Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
    ANTEQ
    Level 14  
    chodzi o zamontowanie alternatora w ciagniku c 330.alternator mam kupiony juz z gotowymi uchwytami.to jakas przerubka alternatora od poldka chyba.uchwyty sa spoko ale w ciagniku + jest na ramie ciagnika a w alternatorze juz o tym njie pomysleli i - jest na obudowie a plus wyprowadzony.z przrobka instlacji niema problemu ale co z rozrusznikiem???? jak zamienjie kable to bedzie krecil w druga strone. przerabiac alternator czy rozruszniktak zeby to gralo?? co radzicie??
    Mariusz Ch.
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Witam.

Moim zdaniem znacznie łatwiej zmienić kierunek wirowania rozrusznika. Rozrusznik jest silnikiem szeregowym i do zmiany kierunku obrotów wystarczy zamienić podłączenia szczotek (w przypadku bocznikowego lub obcowzbudnego lepiej zamienić końce uzwojenia wzbudzenia). W przypadku dostosowania alternatora musiałbyś odizolować całe zawieszenie od masy i dopiero wtedy łączyć przewodem. Powód jest prosty - wbudowany regulator ładowania.

Pzdr.
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    ANTEQ
    Level 14  
    wlasnie taki gotowy alternator kupilem i chyba nawet 5 zł mniej dalem:))) martwil mnie tylko rozrusznik ale widze ze niema jednak z nim problemu wiec w poniedzialek biore sie za robote moze mi nawet pozwola nim pojezdzic:)) czarny nie jest ale da sie poszalec...:))
    tolo
    Level 34  
    Ja u swojego C-360 wsadziłem alternator od duzego fiata razem z regulatorem napięcia też od fiata i wszystko śmiga bez problemu juz prawie rok.
    Anonymous
    Anonymous  
    fachman
    VIP Meritorious for electroda.pl
    MASY!!! szczególną uwagę zwracać trzeba na dobry kontakt masy! Traktor to wredny sprzęt.
    Anonymous
    Anonymous  
    tolo
    Level 34  
    W takich sprzętach strasznie lubią sie zasiarczyć klemy przy akumulatorach. Ja aby tego uniknąć zawsze smaruje klemę smarem w pełni to zabezpiecza.
    Anonymous
    Anonymous