Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Passat B4 Fabryczny Immo 1.9 tdi

longines 30 Mar 2006 23:03 23283 28
Relpol
    longines
    Level 26  
    Witam

Mam problem z fabrycznym immo w stacyjce. Samochód to passat (1995)z jednopunktowym wtryskiem 1,8 (silnik ABS).
    Po wydłubaniu dwóch dodatkowych zabezpieczeń z auta (alarm Silicon Prelude i immo Smartkey Plus) przyszedł czas by przyjrzeć się fabrycznemu immobilajzerowi.
    Cewka indukcyjna to Siemens, natomiast pierwszą puszką jaką po cewce znalazłem jest układ elektroniczny z chipem Motoroli o oznaczeniach: Motorola ZC422428CFN-6571672094-0F10V-ZQQ2Q9527. Na puszce jest oznaczenie VW 1H0 953 257 B (jakie funkcje spełnia ten układ?).

Z tej puszki wychodzi jedna wtyczka do cewki indukcyjnej na kluczyk, a druga wtyczka biegnie GDZIEŚ pod zegary. Czy ktoś wie co jeszcze jest pod tą wtyczkę podłączone na linii? Jak rozprowadzone są kable i gdzie znaleźć dodatkowo podpięte pod nia ustrojstwa?

Moim celem jest całkowite wykluczenie fabrycznego immo, nawet kosztem "wyprucia" go z samochodu.

I dodatkowe pytanie: Co blokuje fabryczny immo w tym aucie? Wtryski, iskrę, pompę paliwową czy czujnik Halla? Amoze coś jeszcze?

Dla ułatwienia dodałem obrazek z kolorami wyprowadzeń na obydwóch wtyczkach.
  • Relpol
    adamjur1
    Level 41  
    Ciekawy temat :D a czy jesteś aby na pewno właścielem tego pojazdu ?....
    Pozdr.J.
    longines
    Level 26  
    Nie. Ukradłem go, a że jestem psychicznie chory to zamiast "zasadzić się" na Passata B7 uparłem się, że rąbnę B4 :-)))

Tak, jestem właścicielem tego pojazdu. dać skan karty rejestracyjnej pojazdu? :D
    adamjur1
    Level 41  
    Wybacz autorze ale zamieszczanie na forum instrukcji uneszkodliwienia urządzenia zabezpieczającego może posłużyć do innych niż zamierzone przez ciebie cele........
    Pozdr.J.
    Ps też mam 10 letniego już B4 i jestem z niego zadowolony- immo i inne systemy zabezpieczeń działają.....
    piokie
    Level 18  
    Czytajac Twoj opis na tą chwile twierdze ze nie jestes w stanie tego zrobić,
    brakuje Ci podstawowych informacji, musisz jeszcze sporo sie dowiedzieć (programowanie motoroli, funkcja dopsowywania) w tych modelach raczej nie wyrzuca sie immob tylko dopasowywuje sie kluczyki i sterownik.
  • Relpol
    bohun555
    User under supervision
    piokie wrote:
    Czytajac Twoj opis na tą chwile twierdze ze nie jestes w stanie tego zrobić,
    brakuje Ci podstawowych informacji, musisz jeszcze sporo sie dowiedzieć (programowanie motoroli, funkcja dopsowywania) w tych modelach raczej nie wyrzuca sie immob tylko dopasowywuje sie kluczyki i sterownik.

Po przeczytaniu tego jedyne słowo jakie przychodzi mi do głowy to AMEN
  • Helpful post
    MRSZAKAL
    Level 14  
    Tak wlasnie amen bo ten uklad co piszesz wlasnie jest inteligentny i komunikuje sie ze stetownikiem silnika i gadaja ze soba kodami tak ze mozesz sobie odpuscic jak chcesz tym autem jezdzic

:)

i dbaj o transpordery w kluczykach albo sobie przyklej w okolicy cewki zeby sie pozbyc immmo :D
  • Helpful post
    maciej123
    Level 24  
    longines wrote:

Moim celem jest całkowite wykluczenie fabrycznego immo, nawet kosztem "wyprucia" go z samochodu.

