logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy wzmacniacz JBL CS50.4 jest przeciążony przy maksymalnej głośności?

siwy_widelec 03 Kwi 2006 22:09 1663 12
REKLAMA
  • #1 2490310
    siwy_widelec
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Mam pytanie.. posiadam wzmacniacz JBL CS50.4 i jak slucham muzyki mam go rozkreconego na opor, na maxa i przygasaja mi diody na nim niebieskie.. mam pytanie, czy przygasanie diod to oznacza przeciazenie?? mam podlaczona do niego skrzynie z glosnikami Pyle 25cm.. gra ekstra, ale boje sie ze moze mi walnac wzmacniacz, moze ma pradu za malo ale nie sadze... poprostu jest przeciazony.. i moje pytanie brzmi: Jak dlugo mi zagra, ile moge oczekiwac od niego i czy moge tak grac na lekkim przeciazeniu wzmacniacza..

_____
    Nie piszemy wielkimi literami!
    tom
    Załączniki:
    • Czy wzmacniacz JBL CS50.4 jest przeciążony przy maksymalnej głośności? 3.jpg (62.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Czy wzmacniacz JBL CS50.4 jest przeciążony przy maksymalnej głośności? 1.jpg (61.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2490477
    CAMARENA
    Poziom 24  
    Ocena: 110
    pewnie masz za słabe zasilanie dlatego przygasa
  • #3 2490562
    Yaro126
    Poziom 20  
    Ocena: 43
    Zgadzam się z kolegą wyżej... To poprostu oznacza że wzmacniacz nie dostaje w danym momencie tyle mocy ile potrzebuje... Żeby wyeliminować ten efekt musiałbyś zastosować kondensatory podłączone równolegle ze wzmacniaczem (przy dużych pojemnościach trzeba układ opóźnionego włączania żeby kondy nie wybuchły)... Jak masz kasę to spraw sobie coś takiego http://www.allegro.pl/item94918424_nowy_kondensator_dietz_1f_elektronika_warszawa.html
    Pozdro!
  • REKLAMA
  • #4 2490606
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Masz spadki napiec,masz to dolaczone bezposrednio do aku i to grubym przewodem jak nie to tak zrob
  • #5 2492393
    siwy_widelec
    Poziom 10  
    .. no ok.. to kupie.. ale narazie spalic to sie nie spali.. ?? a jesli glosniki maja za duza moc to moze one to powoduja..??.. kazdy glosnik ma 280 rms a ten wzmacniacz na kanal ma ok 150 rms... :?:
  • #6 2492416
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 2493468
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Chlopie nie zakladaj tam kondensatorow tylko sprawdz doprowadzenie zasilania (jesli chodzi o zasilanie z samochodu) takie wzmacniacze nalezy zasilac bezposrednio z akumulatora wraz z bezpiecznikiem i to grubym przewodem o przekroju min 2,5 lub 4 a jesli zasilasz to w domu z zasilacza to musi on miec duza wydajnosc min 20A
  • #8 2493683
    siwy_widelec
    Poziom 10  
    mam go w aucie, jest pod akumulator bezposrednio i przewody ma z miedzi o przekroju 8mm i nie musiasz mnie uczyc bo wiem duzo na ten temat... chodzi mi tylko o to czy jak bedzie przeciazony to czy sie nie spali... ??!!:?::!:
  • #9 2493729
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ja Cie nie ucze tylko doradzam bo nie wiem jak to masz podlaczone,skoro wiesz duzo na ten temat to nie pytaj o porady.Sorry ze chcialem Ci pomoc!!!!!!!!
  • REKLAMA
  • #10 2493904
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 560
    jak przygasa to znaczy ze ma mało mocy.. tez polecił bym kondensator.. tylko pytanie czy az taki potężny...
  • #11 2493948
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    A mozecie panowie to wyjasnic jak moze miec mala moc?Jesli jest zasilany z akumulatora?No chyba ze ma akumulator nie doladowany!
  • #12 2494138
    Yaro126
    Poziom 20  
    Ocena: 43
    No prawdopodobnie kable do d***y albo niechlujnie podłączone (masa nie łączy tak jak powinna itp. przypadki)... A ten kondensator to tylko z pierwszej lepszej aukcji wkleiłem żeby pokazać o co chodzi... Możesz mieć też te głośniki faktycznie za duże jak na ten wzmak ale spalić go raczej nie spalisz bo chyba jako tako jest przez fabrykę zabezpieczony przed przeciążeniem (choćby zabezpieczenie termiczne)...
  • #13 2494938
    siwy_widelec
    Poziom 10  
    Wszystkie kable sa ok, i pierwszej jakosci.. a co do wzmacniacza to mam nadzieje ze jest zabezpieczony..:cry: widocznie ma za mala moc dostarczana, bo na postoju bardziej przygasaja niz na chodzie, ale w alternatorze mam tez lozyska do wymiany i moze ma jakies skoki napiecia.. i poprostu nie dostaje tyle ile powinien.. dzieki za wszystko, mam tylko nadzieje ze mi sie nie spali i to chcialem wiedziec.. jak jeszcze jakis pomysl to piszcie, z gory dzieki :!:

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz JBL CS50.4 przy maksymalnej głośności powoduje przygasanie niebieskich diod, co wskazuje na niedostateczne zasilanie lub spadki napięcia. Przyczyną może być niewystarczająca moc dostarczana przez instalację elektryczną pojazdu, zwłaszcza jeśli alternator ma uszkodzone łożyska lub akumulator jest niedoładowany. Zaleca się zasilanie wzmacniacza bezpośrednio z akumulatora grubym przewodem miedzianym (min. 2,5-4 mm², w opisywanym przypadku 8 mm²) oraz sprawdzenie poprawności połączeń masy i przewodów zasilających. Dodatkowo można zastosować kondensator elektrolityczny podłączony równolegle do wzmacniacza, który stabilizuje napięcie przy dużych chwilowych obciążeniach, jednak wymaga on układu opóźnionego włączania, aby uniknąć uszkodzenia kondensatora. Głośniki Pyle 25 cm o mocy 280 W RMS na kanał są mocniejsze niż wzmacniacz (około 150 W RMS na kanał), co jest dopuszczalne i nie powinno powodować uszkodzenia wzmacniacza, który posiada zabezpieczenia termiczne i przeciążeniowe. Przygasanie diod nie oznacza natychmiastowego ryzyka spalenia, ale wskazuje na przeciążenie lub niedobór mocy zasilania. Zaleca się monitorowanie stanu instalacji elektrycznej pojazdu i ewentualną wymianę uszkodzonych elementów, aby zapewnić stabilną pracę wzmacniacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA