Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

regulacja oświetlenia na ATMEGA8

hunterhouse 05 Mar 2007 02:13 23860 49
Tespol
  • #31
    ssslawek
    Level 1  
    1. Czyli jak halogen sie swieci powiedzmy z moca 70% to w tym momencie na bramce MOSFET jest sygnal prostokatny okresowy?
    2. Takie halogeny mozemy zasilac pradem zmiennym? Nie mrugaja?

    Dzieki
  • Tespol
  • #32
    mirekk36
    Level 42  
    jeśli chcesz sterować jakimś halogenem ale ma on być podłączony do stałego napięcia to na tranzystor podajesz sygnał PWM o odpowiedniej częstotliwości tak aby nie było mrugania i działa to wyśmienicie ale jeśli chcesz halogeny zasilać napięciem zmiennym to musisz zastosować układ detekcji zera i poprzez triak sterować odpowiednim wypełnieniem sinusoidy - jak się to dobrze zrobi to też nie ma żadnego efektu mrugania zapewniam bo sam ostatnio zmajstrowałem taki układzik, który płynnie zapala i wygasza 8 halogenów każdy po 50W zasilane z 220V. Dzięki temu już mi nie wywala bezpiecznik przy ich włączaniu a co najważniejesze nie strzelają same żarówki co jakiś czas ;) .... bo bez tego powolnego rozjaśniania gdy się jednym włącznikiem włączało wszystkie naraz to działy się czasem dantejskie sceny (wiadomo w pierwszym momencie znim się włókna rozjażą - to zaczyna płynąć ogromny prąd przez krótką chwilę), co powodowało nagminne co kilka dni przepalanie żarówek przy włączaniu. Dopiero gdy zostawały 4 w układzie to dało się to jakoś normalnie włączać ;) ... a teraz - miodzik działa pięknie i to jeszcze z efektami
  • Tespol
  • #33
    nixie
    Level 2  
    Witam! Czy moglbys zamiescic schemat swojego rozwiazania na forum? Tez planuje zrobic cos takiego z tym ze 2 x po 8 halogenow mam do sterowania, wiec jesli to niebylby dla ciebie problem to bylbym ci bardzo wdzieczny :)
  • #34
    mirekk36
    Level 42  
    Witam,

    przedstawię swój schemat układu detekcji zera oraz część wykonawczą na triaku bo to jest najważniejsze. Sygnał wchodzący do tego modułu to jedno z wyjść procka AVR a wyjście detekcji zera w sieci podłączone jest na jedno z wejść INT procka. U mnie całość chodzi na ATmega8 ale równie dobrze może to być ATtiny2313 albo inny. Tak więc schemat podłaczeń do procka jest w zasadzie nieistotny - ważne jest później tylko napisanie do tego programu

    pozdrawiam

    regulacja oświetlenia na ATMEGA8
  • #35
    redart
    Level 23  
    Mam zrobiony taki regulator, ale jako detektor zastosowałem tranzystor, więc nie jest to tak 'bezpieczne' jak wykorzystanie transoptora. Układ wykonawczy to triak sterowany poprzez optotriak (MOC3020 - oczywiście bez funkcji załączania przy zerze sieci!). Co do zakłóceń to nie ma najmniejszego problemu, ponieważ załączenie halogenów (2x50W 230V) zawsze odbywa się przy minimalnym napięciu sieci. Zresztą jakby to siało, to byłyby problemy z podczerwienią, a sterowanie z pilocika chodzi jak należy :D. Niestety przy minimalnej jasności zdarza się, że żarówy na ułamek sekundy jakby załączane były wcześniej (błysk), ale to zjawisko jest bardzo rzadkie, a samo rozbłyśnięcie krótkie. No ale jak się patrzy 'w żarówkę' to można to wyłapać...
  • #36
    mirekk36
    Level 42  
    oczywiście zamiast MOC3020 spokojnie można zastosować MOC3041 i dla niego stosowną aplikację.

