Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

CD dla DJ. Jak przerobić zwykły napęd CD od komputera?

konrad_15 31 Mar 2006 14:46 1209 8
    konrad_15
    Level 1  
    Mam pytanie czy da sie przerobic zwykly naped CD od komputera na odtwarzacz dla dj'a??? Chodzi mi o to aby mial on przewijanie oraz zmniejszanie i zwiekszanie tempa utworu. Prosze o pomoc.
    BARNI_GDYNIA
    Level 19  
    da rade dorobić do niego cały układ sterujący (jest nawet kit w AVT kosztuje chyba stówe ale masz odrazu gotowy układ do podłaczenia napedu CD z komputera) mam tu na myśli play stop paus-e i przewijanie ale wtedy to bedzie tylko zwykły odtwarzacz kompaktowy. Przedewszystkim musisz wiedzieć jakie sa podstawowe różnice miedzy odtwarzaczami do użytku domowego a tymi dla Dj-a. Głównym problemem bedzie tu szybkośc i niezawodnośc tego odtwarzacza i bedzie sie ona ZNACZNIE rózniła od profesionalnych odtawrzaczy dla Dj ale to wiem tylko z tego co czytałem po róznych stronach niech sie wypowiedzą specialiści od tego typu sprzętu. pozdrawiam :)
    piotrek_bak
    Level 22  
    kolega wyraźnie zapytał o zmniejszanie i zwiększanie tempa, a nie prosił żeby pisać co sie wie na dany temat...

sam jestem zainteresowany tematem, choć z tego co wiem jest to niewykonalne, no moze nieopłacalne

sam piszesz nie na temat, post raportowany. Każdy ma prawo trochę inaczej podejśc do sprawy.
    Artur k.
    Admin of Audio group
    Witam

Pewnie da sie zrobić taką przeróbke ale bedzie trzeba zastosowac dość skomplikowaną elektronike.

Są programy na PC które to robią wiec musi sie dać.
    Nalezałoby dowiedzieć sie jakie sa komendy sterujące do napędu, zrobic układ który by je wysyłał no i zastosować kodek audio żeby cyfrowe dane z CD odpowiednio przetworzyć na postać analogową.

Myśle że nie ma sensu sie bawić chyba że w celach edukacyjnych.

Pozdrawiam
    piotrek_bak
    Level 22  
    ale z tego co wiem to da sie przerobic taki zwykły najprostszy, najstarszy, największy, przenośny odtwarzacz CD :D

a jak tylko słyszałem, wiec nie bede powtarzal bo nie wiem czy to prawda, ale DA SIE TO ZROBIĆ

:-)
    oj
    Level 42  
    Niestety tylko słyszałeś...

Bardzo dawno temu, gdzie takie odwtarzacze były produkowane tylko przez dwie firmy specjalizujące się w odtwarzaczach DJ, pojawił się projekt oparty na dwóch odtwarzaczach CD-R, połaczonych magistralą IDE do kontrolera, z którego można było sterować dwoma odtwarzaczami /posiadały m.in funkcje CUE/.

Zwalnianie/przyspieszanie oparte było o PITCH (bez Master Tempa) zrobioną na buforach na pamięciach 62256, jako wyświetlacz zastosowano dwa wyświetlacze alfanumerycznye 2x16 znaków.

Z tego co pamiętam projekt nie został ukończony z powodu słabej kontroli nad funkcjami, przedewszystkim problem z dokładnością zapozycjonowaniem "głowicy" na początku utworu (tzw. punkt CUE) a także szybkością reakcji kontroler-odtwarzacz.

Jeżeli go znajdę w zasobach to udostępnie -
    Jon-X
    Level 28  
    Co do punktu Cue - to wymaga kontrolowania mechanizmu transportu odtwarzacza z dokładnością do jednej ramki. Potrzebny jest takowy układ dołączany do jednego z portów sterownika transportu.

Co do Pitcha - w przypadku zabawy w własne sterowanie scalakiem od transportu, nie jest problemem dorobienie osobnego generatora taktowania obrotów oraz przetwornika. Znalezienie na Elenocie któregoś ze scalonych sterowników napędu CD, z opcją Vari Pitch Playback, ściągnięcie noty i jej analiza, powie ci więcej niż ja.

W przypadku przeróbki domowego - pozostaje zostawienie samych bebechów i dorobienie osobnego sterowania przez mikrokontroler.

W przypadku przeróbki CD-ROMu - mało wykonalne i tylko z zewnętrznym sterownikiem zawierającym przetwornik.

Można Pitch dorobić do niektórych Discmanów, szczególnie starszych. Warunek - taktowanie obrotów płyty i przetwornika tym samym kwarcem.

Po przeanalizowaniu tematu dochodzi się do nieuchronnego wniosku nieopłacalności takiego rozwiązania - przynamniej wtedy, jeśli miałoby to służyć jakimś poważniejszym zadaniom. Z drugiej strony potencjometr pitch i dwa guziki pitchbend w discmanie - jak by to życie ułatwiło ;)
    oj
    Level 42  
    piotrek_bak wrote:
    --> OJ i co?

da sie

Proponuje sprawdzić a nie pisać czy się da