No nie jest zupełnie tak jak myślisz, dokładane immo możesz wypruć bezkarnie, ale fabryczne zostawi po sobie takzwaną usterke programową i dopiero znajomość tematu i to fachowa pozwoli usunąć ten problem. Ja wcale nie podejrzewam że jeteś złodziejem, napewno nie rasowym bo oni to sobie radzą szybciej niż my elektronicy, ale sądząc po postach i po ilości pomocnych odpowiedzi to należy Ci się jakaś normalna odpowiedź. Wywaliłeś dwa zabwzpieczenia, skąd wiesz że fabryczne odcina? z doświadczenia wiem że nie są tak bardzo awaryjne jak innych firm, podłączyłeś pod tester? komunikuje się z immo? masz taką czarną plastikową przywieszkę z kodami przy kluczykach? Podłącz pod VAGCOM a może to nie immo? jak by coś to resztę dam na PW ale to nie jest takie proste jak ktoś już wcześniej zasugerował!!!
    longines
    Level 26  
    Odpowiadając wszystkim:

Nie zamierzam tego czegoś programować, ani naprawiać. Wydałem dostatecznie dużo kasy, by być wściekłym na to durne zabezpieczenie! Nawet w serwisie VW, rozłozyli ręce twierdząc, ze immo działa normalnie. Otóż nie działa, bo czasami ma tendencje do odcinania zapłonu w najmniej potrzebnych mi okoliczonosciach. Jestem pewien, że jest niesprawne, a tzw. "fachowcy" twierdzą, ze jest sprawne, bo ECU nie wykazuje usterek, oprócz jednej o której wiem juz od dawna i czekam na odpowiednią aurę pogodową aby ją zrobić. Dane do wyprucia tegu arcydzieła myśli technicznej potrzebuje jak ryba wody, dopiero znajomy elektromechanior będzie to pruł. Jednak i on ma wątpliwości czy zabierać się na chama do tego, czy poczekac na jakieś porady.
    Moja wiedza praktyczna na temat programowania mikroprocesorów czy mikrokontrolerów jest nikła, wiec nie będę sie zabierał sam za to, ale gdyby miał potrzebne wskazówki znajdę odpowiedniego fachowca.

Szczerze mówiac zaczynam wątpić w wiedzę wszelkiej maści fachowców od autoelektroniki, a że jestem f-szem Ministerstwa Sprawiedliwości będę zmuszony do skorzystania z wiedzy tych, których sie tak obawiacie ( wyjdzie, ze nawet ONI są pożyteczni (porażka polskiego penitencjaryzmu???). Przyznam, że ideowo mi to nie pasuje, ale chyba nie będę miał wyjścia. Ot co.
    piokie
    Level 18  
    Nie rozumiem stwierdzenia "Jednak i on ma wątpliwości czy zabierać się na chama do tego, czy poczekac na jakieś porady" bo jeśli i ten elektryk cos sie orietuje w immob fabrycznych to wie ze na chama nic nie zrobi, jesli rzeczywiście immob zachowuje sie jak twierdzisz (mało prawdobodobne, ale) najtaniej i najszybcje bedzie Ci kupić uzywany sterownik i dopisac go do systemu, takie sterownik można kupić za ok 150zl, może nawet i mniej. I w ten sposób praktycznie wyeliminujesz sprawe sterownika i immob, bo jakby winna była puszka to bys miał problemy z zapalaniem, a nie tym że Ci gasnie nie w odopwiednich monentach. Nie dziw sie że nikt nie chce Ci pomóc poprostu to jest tak jakby uczyc kogos elektroniki przez internet, trzeba czasu i cierpliwości w takim przypadku, ale życze Ci powodzenia.
    autoas
    Level 42  
    Witam!
    Napisz proszę jak odcina ci ten zapłon, czy nie możesz go odpalić czy gaśnie podczas jazdy? a może odpala i zaraz gaśnie. Podaj kilka szczegółów o zachowaniu tego fabrycznego immo?
    Pozdrawiam!
    longines
    Level 26  
    autoas wrote:
    Witam!
    Napisz proszę jak odcina ci ten zapłon, czy nie możesz go odpalić czy gaśnie podczas jazdy? a może odpala i zaraz gaśnie. Podaj kilka szczegółów o zachowaniu tego fabrycznego immo?
    Pozdrawiam!