    redart -> a próbowałeś zbadać dlaczego masz ten rozbłysk? może jednak programowo za wcześnie włączasz? .... u mnie nie ma nawet w minimalnym stopniu jakichś rozbłysków przy powolnym rozjaśnianiu od zera
  • #37
    redart
    Level 23  
    Zjawisko jest tak efemeryczne, że nie sposób go wyłapać. Nie chodzi o to, że błyska przy załączaniu / regulacji tylko w trakcie gdy ustawię jasność tak do 20% i zostawię to czasem zdarzają się rozbłyski. Zjawisko występuje raz na kilka minut, czasem w ogóle nie ma tego efektu. Dlatego zwaliłem to na barki sieci, układ zmontowałem w tradycyjnym włączniku ściennym, więc zaglądanie do niego jest na tyle utrudnione, żeby skutecznie dać sobie spokój z 'modernizacjami' :wink: . Układ pracuje u syna w pokoju, a on się nie skarży :D.
    Pzdr.
  • #38
    piotr270977
    Level 11  
    redart wrote:
    Zjawisko jest tak efemeryczne, że nie sposób go wyłapać. Nie chodzi o to, że błyska przy załączaniu / regulacji tylko w trakcie gdy ustawię jasność tak do 20% i zostawię to czasem zdarzają się rozbłyski. Zjawisko występuje raz na kilka minut, czasem w ogóle nie ma tego efektu. Dlatego zwaliłem to na barki sieci, układ zmontowałem w tradycyjnym włączniku ściennym, więc zaglądanie do niego jest na tyle utrudnione, żeby skutecznie dać sobie spokój z 'modernizacjami' :wink: . Układ pracuje u syna w pokoju, a on się nie skarży :D.
    Pzdr.


    Ja tez swego czasu walczyłem z rozbłyskami. O ile dobrze pamiętam były one spowodowane faktem że półokres w sieci nie zawsze ma 10 ms (częstotliwość odbiega od 50 Hz), dodatkowo jeśli jedziesz bez kwarca to timer też nie jest idealny. Rozbłysk powstawał dlatego, że aby załączyć triaka trzeba dać stan wysoki na kilka us (ja chyba miałem ustawiony na 5us), dodatkowo mierzyłem długość każdego półokresu i przyjmowałem, że następny będzie taki sam, dlatego też, gdy po długim półokresie przychodził krótki to przy niewielkim wypełnieniu te 5us zachodziło po protu na następny półokres i włączało żarówkę na praktycznie cały okres. Pamiętać należy również, że sieć to nie idealna sinusoida !!! jest ona postrzępiona - szczególnie gdy na tej samej fazie pracują inne urządzenia jak lodówka czy coś innego. Tak wiec przejść przez zero może być więcej niż jedno na półokres (zakłócenia w pobliżu zera), i to wzbudzać optiotriaka.

    Dodatkowo rozbłysk (lub ciemność w zależności od tego jak wygląda kod programu) może następować gdy obsługujesz kilka przerwań w programie. Po prostu procek zajęty innym przerwaniem nie obsłuży ściemniacza (trzeba zmienić flagi lub zrezygnować z innych przerwań).
  • #39
    redart
    Level 23  
    Oczywiście procek chodzi na kwarcu (chyba 12M z tego co pamiętam), a co do przerwań to używam jeszcze timera do odliczania czasu wciśnięcia przycisku i/lub pilota, ponieważ całość sterowana jest 1 przyciskiem oraz jakimkolwiek przyciskiem jakiegokolwiek pilota, a trzeba było zrobić zał/wył i regulację jasności w obie strony.
    Jednak usilnie wierzę w spisek energetyków i sądzę, że to niedoskonałość sieci, choć mogę być w 'mylnym błędzie' :D.
    Pzdr.
  • #40
    godmode
    Level 14  
    zbv wrote:
    Nie wczytywałem się za bardzo w twmat ale kiedyś poszukiwałem różnych programików na attiny12 i znalazłem regulator oświetlenia, adresu stronki nie pamiętam ale plik i schemat mogę zamieścić może to pomoże Ci w czymś.


