Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Samsung CK 5373

krajech 21 Cze 2002 20:52 2841 12
  • #1 21 Cze 2002 20:52
    krajech
    Poziom 17  

    Witam ! Czy ktoś wie jakie powinno być napięcie wyj. z zasilacza w czuwaniu ? Podczas normalnej pracy mam 126 V a w czuwaniu 140 V. Czy to nie za dużo ? wymieniłem SMR40200 oraz HIS 0169C , diode R2K, elektrolit w przetwornicy 22u/35V . Prosze o wskazówki i Pozdrawiam

    0 12
  • #2 21 Cze 2002 22:44
    Wojtek27
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Chyba za dużo.
    Co to za zasialacz?
    Pytam ponieważ nie znam tego TV.

    0
  • #3 22 Cze 2002 09:26
    oldboy
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Nie znalazłem informacji ile powinno wynosić napięcie w STANDBY ale z porad zamieszczonych w nr 4 i 8 SE z 2000r wynika że przyczyną wzrostu tego napięcia po przełączeniu do STANDBY jest zmiana(zmniejszenie)indukcyjności uzwojenia głównego przetwornicy oraz sprzężenia z pozostałymi uzwojeniami. Jeżeli indukcyjność jest mniejsza od 2mH to trafo należy wymienić.Na czas pomiaru należy rozłączyć wyprowadzenie 6 lub 7 oraz 9 lub 11. Jezeli napięcie ,po przełączeniu rośnie wolno(2-3 sek.)to można zastosować dociążenie rzędu kilku W(np.rezystor 4k7/5W).Jest to rozwiązanie tymczasowe ( unika się wymiany trafa) a przy większej utracie indukcyjności pozostaje tylko wymiana.

    0
  • #4 23 Cze 2002 20:44
    msi
    Poziom 17  

    NIESTETY, TE ZASILACZE TAK PRACUJĄ.U-SYS W TRYBIE ST-BY POTRAFI BYĆ JESZCZE WYŻSZE.ZA STABILIZACJĘ JEST RÓWNIEZ ODPOWIEDZIALNY DŁAWIK PO STRONIE PIERWOTNEJ.

    0
  • #6 20 Lip 2006 09:16
    contink
    Poziom 14  

    Witam
    Problem jak powyżej, napięcie wyjściowe z przetwornicy w stanie czuwania około 170V.
    Wymieniono układy IC801 SMR40200, HC801 HIS-0169, C851 22µ, w szereg z dławikiem L803 wpięto rezystor 100 omów. Gdy TV trafił do naprawy układ SMR 40200 miał zwarcie - paliły się bezpieczniki sieciowe. Co może być jeszcze uszkodzone?
    Pozdrawiam

    0
  • #7 20 Lip 2006 09:23
    nokia 3650
    Poziom 20  

    Sprawdz diode r2k 130v zenera po wtornej czesto sie uszkadza .POczytaj troche postow w wyszukiwarce o elementach wymienionych.powodzenia

    0
  • #8 20 Lip 2006 09:34
    contink
    Poziom 14  

    Diodę R2K sprawdziłem, nie ma zwarcia. Czy podstawić nową? Czy ta dioda obniży napięcie bo z tego co przeczytałem na forum to nawet bez tej diody napięcie nie powinno być wyższe od 140Volt.

    0
  • #9 20 Lip 2006 13:21
    LeDy
    Poziom 43  

    Wymień elektrolit w zasilaczu 22uF- pierwotna strona .Ta Zenerka jest na 160V a napięcie może rosnąć do 140V

    Dodano po 3 [minuty]:

    Ostatnio robiłem . Nie wiem czy słusznie wymieniałeś układy jak to napięcie tylko rosło.U mnie wystarczyło tylko wym. ten 22uF a napięcie też rosło do 170V i Zenerka nie poszła.

    0
  • #11 24 Lip 2006 10:12
    contink
    Poziom 14  

    TV działa prawidłowo od kilku dni. Na czuwaniu jest jak było napięcie nieco powyżej 160V, nie mogłem w żaden sposób obniżyć tego napięcia a w stanie pracy spada do około 135V i TV działa dobrze. Dziękuję za pomoc. Zamykam temat.

    0
  • #12 26 Lip 2006 23:27
    LeDy
    Poziom 43  

    Te 160V to prawdopodobnie oszukuje miernik elektroniczny. Na wyj.B+ jest Zenerka na 160V i powinna dostać zwarcie . Ja miałem 170V a Zenerka cała. Wygląda .że wszystko OK.

    0
  • #13 27 Lip 2006 00:35
    Sebastian-S
    Poziom 18  

    witam .
    W kwesti gdy pali Smr i his to wstawiam za to kit SMR40200C produkcja Korea.
    Jest on zbudowany Na TDA4605 i pracuje super czy praca czy Stanby jest 125V i jak przetwornica znowu padnie to części są tańsze.

    0