logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Padnięty Samsung SV2001H. Windows go nie czyta. Jak go ożywić?

buri147 03 Kwi 2006 21:28 1056 3
  • #1 2490105
    buri147
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    siema

mam dysk Samsunga SV2001H 20Gb i nie czyta go windows. Używałem normalne komputera gdy pewnego razu wyłączyłem kompa to już nie działał. Stukało coś w nim i sie wyłaczał. Teraz jak podłączam go to nic nie rusza. Jak można ren dydk ożywić??
  • #2 2490561
    seta1
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    Witam
    Prawdopodobnie jest jakaś usterka mechaniczna, skoro stuka, taki dysk raczej się do niczego nie przyda. Czasami ktoś potrzebuje elektronikę do innego dysku i to może być jedyne zastosowanie, jako dawca. Rozbieranie i naprawianie mechaniki jest w warunkach domowych prawie niewykonalne.
  • #3 2490924
    buri147
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    dodam jeszcze gdy piszczał i sie wyłaczał to windows go czytał

Dodano po 36 [minuty]:

jak rozkręciłem ten dysk(nie był na gwarancji) i go podłaczytłem to: talerz się kręci i głowica chodzi raz w jedną raz w drugą i po ok 10wymachach głowicą wyłącza się napęd tależy i dysk staje. zdaje mi się że to może byc jakiś układ scalony spalony i on rusza tą głowicą i pewnie przez niego jest ta usterka. Proszę o pomoc jaki układ scalony odpowiada za głowicę ze ją porusza.
  • #4 2492311
    seta1
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    przyczyn takiego kręcenia nie koniecznie trzeba dopatrywać się w uszkodzonej elektronice, jest prawdopodobne że dysk szuka ścieżki i jej nie może znaleźć, przyczyna nie znalezienia to może paproch a może nieprecyzyjne poruszanie się głowicy(zła płaszczyzna), albo błąd na powierzchni i jest to możliwe do naprawienia programowo, jeśli chcesz zdobyć doświadczenie i spróbować naprawić masz wiele szans. Spróbuj HddRegenerator , albo Partition Magic
REKLAMA