mogę na nią wydać 1500zl. Ma pracować w niewielkim biurze. Liczy się niezawodność oraz niska cena tonerów.
Mam na oku Minolte MagiColor 2400w oraz oki c3200.
Co o nich sądzicie.
thx 4 help
Oki to wyższa wydajność i wdruki dobrej jakości ale niestety eksploatacja jest droga. Przelicz porównanie kosztów ekspolatacji na OKI 3200 a OKI 5000 może warto wydać więcej przy zakupie.
Podaje żywotnośc materiałów eksploatacyjnych
OKI 3200 toner 1500 lub 3000 A4 5% pokrycia bęben 14000
OKI 5000 toner 3000 lub 5000 A4 5% pokrycia beben 17000
jeśli drukarka ma pracować dla kilku osób wybierz wersję N network
Witam! To dziwne ,że na takim forum ludzie zachwalają takie badziewia. Kto teraz kupuje drukarki z serwisem centralnym ( to trzeba mieć nie pokolei w głowach). Jest wiele urządzeń na rynku , ale przede wszystkim trzeba patrzeć kto to potrafi naprawić i w jakim czasie. Nie patrz na foldery ze wskazówkami , typu serwis door-to-door, to tylko puste hasła. Lepiej wybierz małego ricoha,xeroxa,canona, chodziaż serwis jest na miejscu. Z podanych z dwojga złego lepsza jest chyba minolta. Ludzie przestańcie zachwalać lexmarki, epsony , oki , brothery -te firmy zabierają tylko pieniądze klientów a lokalnych sprzedawców mają w d..... Pozdrawiam.
Witam.
Dyskusja może być zażarta Od strony oki mogę powiedzieć że drukarki te praktycznie się tylko czyści okresowo i wymienia w nich podzespoły eksploatacyjne-owszem tanie w eksploatacji to one nie są-z jakiej serii by nie były, polecam te modele które posiadają wyświetlacz(lepsza komunikacja i kontrola drukarki, oraz wyświetlanie diagnozy ewentualnej przyczyny nieprawidłowego działania)
Co do twierdzenia że oki ma kogoś w d..... jak napisał kolega tygellin, uważam za niesłuszne bo wiele razy spotkałem się z postawą centrali że przy naprawie gwarancyjnej należy wymienić dodatkowo taki to a taki element gdyż w drukarce przy danym przebiegu (przebiegi są śledzone)jest wielce prawdopodobne że już się zużył. (na koszt centrali ma się rozumieć)Oki też nie posiada centralnego serwisu, tylko rozproszone po kraju serwisy autoryzowane, bęben i toner można zamówić w każdym niemal sklepie komputerowym i wymienić samodzielnie, ewentualnie korzystając z bezpłatnej infolinii w razie problemów.Jeśli jednak eksploatacja ma być tania, a kryterium kolorowych wydruków nie jest aż tak istotne, polecałbym za te same pieniądze zakup drukarki szaro-burej: xerox, lub HP
Kolorowy "laser" do drukowania fotografii się nie nadaje,kolorowe dokumenty są może bardziej czytelne , ale przecież nie niezbędne, a jak znam życie wszyscy zaraz rzucą się w biurze do wydruków kolorowych i startowe tonery trzeba będzie może nawet w ciągu miesiąca wymienić na nowe ,poza tym kolorowe drukarki mają zbyt krótkie limity na bębny i tonery czarne jak na stosowanie w biurze - (często się je wymienia)-
oczywiście z powodu że z czarnego korzysta sie najwięcej.
Pozdrawiam.