Proszę. Nie zdarzyło się jeszcze żeby immo odciął podczas jazdy, ale kto wie jak dalej będzie. Tymczasem najczęsciej sytuacja ma miejsce w godzinach porannych tuż po nocy (wyziębienie silnika). Nie wiem , czy to zbieg okoliczności, ale podczas gdy rano jednego dnia nie chce odpalic, to juz po południu pali jak marzenie (jakaś wilgoć czy co?). Taka usterka, którą cięzko przewidzieć kiedy się objawi. Następujacy efekt, typowy dla wszelkich immo: odpala na 1-2 sekundy i zaraz wygasza. Wyjmowanie i ponowne pozycjonowanie kluczyka w stacyjce, wielokrotne załączanie w pozycję ZAPŁON, nawet manewrowanie przy kablach w kierownicy nic nie daje (mam juz na stałe zdjętą dolna obudowę kierownicy). Zdarzyło się juz kilka razy, ze rozrusznik kręcił, a auto nie odpalało, zupełnie tak jakby nie było iskry. Za każdym razem słychac jak zaskakuje pompa paliwa i słychac trzask przekaźnika.
    Niemalże zawsze tego samego dnia auto zapalało bez problemu popołudniu. Kopa ma, spalanie nie wzrosło, nie muli, no miód i ideał auto - z mechaniki nie ma sie do czego przyczepić. Świeczki, olej, paliwko, paski, filtry bez wad.
  • Helpful post
    CAMARENA
    Level 23  
    moim zdaniem usterka może tkwić w kostce stacyjki,gdzie są wybpalone wtyki i może ginąć ACC,miałem już takie przypadki
    można zaryzykować wymianę,kostka osztuje jakieś 20zł
    kup nową,włóż w nią wtyk z kablami wybrany ze stacujki,odpalaj śrubokrętem i zobaczysz co będzie dalej
  • Helpful post
    jaceks1
    Level 11  
    kostka stacyjki lub wiązka instalacji- silnik- sterownik.:!:
  • Helpful post
    woker7
    Level 14  
    Czesc moze te informacje moga ci pomoc a wiec ja bym raczej radzil nowy lub uzywany modul zaplonu zalatwic i sprawdzic czy on to przypadkiem nie jest temu winny dosc czesto mialem takie przypadki w autach ze auto potrafilo zapalic i zaraz gasnac mimo ze iskra byla na cewce zaplonowej a tego zadnym vagiem nie sprawdzisz bo tej usterki niezapisuje komputer pokladowy a jak nie to postaraj sie tez sprawdzic pompe paliwowa bo ona tez moze byc winna mimo ze jak napisales slychac ja ale sprawdz czy napewno daje odpowiednie cisnienie paliwa ja bym na imoobil. nie postawil jeszcze jedno cewke zaplonowa tez sprawdz i jeszcze jedno mi do glowy przychodzi mialem kiedys przypadek ze palec rozdzielacza zaplonu moze byc pekniety ale tego nie widac golym okiem i ma przebicie na mase gdy jest wilgotno pozdrawiam ale na pierwsze bym postawil pozdrawiam moze to pomoze musi pan poprostu posprawdzac pare zeczy sooory za pismo
    DarQs
    Level 12  
    A może wystarczy Ci tylko wymienić kabelek z anteną. W Octavii taki zabieg pomaga. Wcześniej auto zbyt często nie chciało zapalać, migała kontrolka z immobilisera. Oryginalny kabelek w serwisie kosztuje 25zł
    piosiek
    Level 15  
    jaki błąd pokazuje po podłączeniu do komputera? bo jezeli to faktycznie immo to w sterowniku zostanie zapisany błąd
  • Helpful post
    jkm73
    Level 21  
    immo dziala tylko w momencie rozruchu,wiec gasniecie w czasie gdy silnik chodzi to inna sprawa,zrob tak jak koledzy radza,sprawdz kostke stacyjki i uklad zaplonowy,od tego nie zapisza sie w tym silniku zadne bledy,ewentualnie jakies przerwy w przewodach,slaby ,zasniedzialy styk itp. Musisz sprawdzic czy winny jest uklad zaplonu czy uklad zasilania paliwem,od tego trzeba zaczac
    mamut9
    Level 12  
    a może to po prostu inny moduł np.sprzężonego alarmu???
    Znajomyu miał podobne objawyokazało się, żeto"fachowcy" błednie podłączyli kabelki w ...alarmie!!!
    longines
    Level 26  
    Idąc za radami wszystkich i znajomego wymieniono:
    kopułkę, palec rozdzielacza, przekaźnik pompy, kable wysokiego napięcia i ... kostkę stacyjki, po której usterka tymczasowo znikła. Tymczasowo, bo wilgotność powietrza jest obecnie względna, a usterka objawiała się podczas gdy na dworze było dość wilgotno. Teraz pozostaje mi tylko czekać na wilgotny ranek, dlatego tematu nie zamykam, bo wcale nie jestem przekonany czy to nie przypadek.

