Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Orion 286BE TV715 - naprawa

DawiDD 02 Kwi 2006 22:07 1484 6
  • #1 02 Kwi 2006 22:07
    DawiDD
    Poziom 28  

    Witam
    Zaznaczę na początku ze jest to mój pierwszy Tv który naprawiam, nigdy się za TV nie brałem bo nie mam warunków żeby trzymać takie pudla:)
    Przechodząc do rzeczy:
    Tv zachowuje się tak: po włączeniu Power zapala się czerwona dioda, wciskam przycisków +,-, albo menu pod klapka i TV odpala, dioda zapala na zielono ale ekran pozostaje czarny, czasami jakieś zakłócenie się przez chwile pojawi na ekranie. Opornik 10W(nie sprawdziłem jego oporu) w przetwornicy grzeje się i dymi. Sprawdziłem pobieżnie diody w przetwornicy, wydają się być OK Co może być przyczyna ? od wymiany którego układu zacząć?

    pozdrawiam

    0 6
  • #2 02 Kwi 2006 22:34
    d.kupiec
    Poziom 10  

    Objawy wskazują na brak wysokiego napięcia.
    Skoro to Twoja pierwsza naprawa to zachowaj ostrożność, a najlepiej to jednak pozwól sobie pomóc bo sam nie wiem jak Ci radzić sprawdzenie WN.
    Dobrze zacząłeś od dokładnego obejrzenia elementów i to przy wyłączonym zasilaniu.

    0
  • #3 03 Kwi 2006 17:01
    dwroblewski
    Poziom 14  

    Witam napisz cos wiecej na jakim ukladzie jest zrobiona przetwornica , po tym modelu nie kojarze sobie chassis a nie mam schematu pod reka.

    0
  • #4 04 Kwi 2006 21:56
    DawiDD
    Poziom 28  

    Witam
    A wiec przetwornica oparta jest na us TEA 2261, tranzystor sterujacy to S2000AFI. Posprawdzalem wszystkie diody po pierwotnej stronie - sa ok Tranzystor rowniez jest OK. Czy ma ktos jakies podpowiedzi co jeszcze zrobic zeby ruszyc ten TV?

    Dodano po 1 [godziny] 24 [minuty]:

    sprawdzilem dodatkowo diody po wtornej stronie i napiecia na wyjsciu przetwornicy - wydaja sie byc ok. Odlaczylem diody za transformatorem po wtornej stronie wszystkie 3 - czyli odpiolem praktycznie calkowicie zasilacz - a rezystor dalej sie grzeje. Ma ktos jakis pomysl?

    0
  • #5 05 Kwi 2006 12:04
    CHACA
    Poziom 43  

    Na płytce kineskopu posprawdzaj wszystkie napięcia (+200, +12, na katodach RGB, S2).
    Sprawdż kondensator w gałęzi S2, podpięty do masy.

    0
  • #6 05 Kwi 2006 12:34
    DawiDD
    Poziom 28  

    Jeśli chodzi o zasilacz to wymieniłem wszystkie elektrolity i jednego ceramika po pierwotnej stronie - teraz chyba jest Ok, rezystor jest gorący przy włączonym tv ale już nie rozgrzewa sie do czerwoności:). Sprawdziłem napięcia wychodzące z przetwornicy po wtórnej stronie - Są ok, sprawdzałem tez żarówka 5W czy przetwornica jest wydolna- żarówka święciła. Wychodzi na to ze zasilacz już jest w porządku. Posprawdzałem napięcia na katodach RGB-na każdej bylo 245V, do płytki kineskop dochodzi również 13V (to +200 nie wiem w którym miejscu powinno być) druciki w lampie kineskopu również się żarzą przy włączonym TV. Gdzie dokładnie znajduje się kondensator w gałęzi S2? co to właściwie jest ta gałąź? To mój pierwszy TV jaki naprawiam wiec jeszcze się na wszystkim nie znam Proszę o dalsze sugestie. Pozdrawiam

    Jak wyłączam TV na środku ekranu błyska biała kropka

    Doszukalem sie kolejnej wady - uklad TDA8174W jest napewno uszkodzony bo ma zwarcia pomiedzy kilkoma nozkami - czy to moze byc przyczyna tego ze nie ma obrazu na TV czy to calkowicie inny problem. Za co odpowiedzialny jet ten uklad?

    Kolejna moja ingerencja w TV przyniosła wymianę układu TDA8174W (na TDA 8174AW bo akurat taki był w sklepie) wymieniłem również 4 kondensatory dookoła tego układu - TV dalej ciemny. Co prawda ruszył już tuner i słychać już szum(TV nie jest jeszcze przestrojony). można zmieniać kanały i regulować głośność z panelu (wcześniej to chyba nie działało) ale ekran pozostaje dalej ciemny. Gdy pokrecilem potencjometrami w trafo - tym ktory jest podpisany Screen max w prawo to na ekranie pojawil sie na srodku waski bialy poziomy pas - w zaleznosci jak daleko tym krecilem byl jasniejszy badz ciemnijeszy, drugie pokretlo Focus nic nie zmienialo. Co jeszcze moze byc uszkodzone??

    0
  • #7 05 Kwi 2006 23:46
    CHACA
    Poziom 43  

    Wąski pasek poziomy=brak odchylania pionowego.
    Pomierz napiecia przychodzace na ten scalak.

    0