    przyjzalem sie schematowi i prosilbym o male wyjasnienie do niego.
    nie za bardzo znam sie na elektronice..
    rozumiem ze tranzystor Q1 musi byc jakims tranzystorem mocy na 230V
    ale juz nie rozumiem tego ukladu na diodach 4001, po pierwsze wydawalo mi sie ze te diody nie zniosa napiec wstecznych rownych sieciowym,
    druga sprawa to na pierwszy rzut oka wydawalo mi sie ze te diody tworza mostek prostowniczy ale ich polaczenie jest jakies dziwne - w jednym miejscu zbiegaja sie 3 diody moglby ktos mi to obrazowo nakreslic?
    ostatnia sprawa to zasilanie procka, poprzez R1 = 1M, czy to nie bedzie sie straszliwie grzalo? aby nie spalic procka potrzebujemy 5V wiec rezystor musi wytracac ogromne napiecie

    prosze o pomoc
  • #41
    laasek
    Level 13  
    A ja mam takie pytanie jakie napięcie daje CNY17 kiedy jest w stanie przewodzenia? Swoj uklad Atmege8L zasilam 3,3V, a ten CNY17 chyba bedzie dawał 5V czy moge podac takie napiecie na pin Atmegi skoro zasilam ja 3,3V? CNY zawsze bedzie wysterowany w punkcie przejscia przez 0?To bedzie taki tyllko impuls?
  • #43
    laasek
    Level 13  
    To kiedy uP bedzie wiedział, że jest aktualnie przejscie przez 0?
    Czyli z gniazda SV1 na Twoim schemacie pin 3 podlanczasz do piny uP?
    Gdy nastepuje przejscie przez 0 tranzystor jest zalanczany? Wystarczy wtedy sprawdzic czy na tej pinie wystapil stan wysoki i zalączyć licznik?
  • #44
    mirekk36
    Level 42  
    tak oczywiście Pin3 z SV1 podłączony mam bezpośrednio do procesora tylko jeszcze jest ten sygnał podciągnięty przez rezystor 4,7k do +Vcc. Natomiast pin procesora to wejście typu INT, które wyzwala odpowiednie przerwanie ale nie przy poziomie wysokim czy niskim - przerwanie wyzwalane jest zboczem i to w przerwaniu załączany jest licznik dzięki któremu dalej wszystko się dzieje.
  • #45
    godmode
    Level 14  
    o ile sie nie myle przerywanie zewnetrzne INT moze byc wyzwalane jeszcze sygnalem niskim LOW LEVEL...
  • #46
    mirekk36
    Level 42  
    godmode -> pewnie że może być wyzwalane poziomem i to nie tylko niskim ale co z tego??? w takim przypadku nie jest to akurat praktyczne, pożądane a nawet niepotrzebne. Poza tym przy wyzwalaniu przerwań poziomem trzeba dosyć specyficznie przemyśleć kod w przerwaniach i całym algorytmie programu.
  • #47
    godmode
    Level 14  
    tak oczywiscie to nie to samo, przepraszam ale nie sledzilem calego watku i odnioslem sie tylko do tej kwestii.
  • #48
    DooBLER
    Level 12  
    Witam

    Wziąłem się za budowę prototypu sterownika do 4 halogenków 12V 20W (oświetlenie do mojego pokoju jakieś 4m²)

    Na elektronice znam się słabo, jedynie mikrokontrolery umiem "obsługiwać".

