Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

TV PHOENIX 7777TXT fonia B/G nie można uzyskać D/K

staszekk7 23 Kwi 2006 19:33 3556 42
  • #31 23 Kwi 2006 19:33
    Mirek Z.
    Moderator

    Do mirex: każde zachodnie "siestowate" chassis ma przy głowicy solidnie (na pozór) zaekranowaną p.cz, w której trudno jest dopatrzyć się, jakie są SFE. Typowo są 2 sztuki - 5,5 i 5,74 i te na pewno tu są w związku z dekoderem stereo A2 TDA6610, a nicamu przecież nie ma. Podobnie txt SDA 5248C1 (5TR) nie będzie miał polskich znaków. Nie spotkałem jeszcze Phoenixa ani innego wynalazku tego typu z zachodu, który by miał inne rozwiązania. Sądząc z opisów powyżej, usterka tego egzemplarza może polegać na wadliwej fonii właśnie (przecież nikt na Zachodzie nie pozbywa się sprawnego sprzętu). Błędem aktualnego właściciela było wchodzenie w tryb serwisowy nie mając właściwego pilota, ale raczej nic zepsuć nie mógł. A tanie piloty są dostępne bez problemów, np. odpowiedniki RB971 Siesta3, NZS2060 Elemisa czy RC5402 Triluxa (w kolejności jakości). Co do ekranów na p.cz. - w Elemisach ich nie stosowano i zakłóceń jakoś nie widać. Kończąc, proponuję demontaż p.cz., sprawdzenie obsady filtrów i ewent. naprawę fonii podstawowej 5,5. Uważam jednak, że to zajęcie dla serwisu.

  • #32 24 Kwi 2006 23:30
    staszekk7
    Poziom 18  

    Witam
    mirex zgodnie z Twoimi sugestiami sprawdziłem wszystkie zakresy więc tak na zakresie VHF 1 raczej nic nie nadają a na VHF2 to odbiera na kanale 8 to tylko TVP 1 i to wszystko pozostale nadają na UHF i niema problemów z dostrojeniem wizji a fonia to jest przy bardzo odstrojonej TVP1 ale nie najlepszej jakości i nic się nie zmienia przy zmianie B/G czy D/K to fonia jest taka sama a przy dobrze zestrojonym obrazie jest całkowity brak foni jest tylko mocny szum , ten telewizor został przywieziony z Austri i obraz ma naprawde piękny widac że kineskop jest w dobrym stanie więc się z nim męcze bo na nowy mnie narazie nie stać mirex moje pytanie do Ciebie czy jak wymontuje tą pośrednią i sciągne z niej obudowe metalową to czy konieczne będzie powtórne zakladanie tych osłon metalowych bo one tak się zle montują i czego szukać po zdemontowaniu tej pośredniej?
    Pozdrawiam

  • #33 25 Kwi 2006 00:04
    Jaś Kula
    Poziom 32  

    Witam.

    staszekk7 napisał:
    To jak wytlumaczyc fakt ze w pośreniej posiada 2 filtry 6,5Mhz i 5,5Mhz?

    Na jakiej podstawie więc to napisałeś skoro pytasz :
    staszekk7 napisał:
    mirex moje pytanie do Ciebie czy jak wymontuje tą pośrednią i sciągne z niej obudowe metalową to czy konieczne będzie powtórne zakladanie tych osłon metalowych bo one tak się zle montują i czego szukać po zdemontowaniu tej pośredniej?

    Pozdrawiam.

