Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Attiny 2313(wewnętrzny kwarc + bascom)

treker 03 Apr 2006 20:23 2262 5
    treker
    Level 25  
    Witam
    Mam pytanie jak z poziomu Bascoma ustawiać lub uruchamiać wenętrzny kwarc??
    Karwas
    Level 14  
    Akurat siedze przy biurku i próbuje zaprogramować ten uklad :)
    Bascom nie chce mi go wykryć, ale wole grzebać na forum niż w tych kabelkach :D

W Bascomie w oknie programatora masz zakladki FlashROM, EEPROM i Lock and fuse bits. Wybierasz lock i fuse bits i tam jest ta konfiguracja. Nie powiem Ci dokladnie ktora to linijka bo mi co nie dziala, ale szukaj czegos takiego jak internal oscylator, a potem zapisz fuse bit przyciskiem WRITE
    M. S.
    Level 34  
    Praca na wewnętrznym generatorze ustawiona jest fabrycznie. Nie pamiętam dokładnie ale chyba na 8MHz. Dodatkowo trzeba pamiętać, że ustawiony jest prescaler tej częstotliwości przez 8 (nowość). Tak więc ATTINY2313 pracuje domyśnie chyba na 1MHz. Parametry można odczytać poprzez programator Bascom'a. Do tej pory programowałem tylko 1 uC tego rodzaju i obecnie nie mogę tego sprawdzić. Od biedy można mu zaprogramować miganie diodą z częstotliwością 1 Hz i zobaczyć co zrobi.
    treker
    Level 25  
    Czyli ma on w sobie 8Mhz ?? I można ustawić mu inne częstotliwości np 6Mhz?? A jeśli on dobyślnie pracuje na 1Mhz to jak soprwić aby pracował np na 6??
    M. S.
    Level 34  
    Z noty katalogowej wynika, że ATTINY 2313 domyślnie ustawiony jest na 4MHz i preskaler /8. Ustawienia można zmienić w programatorze Bascom w 3 zakładce okna programowania ręcznego. Zegar wewnętrzny ma możliwość pracy z częstotliwością 4 lub 8MHz z preskalerem lub bez. Wynika z tego, że mamy więc do wyboru 0.5, 1, 4, 8MHz.
    cqt2
    Level 2  
    attiny 2313 pracuja standardowo na 8Mhz i dzieli to przez 8;) Wiem bo własnie programuje to malenstwo... a dostalem je prosto ze sklepu. Z reszta wystarczy sprawdzic w fusebitach...