Tymczasowo dziękuję wszystkim za pomysły i sugestie, bo czasami juz ich brakowało ;-)

Dodano po 5 [minuty]:

piosiek wrote:
    jaki błąd pokazuje po podłączeniu do komputera? bo jezeli to faktycznie immo to w sterowniku zostanie zapisany błąd

ECU ma tylko jedną usterkę zapisaną w pamięci, ale kompletnie nie związaną z immo. Wiem o niej od dawna, mało tego w niczym nie przeszkadza w normalnej eksploatacji auta i ma bezpośredni związek z instalacją gazową (bład masy sondy lambda).

Dodano po 2 [minuty]:

mamut9 wrote:
    a może to po prostu inny moduł np.sprzężonego alarmu???
    Znajomyu miał podobne objawyokazało się, żeto"fachowcy" błednie podłączyli kabelki w ...alarmie!!!

Jak już wspomniałem w tytułowym poście, wszystko co mogło zakłócać elektronikę zostało z niego wydłubane. Jestem zdecydowanym przeciwnikiem zostawiania artefaktów po czymkolwiek w czymkolwiek ;-) Także tutaj także znikły nawet niepotrzebne kable, syrenki i inne cuda. Nie ma możliwości by cokolwiek było gdzieś błędnie podłączone.

Ale chciałbym jeszcze nawiązać do jednego pytania zadanego powyżej:
    Co blokuje fabryczny immo w tym aucie? Wtryski, iskrę, pompę paliwową czy czujnik Halla?
    CAMARENA
    Level 23  
    wybierz chip z kluczyka i prubuj palić wtedy zobaczysz co odcięte'
    imo blokuje główny sterownik a on resztę
    pompa chyba będzie chodzić
    piosiek
    Level 15  
    immo blokuje sterownik silnika co daje brak wtrysku

Dodano po 13 [minuty]:

miałem też taki przypadek z vento odpalał i gasł czyli wszystko wskazywało na immo nie zapisywał zadnego błedu w immo natomiast w sterowniku silnika zapisywał błąd control module blocked co sugerowało brak połączenia z immo. połączenia sprawdzałem było ok. po wymianie immo usterka znikła. mój kolega miał tez taki przypadek tylko nie wiem jakie błędy pisał, wydaje mi się ze nic nie zapisywał ale usterka była po stronie sterownika silnika nie rozpoznawał sygnału z immo uszkodzony był tranzystor w sterowniku.
    Pati
    Level 27  
    longines wrote:
    Witam

Mam problem z fabrycznym immo w stacyjce. Samochód to passat (1995)z jednopunktowym wtryskiem 1,8 (silnik ABS).
    Po wydłubaniu dwóch dodatkowych zabezpieczeń z auta (alarm Silicon Prelude i immo Smartkey Plus) przyszedł czas by przyjrzeć się fabrycznemu immobilajzerowi.
    Cewka indukcyjna to Siemens, natomiast pierwszą puszką jaką po cewce znalazłem jest układ elektroniczny z chipem Motoroli o oznaczeniach: Motorola ZC422428CFN-6571672094-0F10V-ZQQ2Q9527. Na puszce jest oznaczenie VW 1H0 953 257 B (jakie funkcje spełnia ten układ?).

