logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regulatora obrotów i oświetlenia. Wykonanie regulatorów.

sphenops 30 Mar 2006 17:32 1965 10
REKLAMA
  • #1 2475440
    sphenops
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam i proszę o pomoc w wykonaniu Regulatora obrotów i Regulatora oświetlenia .Te Regulatory chciałbym zrobić do komputera ,pierwszy regulator obrotów wiatraków w komputerze na ok 8 wentylatorów , drugi zaś na kilka diud super flex około 10 , prosiłbym o bardzo dokładna pomoc bo jestem jak na razie leikiem z lekimi początkami.
  • REKLAMA
  • #2 2475463
    JediMaster
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Napisz czy chcesz regulować szybkość obrotu każdego wentylatora osobno czy wszystkich na raz.

Ten regulator diod ci do czego potrzebny, może chodzi ci o equalizer z diod do winampa.
  • REKLAMA
  • #4 2477834
    JediMaster
    Poziom 17  
    Oto prosty regulator obrotów wiatraczka, jeżeli chcesz stertować ich większą liczba wystarczy zmodyfikować układ
    Załączniki:
    • Regulatora obrotów i oświetlenia. Wykonanie regulatorów. Regulator.GIF (2.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 2477848
    JediMaster
    Poziom 17  
    Jak chcesz jakoś inaczej to napisz o jaki projekt ci dokładnie chodzi, szczegółowo. Co chcesz robić i po co ci te diody w tym.
  • #6 2478111
    sphenops
    Poziom 11  
    Tuninguje sobie Obudowę od komputera i potrzebuje te regulatory , a co do układu to potrzebuje najprostrzy regulator aby działał dobrze, a co do modyfikacji to ja na tym sie nie znam i prosiłbym o pomoc w zmodyfikowanie tego układu bo chce tam podłączyć 8 wentylatorów na 12V , a ten regulator do diodek to mi chodzi o to żeby można było zmniejszać na noc moc świecenie tych diodek . Mam pytanie czy do tego Regulatora na wentylatory mogę uzyć potencjometra z demontarzu(chodzi mi o potencjometr który posiadam . On posiada też dodatkową funkcję włącznika. Potencjometr wyciągnełem z klawiatury służył on tam jako regulator głośności i wyłącznik głosu)
  • #9 2478280
    JediMaster
    Poziom 17  
    Po umiejenym dołożeniu nawet 12 wiatrakami naraz
  • REKLAMA
  • #10 2478299
    sphenops
    Poziom 11  
    "Po umiejenym dołożeniu nawet 12 wiatrakami naraz"

Mam to rozumieć ze jeżeli zmodyfikuje ten schemat?

Dodano po 2 [godziny] 11 [minuty]:

mam pytanie czy będę mógł użyć tego potencjometru który posiadam do tego układu?
  • #11 2537095
    luki55
    Poziom 20  
    Ocena: 38
    Witam:)
    sphenops może napisz coś więcej o tym potencjometrze ( jaką ma wartość rezystancji) to ważne abyś mógl płynnie regulować obrotami wiatraków. Układu właściwie nie trzeba modyfikować wystarczy zrobić jeszcze 7 takich układów po jednym na każdy wiatrak... Ja robiłem takie coś ale nie sprawdziło się bo nie miałem regulacji od 5 do 12 tylko do 10V ...z prostej przyczyny ...spadek napięcia na stabilizatorze...
    Na wejściu i wyjściu można jeszcze dać dwa kondesatory 100nF i 100µF...
    Zobacz może jeszcze tu :
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic239174.html

Na jakie napięcie są te diody???....3V ??

Dodano po 1 [godziny] 43 [minuty]:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic490262.html

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykonania regulatorów obrotów wentylatorów komputerowych oraz regulatora oświetlenia diod LED. Autor chce sterować prędkością obrotową 8 wentylatorów 12V jednocześnie oraz regulować jasność około 10 diod super flex. Proponowano prosty układ regulatora obrotów, który można zmodyfikować do obsługi większej liczby wentylatorów – nawet do 12 po odpowiedniej modyfikacji. Zalecane jest stosowanie osobnych układów dla każdego wentylatora, jeśli potrzebna jest indywidualna regulacja. Wskazano na konieczność podania wartości rezystancji potencjometru, który autor chce wykorzystać, aby zapewnić płynną regulację. Potencjometr z funkcją włącznika, pochodzący z klawiatury, może być użyty, ale wymaga sprawdzenia parametrów. Dla stabilizacji napięcia i poprawy działania regulatora sugerowano dodanie kondensatorów 100nF i 100µF na wejściu i wyjściu układu. Wskazano również na problem spadku napięcia na stabilizatorze, co ograniczało regulację napięcia do około 10V zamiast pełnych 12V. Podano linki do artykułów i wątków na forach z przykładami i schematami regulatorów obrotów i oświetlenia LED. Autor planuje używać regulatorów do tuningu obudowy komputera, aby zmniejszać moc świecenia diod na noc oraz kontrolować prędkość wentylatorów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA