mA).

Dodano po 5 [godziny] 46 [minuty]:

nikt nie ma pomysłu jak obliczyć napięcie zenera (dla Inom=5mA).
    Andychab
    Level 27  
    W parametrach określajacych diody Zenera nie ma oznaczenia Inom , parametry tych diod określane w katalogach to np :
    Iz - prąd Zenera /stabilizacji/
    Ir - prąd wsteczny diody
    Izm - maksymalny dopuszczalny prąd stabilizacji :największy dopuszczalny prąd stabilizacji , przy którym jest zapewniona określona niezawodność podczas pracy długotrwałej
    Pozdrawiam