logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Magnetowid AKAI VS-F220 - schemat i napięcia zasilacza po burzy

Janooo 22 Maj 2003 08:12 3475 8
REKLAMA
  • #1 222602
    Janooo
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam.
    Jest uszkodzony zasilacz po burzy. Trzy rezystory bespiecznikowe mają przerwę. Wstępnie znalazłem uszkodzone dwa tranzystory. Mam prośbę o rozpiskę napięć zasilających tego zasilacza lub kawałek schematu.
  • REKLAMA
  • #2 239210
    JCK
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    Mam sczemat tylko muszę zeskanować.
    1.GND
    2.5V-sterowanie
    3.5V-wyjście
    4.GND
    5.9V-sterowanie
    6.9V-wyście
    7.MOTOR13V
    8.16V-niestabilizowane
    9.+37V
    10.-35V
    11.AC4V-mierzone do 12.
    12.AC4V
    Dodatkowo na płycie głównej MJN588L-operacyjny sterujący 5V i 9V.
  • REKLAMA
  • #3 242890
    JCK
    Poziom 25  
    Fragmenty schematu dotyczące zasilacza w załączniku.
    Załączniki:
    • Magnetowid AKAI VS-F220 - schemat i napięcia zasilacza po burzy schemat akai 1.jpg (387.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 242895
    JCK
    Poziom 25  
    Fragmenty schematu dotyczące zasilacza w załączniku część druga.
    Załączniki:
    • Magnetowid AKAI VS-F220 - schemat i napięcia zasilacza po burzy schemat akai.jpg (360.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 245189
    Janooo
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam.
    Dzięki. Jesteś wielki. Wracam do tego szpeja.
  • #6 246508
    darmir1
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    Mam ten sam problem. W tym samym dniu, po nieszczęsnej burzy ten sam, magnetowid. Tylko u mnie padło trafo V1130 EDG(oprócz tranzystorów zasilacza) Gdzie to kupić?
  • REKLAMA
  • #7 246584
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Szukaj na giełdzie albo daj do przewinięcia bo cena nowego może spowodować atak serca. Jest w NORTH.
  • #8 249756
    JCK
    Poziom 25  
    Witka!
    Co do trafa to jest spalone?(widoczne ojawy),czy przerwa na uzw.pierwotnym?
    Wiele Tr zabezpieczonych jest dodatkowo przy uzw. pierwotnym pod pierwszymi warstwami izolacji uzwojenia.
    Szukaj włączonego w szereg elementu ceramicznego.
  • #9 253071
    darmir1
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    To trafo ma 3 wyprowadzenia na pierwotnym. Pomiędzy 2 jest bezpiecznik (spalony). Po wylutowaniu trafa z układu podłączyłem bezpicznik zewnętrzny najpierw 0,5 potem 1A oba spaliło (na biegu jałowym zresztą). Musi być w środku zwarcie międzyzwojowe, bo rezystancyjnie jets OK w porównaniu z innymi.
    Najgorsze to to, iz klient się wycofał z naprawy, bo mówi iz się nie opłaca...

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem uszkodzonego zasilacza magnetowidu AKAI VS-F220 po burzy, gdzie trzy rezystory bezpiecznikowe oraz dwa tranzystory uległy uszkodzeniu. Udostępniono listę napięć zasilających zasilacza: GND, 5V (sterowanie i wyjście), 9V (sterowanie i wyjście), MOTOR 13V, 16V niestabilizowane, +37V, -35V oraz AC 4V. Wspomniano o układzie operacyjnym MJN588L na płycie głównej, który steruje napięciami 5V i 9V. Dołączono fragmenty schematu zasilacza. Jeden z uczestników zgłosił podobną awarię, gdzie uszkodzeniu uległo także trafo V1130 EDG. Zasugerowano poszukiwanie transformatora na giełdzie lub przewinięcie go ze względu na wysoką cenę nowego. Omówiono budowę trafa z trzema wyprowadzeniami na pierwotnym uzwojeniu, gdzie pomiędzy dwoma wyprowadzeniami znajduje się bezpiecznik ceramiczny, który często ulega spaleniu. Wskazano na możliwość zwarcia międzyzwojowego wewnątrz transformatora, mimo prawidłowej rezystancji mierzonej zewnętrznie. Klient ostatecznie zrezygnował z naprawy z powodu wysokich kosztów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA