Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Głośniki estradowe 2xGDN 30/200AE czy 1xGDN 38/300AE

Krzysiek89 31 Mar 2006 19:20 1911 21
    Krzysiek89
    Level 12  
    Mam wzmacniacz 2x70 wat i chce sobie zamówić głośnik lub głośniki firmy stx. Co doradzicie mi kupić dwa głośniki GDN 30/200 AE czy jeden głośnik GDN 38/300 AE co będzie lepiej grało, co będzie większy bass wydawało. No i jaka obudowa, jej litraż i jaki bass reflex(jego wymiary).
    kamil-91
    Level 18  
    tym wzmacniazem to nic z stx nie napedzisz. jeszcze nie wiadomo czy naprawde ma tyle co mowisz. najpeirw kup porzadny wzmacniacz.
    procekkk
    Level 24  
    Kolega kamil-91 dobrze Ci doradzil. Jesli chcesz napedzac glosnik GDN 38/300 to potrzebujesz wzmacniacza conajmniej 300W RMS, a nawet 450W RMS. Wiec radze na poczatek zakupic pozadny wzmacniacz lub na zmiane wyboru glosnikow :-)

Pozdr. Procekkk
    PANICZKAMIL
    Level 39  
    Gdzieś czytałem,że jesli to mają być kolumny nie podpierane subem to lepiej zastosować 2x12" bo zagra ładniejszym i punktualniejszym basem niż np.2x15".Jeśli masz zamiar dokupić kiedyś suby to 2x12" bedzie dla Ciebie optymalne zresztą 2x12" wsparte choćby gdrt 12.19/1500 np to już poważnie moze zagrać....POZDR :D.
    Duchu22
    Level 14  
    To ma byc do domu czy na impreze ?

Sub(jakie masz nadstawki) czy kolumna(jak kolumna to jakie inne glosniki)
    Krzysiek89
    Level 12  
    Mam wzmacniacz 2x70 wat na satelity. Wzmacniacz do subbasu już zamówiłem dapa 900 za ponad 800 zł, no ale z tymi stx to już nie wiem 4 posty nademną a ja sie nic nie dowiedziałem. To w sumie ma być na średnia estrade, do dyskoteki, na wesele, na impreze ponad 100 osób. Chce konkretnej odpowiedzi czy jeden 38 cm czy dwa 30 cm lepszym basem zagrają?? A obudowe bedziemy potem liczyc jak zamowie głośniki bo nie wiem w końcu jakie mam wybrać.
    CJ_Basseer
    Level 24  
    jedna 38:) a najlepiej 2:P

Głośnik masz juz omowiony na forum :) obudowe i strojenie do niej rowniez.
    Krzysiek89
    Level 12  
    Czy dwie 38 cm serii AE w jednej obudowie, moge wyjść z nimi na dużą estrade?? lub do dużej dyskoteki sie nadadzą?? lub na imprezy w pomieszczeniu mieszczącym 300 ludzi?? Będzie wystarczająco basu??
    PANICZKAMIL
    Level 39  
    Ja wiem czy na 2x15" STXach możesz na duże sale wjeżdżać....Ja mam JBL 2x15"+driver + odwrotki polaudio i hmmm nawet plener można tym jakiś obsłużyć mniejszy ale 2x15" ma stxach....Lepiej zrób dwa basy na 15" stx + nadstawki 12+gdwt stxa i bedziesz miał komplecik na mniejsze sale itp.

POZDR :D
    Krzysiek89
    Level 12  
    A czy dwie 30 cm serii AE w jednej obudowie, wystarczy mi basu w pomieszczeniu 20m na 20 m =400 metrów kwadratowych??
    micho a
    Level 35  
    nie da sie powiwedzieć czy wystarczy bo muzyka to kwestia gustu ......................dla jednego miniwieża zabija inny jedzie do protectora co ma 17kw polaudio i mu basu brakuje :D

dwie 30 cm zależy z jakim wzmacniaczem z 2x200 wat prawdziwej mocy powinno wystarczyć
    Caleb_
    Level 33  
    a moze tube bys zrobil na 30-200? Taka jak np djbolo zrobil? wtedy zamkniete imprezy beda dostateczne zaopatrzone w bas. W plenerze tez bys sie mogl pokazac... Tylko trzebaby wtedy wysokosprawnosciowe nadstawki jeszcze zrobic.
    Krzysiek89
    Level 12  
    Tuba to raczej odpada, br bedzie sie lepiej prezentować, chyba zrobie subbas jak Elminster, jedna 38 w serii AE mniejszy bas bedzie mieć i ciszej zagra niż dwa 30 cm w serii AE w takiej obudowie jak Elminster czy dj stopa, bo to chyba 3 db w takiej obudowie jeszcze dochodzą, ja zrobie mniejszy subbas na dwóch GDN 30/200 AE 8 omowe to powinno wystarczyc na 400 metrów kwadratowych lub na jakiś amfiteatr. Jakie będą wymiary takiej obudowy i jaki litraż, jakie basy reflexy i jakie na długość, szerokość i głębokość ???????????????????????

Chce zrobic taką obudowe wymiary jej : szerokośc: 80 cm, głębokość: 41 cm (3 cm chce cofnąć deske aby założyć siatke), wysokość 54cm. i chce zrobić wylot 6 cm na 50 cm, głębokość wylotu dam 15 cm, objętość wylotu 300 cm kwadratowych. Może tak być?? Gdzieś około 130 litrów wyjdzie bez rączek po bokach metalowych dużych (jedna kosztuje 19 zł) i bez głośników. Jak włoże głośniki i rączki metalowe to objętośc obudowy zmniejszy mi sie o jakies 10 litrów to wyjdzie 120 litrów obudowa na dwa GDN 30/200 AE 8 omowe. Powiedzcie czy tak moze byc bo już jutro chce jechac i kupic deski czarne. Do tego zamówie 4 gumowe nóżki kolumnowe i zamówie 8 sztuk narożników. Czy obudowa, może być , jej litraż i wyloty??

post pod postem, scalono. Ozdobników prosze nie używac w przeciwnym razię upomne ostrzeżeniem. 3molo
    PANICZKAMIL
    Level 39  
    Hmmmm przeczytaj cytat "ja zrobie mniejszy subbas na dwóch GDN 30/200 AE 8 omowe to powinno wystarczyc na 400 metrów kwadratowych lub na jakiś amfiteatr" i spróbuj sie nie śmiać.Na amfiteatr to trzeba minimum 1,5kW na stronę i to mały amfiteatr.POZDRAWIAM.
    Krzysiek89
    Level 12  
    Chce tylko aby mi ktoś na to poniżej odpowiedział:

Chce zrobic taką obudowe wymiary jej : szerokośc: 80 cm, głębokość: 41 cm (3 cm chce cofnąć deske aby założyć siatke), wysokość 54cm. i chce zrobić wylot 6 cm na 50 cm, głębokość wylotu dam 15 cm, objętość wylotu 300 cm kwadratowych. Może tak być?? Gdzieś około 130 litrów wyjdzie bez rączek po bokach metalowych dużych (jedna kosztuje 19 zł) i bez głośników. Jak włoże głośniki i rączki metalowe to objętośc obudowy zmniejszy mi sie o jakies 10 litrów to wyjdzie 120 litrów obudowa na dwa GDN 30/200 AE 8 omowe. Powiedzcie czy tak moze byc bo już jutro chce jechac i kupic deski czarne. Do tego zamówie 4 gumowe nóżki kolumnowe i zamówie 8 sztuk narożników. Czy obudowa, może być , jej litraż i wyloty??

Dodano po 5 [godziny] 55 [minuty]:

Nikt mi nic nie pomaga, sam podjełem decyzje jutro jade po czarne deski i robie takie wymiary obudowy tak jak napisałem powyżej, ale rączki kupie plastikowe bo po 4 zł są więc po co mam dawać po 19 zł. a z tyłu zaciski kupie podwójne metalowe za 19 zł bo mi sie podobają. Niedługo przyśle fotki tego suba którego zrobie, w tygodniu pewnie już zrobie.
    Krzysiek89
    Level 12  
    Już zrobiłem suba, póżniej zamieszcze zdjecia

Dodano po 4 [godziny] 30 [minuty]:

Musze tylko okleiną czarną krawędzie okleić w postaci paska. Wymiary suba: szerokość 80 cm, wysokość 54 cm, głębokość 40 cm, przód jest cofnięty o 4 cm gdzie zamieszcze po oklejeniu krawędzi siatke. Sub jest na dwóch GDN 30/200 AE . Powiedzcie czy może być taki sub. Zdjęcia poniżej.
    Krzysiek89
    Level 12  
    Jednak kupiłem te uchwyty metalowe po 19 zł jak widać na powyższym zdjeciu. Subbas już jest cały dokończony, obklejony taśmą na krawędziach i założona siateczka, dobrze to wygląda po mojemu. Jak moderator bedzie miał możliwość zamknięcia tematu to niech zamknie bo już wszystko zostało dokończone. pozdrawiam i dziękuje.
    procekkk
    Level 24  
    Krzysiek89: sam mozesz zamknac swoj temat :)
    Krzysiek89
    Level 12  
    Temat został ponownie otworzony. Jak ktoś ma jakis pomysł to niech pisze.
    William Bonawentura
    Level 33  
    Krzysiek89 wrote:
    a z tyłu zaciski kupie podwójne metalowe za 19 zł bo mi sie podobają. Niedługo przyśle fotki tego suba którego zrobie, w tygodniu pewnie już zrobie.

Ja proponuję speacon a nie zaciski.
    Krzysiek89
    Level 12  
    Kupiłem speakon łączący blaszkami równolegle głośniki 8 omowe co wychodzi że sub jest 4 omowy tu moj post gdzie wszystkie są zdjecia teraźniejsze najlepiej to nie z początku patrzec tylko gdzies tak są w poście po środku te zdjecia tam są teraźniejsze.

Dodano po 30 [sekundy]:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=2495269#2495269 link do teraźniejszego tematu i do zdjęć