reklamuj zarowki mi tak swiecilo wyminili jedna zarowke i bylo git no chyba ze masz odblysnik pozólky
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereintercik wrote:Otóż chodzi o taką licencję, że można bez naruszenia prawa poruszać się z zamontowanymi ksenonami marki Well Done po polskich drogach.
Proste
Hevelian wrote:
Soczewki xenonowe mają zwykle 6-7cm średnicy (dokładnie nie wiem, bo miałem do czynienia z bixenonami. A wszystkie soczewki bixenonowe to 9cm. Taki standard...
A ..
przemo159 wrote:ale przepisy w PL mowia o takim ksztalcie wiazki swiatla _/ . Ten ksztalt _/-- to juz wymysl konstruktorow pojazdow. Faktem jest ze oslepiac sie bedzie wszystkich po prawej stronie... wg mnie kazde swiatla, halogenowe oczywiscie, oslepiaja w ten sposob.
Moderated By Błażej:Pozwoliłem sobie powiększyć, bo jest jedna z najsensowniejszych wypowiedzi w tym wątku. Reszta postu także warta przeczytania.
boleq1981 wrote:Hevelian wrote:
Soczewki xenonowe mają zwykle 6-7cm średnicy (dokładnie nie wiem, bo miałem do czynienia z bixenonami. A wszystkie soczewki bixenonowe to 9cm. Taki standard...
A ..
Bzdura
Dodano po 4 [minuty]:
przemo159 wrote:ale przepisy w PL mowia o takim ksztalcie wiazki swiatla _/ . Ten ksztalt _/-- to juz wymysl konstruktorow pojazdow. Faktem jest ze oslepiac sie bedzie wszystkich po prawej stronie... wg mnie kazde swiatla, halogenowe oczywiscie, oslepiaja w ten sposob.
Tak kolego tylko weź to pod uwagę że żarówka hal emituje światłow granicy 1500 lumenów a palnik ksenonowy 3000 lumenów!!! Także nie isz że halogenowa żarówka też oślepia.
elmo0104 wrote:skaktus powiedz mi co było napisane na mandacie jako powód jego otrzymania bo jak narazie to śmierdzi to antyhidową propagandą. Poza Tym napis "NO HID" nie oznacza nic w swiele polskiego prawa:] (chyba słabo je znasz). Ten napis to warunek uznania gwarancji (jeśli wogóle taką dostałeś). A podaj mi przepis, który zabrania mi włożyć palnik ksenonowy do mojego auta? Z tego co ja znalazłem odnośnie "przepisów" to owszem jest przepis, że źródło światła musi być zgodne z homologacją reflektora ale przepisy Te dotyczą pierwszego dopuszczania pojazdów do ruchu(czyt. dotyczą producentów aut). Policjanci bazując na tym przepisie wyłudzają mandaty i kierują samochody na przegląd. Jak włożysz zwykłą żarówkę H4 w reflektor z homologacja na takie źródło i lekko ją przekręcisz w gnieździe to będzie tak samo oślepiać jak ten Twój koleżka z osiedla i wtedy Tobie powinien się należeć taki sam mandat jak jemu, co więcej dowód również powinni zabrać i skierować samochód na przegląd...W "Przepisach Ruchu Drogowego" jest jedynie zapis o barwie i kształcie wiązki światła, nie ma nic o homologacjach. Jako że jesteśmy użytkownikami, dotyczą nas właśnie te przepisy. Jeśli auto nie spełnia jakichś norm po naszych modach to diagnosta na przeglądzie powinien to wyłapać i nie dać badania technicznego. Policjant nie jest diagnostą i nie ma takich uprawnień by badać Twój samochód pod względem zgodności homologacji częsci. Jeśli tak to niech sprawdzi homologację moich klocków hamulcowych i tarcz i przewodów hamulcowych. Są to elementy ważniejsze niż światła a czemu tego nie robią? No własnie bo światła widać i łatwiej jest wpi*****ić mandat za złe światła. Spójrz na to obiektywnie.
Wrócę jeszcze do oślepiania prez "HID'y" - zgadza się, jest dużo ludzi, co montują te divajsy do swoich aut z ryflowanym szkłem. Błąd polega na tym, że montują palnik w gniazdo żarówki H4 wtedy palnik świecąć w każdą stronę działa jak "światło drogowe". Rozwiązaniem może być zestaw "bi-xenon" z HID ale osobiście nie miałem z tym do czynienia i nie wiem jaka jest ich jakość(pewnie żadna). Niestety cena jest o conajmniej 100% wyższa i ludzie wkładają jakieś palniki nieprzeznaczone do danego typu gniazda.