  • #34 25 Kwi 2006 00:29
    staszekk7
    Poziom 18  

    Odpowiadam na to pytanie więc oslony plytki pośredniej składają się z dwóch połówek i każda polowka z jednej strony jest wlutowana w druk ale dodatkowo ta osłona od strony druku jest przylutowana do głowicy wcz więc odginałem tą połowę jedną stroną od strony elementów i zobaczyłem te 2 filtry ale za dużo nie mogłem odgiąc bo blacha jest dość twarda i bałem się aby nie uszkodzic plytki więc bez wymontowania i całkowitego otwarcia nie jestem w stanie dokładnie opisac wszystkich elemętow znajdujących się na tej plytce

  • #35 25 Kwi 2006 01:01
    Jaś Kula
    Poziom 32  

    Sprawdź to dokładnie , ponieważ skłaniam się do tego że kol. Mirek Z ma rację i są tam wlutowane filtry SFE 5,5 i 5,74 MHz. Gdyby tak było , zastosuj fonię równoległą "stereo" , lub generator 1MHz , lub fonię RYMI czy też FG-4(mjm). Często się zdarza , że telewizory przywiezione z zachodu mają w menu strojenia uwidocznioną możliwość zmiany systemu na DK , w rzeczywistości niemożliwą ze względu na brak obsady odpowiednich elementów.
    Pozdrawiam.

  • Pomocny post
    #36 25 Kwi 2006 01:24
    mirex
    Poziom 43  

    Drogi moderatorze, oczywiście możemy prowadzić konwersację aż do finału. Niezależnie jaki on będzie.
    Przy okazji mam pytanie - co autorowi da montaż fonii dodatkowej, skoro podstawowa 5,5 też nie chodzi i nie wiadomo gdzie ginie?
    Czysty przypadek, że SFE 5,5 jest uszkodzony, zapnie się za nim i faktycznie "stanie się cud". A jeśli jest stereodekoder i on jest uszkodzony?
    Pozdrawiam.

  • #37 25 Kwi 2006 01:52
    Jaś Kula
    Poziom 32  

    :arrow: mirex masz rację , niedokładnie śledziłem temat , obiecuję poprawę w przyszłości .
    Zdenerwował mnie fakt że tyle włożono pracy w rozwiązanie tego problemu , a z powodu niesolidności zakładającego temat polegającej na możliwym błędnym odczycie , lub też braku odczytu oznaczenia filtrów SFE praca ta poszła na marne.
    W tym momencie przyznaję , że prawdopodobne jest że usterka leży w torze p.cz. Myślę że dalszą naprawę należy prowadzić z wykorzystaniem sygnału z tunera satelitarnego doprowadzając do poprawnego odbioru fonii w standardzie BG. Ponieważ faktycznie kilkakrotne wylutowywanie i wlutowywanie modułu p.cz. może doprowadzić do uszkodzenia punktów lutowniczych , proponuję na czas naprawy podłączenie modułu p.cz. do płyty bazowej "na kabelkach".
    :arrow: staszekk7 podaj jak to jest rzeczywiście z tymi filtrami SFE w tym module , oraz czy nie zdarzyło Ci się pokręcić rdzeniami filtrów kubkowych .

  • #38 25 Kwi 2006 13:08
    staszekk7
    Poziom 18  

    Witam wszystkich i dziękuje za zainteresowanie
    Więc zdemontowałem tą posrednia i Moderator mial racje to ja żle zobaczyłem te filtry przepraszam Cię bardzo mirex ze zabralem Ci tyle twojego cennego czasu, ale moja pomylka wynikla z tąd że tam są 3 filtry SFE dwa to 5.5 a trzeci to 5,74 i po odchyleniu blachy osłony zobaczyłem tylko te dwa 5,5 a jeden z nich ma napis tak zle widoczny ze dzisiaj dopiero przez szkło powiększające zobaczyłem że to jest 5,5 a nie 6,5 tak że jeszcze raz szczerze przepraszam Cię mirex jesli chodzi o pozostale elementy to są tam:
    TDA 6050-5
    TDA 5850-5
    TBA 229-2
    G 1984 M filtr SAW z falą powierzchniową różnicowa foni
    3 filtry kubkowe w których nic nie kręciłem
    2 PRki którymi tez nie kręcilem
    i jeszcze dwie diody oraz kilka kondesatorów i rezystorów to wszystko co znajduje się na tej płytce

  • #39 25 Kwi 2006 13:53
    Mirek Z.
    Moderator

    Wychodzi na to, że tylko moderator czyta moje posty :D Nadzieja w tym, że test na satce mógł być niemiarodajny (modulatory bywały przestrajane) i fonia równoległa zadziała. No ale o tym trzeba było się przekonać duuużo wcześniej, przed zakładaniem postu o takiej treści.