Z tej puszki wychodzi jedna wtyczka do cewki indukcyjnej na kluczyk, a druga wtyczka biegnie GDZIEŚ pod zegary. Czy ktoś wie co jeszcze jest pod tą wtyczkę podłączone na linii? Jak rozprowadzone są kable i gdzie znaleźć dodatkowo podpięte pod nia ustrojstwa?

I dodatkowe pytanie: Co blokuje fabryczny immo w tym aucie? Wtryski, iskrę, pompę paliwową czy czujnik Halla? Amoze coś jeszcze?

Dla ułatwienia dodałem obrazek z kolorami wyprowadzeń na obydwóch wtyczkach.

Mam problem z tym autkiem. Mechanicy zmiweniali klientowi nagrzewnice i po wymianie immo blokuje silnik. Sprawdzałem napięcia i jest niby ok ale nie mogłem znaleźćprzewodu masy doprowadzonego do urządzenia i szukałem schematu immo i nie mogłem znaleźć z kąd ma on mase na rys. pow. widze że ma je na tych dwóch pinach tu u mnie widziałem że nie ma tych kabli byłem pewien że bierze je z obudowy gdzieś pod spodem ale nie mogłem odkręcić bo des\ka już założona. A tu patrze że powinne być dwa przewody masy. Proszę o potwierdzenie!
    scal12
    Level 19  
    Witam i sam sie przyłączam do tematu też mam passata B4 tylko TDI i też mam podobny problem z imobilajzerem rano prawie zawsze zapali i zaraz zgasnie za drudim razem zapali i chodzi a dziś sie męczyłem z godzine z nim zanim mi odpalił na dobre a tak to zapalał i zaraz gasł w Vagu pokazuje ze komputer nie odczytał kodu.Co do wywalenia imobilajzera to wiem ze trzeba przeprogramowac sterownik zmienic jakies bajty ale które to nie wiem ale tez podjełem decyzje o wywaleni imobilajzera nawet jeżeli to bedzie kilka razy drozsze niz dorobienie klona.A i jeszcze jedno jak wyjme transponder z kluczyka i przyłoże go do czytnika i odpale samochód to jak juz pracuje mozna zabrac transponder i jechac samochód nie zgasnie, a co do złodziei to oni doskonale wiedzą jak sobie z tym radzić i mysle ze dużo nas elektroników mogli by nauczyć.Pozdrawiam wszystkich uczciwych.
    Gorand_2004
    Level 12  
    Mam pytanie - jaką rolę spełnia czujnik halla w aparacie zapłonowym?
    Prosze sobie go odłączyć na zapalonym silniku - zgaśnie - na pewno nie!
    Pozdrawiam ...
    Pati
    Level 27  
    A do czego to mam przyczepić bo nie bardzo wiem?
    marcin p
    Level 13  
    Usunięcie immo z tego sterownika o kodzie silnika ABS jest do zrobienia ale musi to zrobić elektronik.Trzeba przeprogramować sterownik.
    tc
    Level 19  
    Ja osobiście spotkałem się z podobną usterką mianowicie po przekręceniu kluczyka załączało się zasilanie zapłonu a w momencie włączenia rozrusznika zasilanie zapłonu ginęło oczywiście nie za każdym razem sprawdzić to można bardzo prosto włącz zapłon i odpal go śrubokrętem przy rozruszniku podając + na styk stycznika.
    Jeśli odpali w ten sposób to na 100% uszkodzona jest kostka w stacyjce