    Do zasilania używam zasilacza komputerowego Tracer "450" W

    Jak na razie do testów mam 1 halogenek sterowany atmega16, nawet programowe pwm działa poprawnie

    Tranzystory jakich użyłem to 10N03L wyciągnięty ze starej płyty głównej Gigabyte (6 sztuk)
    zamiennik:
    http://boss.iele.polsl.gliwice.pl/pdf/Infineon/ipb10n03l.pdf

    1. Czy ten tranzystor będzie dobry? Na moje laickie oko jest on podobny do buz11 (nie grzeje sie wcale)

    2. czy dobrze zrobiłem programowe pwm (nigdy wcześniej nie robiłem tego programowo a nie znalazłem przykładów) cała obsługa pwm zamknięta jest w timerze 0:



    Code:
    ISR(SIG_OVERFLOW0)   // funkcja obsługi Timer'a0
    
    {
       Faaa++;
       
       wyp++;
       if (wyp > 800)
       {
          wyp=0;
       }
       
       if (wyp < z1)
       {
          PORTA |= _BV(PA1);
       }
       else
       {
          PORTA &= ~_BV(PA1);
       }
       
       if (wyp < z2)
       {
          PORTA |= _BV(PA2);
       }
       else
       {
          PORTA &= ~_BV(PA2);
       }
       
       if (wyp < z3)
       {
          PORTA |= _BV(PA3);
       }
       else
       {
          PORTA &= ~_BV(PA3);
       }
       
       if (wyp < z4)
       {
          PORTA |= _BV(PA4);
       }
       else
       {
          PORTA &= ~_BV(PA4);
       }


    zmienna Faaa jest do obsługi rc5 nie istotna tutaj
    zmienne z1 - z4 są to współczynniki wypełnienia dla 4 halogenów

    timer bez preskalera kwarc 16mhz

    pozdrawiam
  • #49
    Bogus105
    Level 16  
    Hunterhouse napisał:
    Quote:
    witam kolegów.

    w planach mam mały remoncik pokoju i chciałem przerobić oświetlenie. konkretnie dać 6 lampek halogenowych i jakiś sterowniczek (ATMEGA8) do regulacji jasności świecenia i jeszcze innych bajerów.

    teraz mam pytanie jak rozwiązać regulacje świecenia.

    1. pomysł to danie detektora 0 i regulacja kąta załączania triaków. żarówki na 230V

    2. 230 dać na mostek i mały kondensator. lampkami sterować poprzez MOSFET (np IRF820) i pwm

    3. dać transformator i lampki na 12V. sterować poprzez pwm i MOSFET (np BUZ11)

    które rozwiązanie wydaje się kolegą najlepsze ??? może jeszcze jakieś ciekawe pomysły ??


    dlaczego pomysł numer 2 nie jest dobry?
    ja potrzebuję sobie zrobić taki moduł sterownika oświetlenia w pokoju ale potrzebne mi są kanały i na 12V i na 230V...
    co do 12V to się zdecydowałem na mostek i BUZ11 (na każdy halogen 20W jedna sztuka) sterowane programowym PWM.
    ale jeżeli procek ma obsługiwać np. 10 takich kanałów i jednocześnie około 5 kanałów na 230V z detekcją zera i sterowaniem triakami to nie widzę tego (każda żarówka ma świecić z różną intensywnością)...
    dlaczego więc nie zastosować mostka, mosfeta na duże napięcie i przez jakąś optoizolację sterowań nim tak samo jak resztą kanałów PWN na 12V dokładając po prostu do programowego pwm'a jeszcze kilka zmiennych.
    [/quote]
  • #50
    DXFM
    Level 20  
    hunterhouse wrote:

    i teraz najwiekszy minus, gdy zaczne sciemniać to tak po przejechaniu poniżej 50% mocy włukna zarówek stygną na tyle że prąd w impulsie włącza zabezpiecznie przeciazeniowe zasilacza i wszystko gaśnie :( ale z tym to juz niepowalcze, albo inny zasilacz albo ograniczyć programowo ten stan. na inny zasilacz troszke szkoda mi kasy, i tak wyszło zadużo bo miała to być konstrukcja "tania".

    Ja mam pomysł, tylko trzeba trochę skomplikować program. Połowę halogenów można sterować z opóźnieniem o 180 stopni :)