  • #40 25 Kwi 2006 22:13
    Jaś Kula
    Poziom 32  

    Mirek Z. napisał:
    Wychodzi na to, że tylko moderator czyta moje posty ...

    Niedobrze , bo moderator powinien czytać dokładnie wszystkie posty w danym temacie , no ale obiecał poprawę :D

    Skupmy się koledzy na naprawie , a dokładnie może na tym wątku :
    Mirek Z napisał:
    Nadzieja w tym, że test na satce mógł być niemiarodajny (modulatory bywały przestrajane) i fonia równoległa zadziała.

    Zgodziłbym się z tym gdyby nie to :
    staszekk7 napisał:
    uzyłem tunera satelitarnego analogowego mam taki stary kiedyś byl przywieziony z niemiec
    Wydaje mi się że w tym wypadku na wyjściu modulatora w tym tunerze powinien być na pewno sygnał fonii w systemie BG , i to może potwierdzać przypuszczenia kol. mirex że usterka leży w torze p.cz. telewizora.
    Moim zdaniem staszekk7 powinien teraz najpierw sprawdzić na innym sprawnym telewizorze umożliwiającym odbiór w systemie BG i DK w jakim standardzie jest przesyłany sygnał z modulatora tunera lub podłączyć inny tuner który na pewno będzie pracował w systemie BG i sprawdzić czy w telewizorze pojawi się głos.
    Można też chyba pójść na skróty i już teraz podłączyć fonię równoległą chociażby pod filtr SFE5,5MHz i zobaczyć co się dzieje .
    Wasze sugestie ?

  • #41 26 Kwi 2006 14:18
    staszekk7
    Poziom 18  

    Witam
    Ja jeszcze wykonalem jedną próbe zgodnie z sugestią moderatora mianowicie przynioslem magnetowid od syna on ma takiego Panasonica w którym nie było głosu przez wejście antenowe ale teraz kupił nowy telewizor Samsunga na którym dziala to wideo, więc ja go podłaczyłem u siebie jest glos ale bardzo zlej jakości tz głos jest cichy a szum głośny zmieniaklem z 38 na 38.9 ale po zmianie niema różnicy więc niewiem co jest grane a ten tuner SAT na którym u mnie nie było głosu u syna chodzi bardzo ładnie ja mam jeszcze starego samsunga kupionego w polsce który mi slużył 12lat ale już kineskop ma słaby ale na nim wcale niema glosu tylko jest szum i na sat i tak samo na wideo, więc problem leży chyba w pośredniej tylko gdzie? czego szukac i co ewentualnie wymienic bo na obecną chwile myśle że podpięcie foni równoległej niema sensu co proponujecie? Pozdrawiam

  • #42 26 Kwi 2006 14:33
    bemo1
    Poziom 24  

    Wydaje mi się ,że więcej już pomóc nie można .Pozostaje już tylko kawałek schematu i do roboty.Niestety pewnych spraw nie przeskoczymy.

  • #43 23 Sie 2006 12:57
    staszekk7
    Poziom 18  

    Witam Wszystkich przepraszam ze tak dlugo nie pisalem ale mialem problemy ze zdrowiem a w tym odbiorniku w serwisie bo tam trafil on okazal sie uszkodzony filtr SAW i zostala przestrojona fonia teraz jest wszystkop OK zamykam temat i Pozdrawiam

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME