Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

166MMX a Geforce4 mx 440 - błąd ochrony

13 Kwi 2006 11:36 1323 14
  • Poziom 12  
    Witam
    Mam taki problem, zamontowałem Geforce4 mx 440-8x na PCI do straego komputera z CPU 166 MMX, po zainstalowaniu sterowników przy starcie Windows-a pojawia się informacja "Błąd ochrony systemu windows wyłącz komputer" Komputer ma służyć tylko do karaoke. Proszę o pomoc. z góry dziękuje.
  • Poziom 24  
    uuuu taka armata do tego procesorka...

    Mnie do głowy przychodzi za słaby zasilacz...

    Ale głowy bym nie dał sobie uciąć. A nie lepiej klasycznego S3 Trio 2MB na PCI tam wstawić?
  • Poziom 2  
    Z tego co wiem to ta karta graficzna nie współpracuje z tak słabymi procesorami. Musisz miec procesor co najmniej 350Mhz (jesli dobrze pamiętam).
  • Poziom 26  
    Procesor nie ma tu nic do rzeczy. Najważniejsza jest płyta i chipset. Być może nie chce on działać z taką kartą. Możliwe też że jest coś ze sterownikami jeżeli w DOSie działa. Uruchom w trybie awaryjnym albo lepiej uruchom spod DOSa jakąś grę w wyższej rozdzielczości i zobacz czy będzie działać.
  • Poziom 12  
    Witram ponownie
    Już był taki moment że mi zaskoczyła, tylko pokazywała błedy VXD i cos tam dalej. Zainstalowałem directx myślałem że pomoże, ale okazało się inaczej. Wtrybie awaryjnym moga odpalić. Sterownik instaluje się poprawnie, nie ma żadnych błędów. Dodam jeszcze że mam 32 M ramu, może to za mało??? a może sterownik inny? tylko nie mogę nić innego znaleźć. Jka ktoś ma jekieś linki to praszę o podanie Dzięki

    Dodano po 57 [minuty]:

    A może jest jakaś możliwość zmniejszenia parametrów karty, mi chodzi tylko o wyjście TV-OUT komputer ma pracować z projektorem (karaoke)
  • Poziom 26  
    Zainstaluj najstarsze sterowniki jakie znajdziesz. A tak wogole to jakiego windowsa uzywasz?
  • Poziom 12  
    Dzięki za odpowiedz win98 gdzie znajde jakies stare sterowniki? to co znalazłem to 81.98 i 77.72
  • Poziom 24  
    ...jeśli uda się znaleźć to uaktualnij BIOS płyty głównej, starsze płyty czasem nie przepadały za GeForcem
  • Poziom 24  
    sterowniki mogą tu nie dać rady... ale co na to autor?
  • Moderator Samochody
    Obawiam się, że nic Ci z tego nie wyjdzie. Spróbuj jakiś naprawdę starych Detonatorów 2x.xx (23.xx), jeśli to nie pomoże to znaczy, że po włączeniu akceleracji sprzętowej (bez sterowników i w trybie awaryjnym jest niekatywna) zasilanie PCI "nie wydala". W płytach Socket 7 karty PCI brały zasialnie z zasialcza 3.3V na płycie a jego wydajność często była na poziomie 1-2A. Zobacz też czy nie wylały się kondensatory na tej płycie.

    Swoją drogą skoro ta karta Ci nie jest potrzebna, to sprzedaj ją (powinieneś dostać niezłą cenę) i kup jakiegoś Tridenta albo Virge'a z 4MB.
  • Poziom 11  
    to nie wina sterowników tylko systemu.
    zainstaluj winxp bo 98 nie wspolpracuje z tymi nowymi badziewnymi technikaliami.

    np 98 nie chce sie zainstalowac na plycie pentiuma 4 i wystakuje taki sam blad ' blad ochrony' a xp powinien pojsc, no chyba ze masz mniej niz 64mb ramu to sie nie zainstaluje i jestes w potrzasku xD
  • Spec od komputerów
    krzysiobal napisał:
    to nie wina sterowników tylko systemu.
    zainstaluj winxp bo 98 nie wspolpracuje z tymi nowymi badziewnymi technikaliami.

    XP na procesorze 166MMX z 32 MB RAM-u ?
    Nie czyta kolega poprzednich postów czy wymagania XP nagle się zmniejszyły ?

    robert0909 :arrow:

    Radziłbym posłuchać poprzedników i kupić tanią, starą kartę na PCI.
  • Poziom 11  
    no tak 32 mi uknęło.
    proponuje wlozyc druga kosc 32mb na czas instalacji xp, a jak juz zainstalujesz to ją wyjmij i startuj z 32mb, bedzie frunał jak orzeł

    Moderowany przez jankolo:

    Kolejny "dowcipny" post kolegi na naszym Forum i kolejne ostrzeżenie

  • Poziom 24  
    krzysiobal - sam sobie zainstaluj na takiej konfiguracji i pochwal się jak "śmiga".

    A potem popukaj mocno po głowie i wykrzycz "co ja zrobiłem".

    Po założeniu karty pasuje bios na default dać i ewentualnie wrzucić nowy bios. Windę zainstalować od początku i musi działać. Jeśli nie, to będzie problem sprzętowy, raczej nie do usunięcia.