Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pralka Whirlpool AWM6061- w trakcie płukania jest bląd F09.

sharon 13 Kwi 2006 17:39 28543 29
  • #1 13 Kwi 2006 17:39
    sharon
    Poziom 15  

    dotyczy:
    Pralka Whirlpool AWM 6061
    problem:
    pierze dobrze do momenru pierszego ,lub drugiego plukania wody
    w trakcie plukania wyskakuje na wyswietlaczu blad
    F09
    pralka sie blokuje w taki sposob, ze wyjecie wtyczki i ponowne jej wlozenie nic nie daje
    dopiero dluzsze jej odlaczenie od sieci powoduje dalsze jej zadzalanie
    Jakie podjac kroki celem usuniecia usterki???

    2 29
  • Pomocny post
    #2 13 Kwi 2006 18:09
    112828
    Użytkownik usunął konto  
  • #3 18 Maj 2006 21:38
    sharon
    Poziom 15  

    wymieniono Hydrostat (troche sie na niego czekalo), zachowuje sie tak samo, czyli przed plukaniem zatrzymuje sie i zadne wyciaganie wtyczni z kontaktu nic nie pomaga.!!!
    Hydrostat jest rozbieralny wiec sprawdzilismy jak on dzial=
    jest membranka ktora po wzroscie cisnienia w tym przypadku wody wywiera nacisk na dzwignie,ktora z kolei zalacza i rozlacza styki=
    i to dziala nie ma tez w starym hydrostacie zadnych wypalen stykow
    i co teraz???
    bo poza urzadzeniem programatora chyba juz nic nie ma, chyba,ze w pokretle nastawiania prania cos sie wyrobilo, ale ten w trakcie pranie nie rusza sie przeciez, tylko programator.???

    1
  • Pomocny post
    #4 18 Maj 2006 22:04
    asdasd11
    Poziom 22  

    A problemów ze spuszczaniem wody nie ma?

    2
  • Pomocny post
    #5 18 Maj 2006 22:33
    eeban
    Specjalista AGD

    sprawdźić efekt syfonowy

    3
  • Pomocny post
    #6 18 Maj 2006 22:45
    libretto4
    Specjalista AGD

    Ja miałem taki przypadek ale przyczyną było złe połączenie konektora (złącza) wtyczki od hydrostatu. Skoro było coś robione z hydrostatem tozakładam, że złącza są ok ponieważ zostały ruszane. Innym problemem może być kubek hydrostatu. Bardzo ważne pytanie: ile pralka ma lat i jakie są bezpieczniki w instalacji elektrycznej (czy jest różnicówka)?

    0
  • Pomocny post
    #7 18 Maj 2006 22:50
    112828
    Użytkownik usunął konto  
  • Pomocny post
    #8 18 Maj 2006 23:42
    elektro-dom
    Poziom 22  

    Witam.Należy przeczyścić dokładnie tą cienką rurkę która idzie od hydrostatu w "dół pralki", oraz miejsce w które jest na dole podłączona.
    Pozdrawiam.

    1
  • #9 20 Maj 2006 09:06
    sharon
    Poziom 15  

    info: dodatkowe=
    -Pralka ma okolo nie wiecej niz 2 lata
    -cienka rorka hydrostatu przeczyszczona (przedmuchana)
    -zlacza na hydrostacie naruszone, styki =ok
    -po nabieraniu wody wyraznie slychac dzialanie hydrostatu
    Raczej nie ma problemu z nabieraniem wody, bo na programie plukanie wszystko dziala ok, problem zaczyna sie na pranie np: 60°C,
    wowczas po cyklu prania i dalszej checi plukania PRALKA mechanicznie sie zacina i nie daje sie odblokowac, dziwne, ze musi troche odstac i dopiero np: za pol godziny odblokowuje sie.

    1
  • Pomocny post
    #10 20 Maj 2006 10:59
    112828
    Użytkownik usunął konto  
  • #11 29 Maj 2006 22:16
    sharon
    Poziom 15  

    okazalo sie ,ze hydrostat nie trzyma cisnienia=
    powodem=
    membrana uszkodzona,posiadala lekka skaze,wade fabryczna!!!
    uszkodzenie jest dosc zadkie ku zdziwieniu serwiu i praktyka jest taka,ze nie ma czesci takiej jak membrana hydrostatu aczkolwiek ten akurat hydrostat jest w pelni rozbieralny na zaczepach i obudowie o konstrukcji eliptycznej.

    Odkupie sama membranke z tego hydrostatu???

    0
  • Pomocny post
    #12 29 Maj 2006 22:21
    Comach
    Poziom 13  

    Odpowiadam ci co jest w 100% Wymien pompe spustową i problem bedziesz miał z głowy.

    Pozdrawiam

    0
  • Pomocny post
    #13 29 Maj 2006 22:34
    112828
    Użytkownik usunął konto  
  • Pomocny post
    #14 29 Maj 2006 23:03
    Comach
    Poziom 13  

    Prosze przeczytac dokładnie jakie sa problemy tego automatu. Sharon pisze ze po praniu na 60 stopni nie ma płukania i tu jest myk taki ze pompa spustowa ma zabezpieczenie termiczne które rozłącza cewke,a programator widzi to jako brak pompy. Kod błedu pompy.
    FP to kod zwiazany z woda przypływ lub odpływ.

    Pozdrawiam

    0
  • Pomocny post
    #15 29 Maj 2006 23:14
    eeban
    Specjalista AGD

    eeban napisał:
    sprawdźić efekt syfonowy


    napłukaniu zaczyna sama uciekac woda opisałem wyżej by sprawdzić efekt syfonowy

    ale lepiej jest rozebrać całą pralkę:?::?::?:

    Comach Wysłany: 29 Maj 2006 23:03 Temat postu: Pralka Whirlpool AWM6061- w trakcie płukania jest bląd F09.

    --------------------------------------------------------------------------------

    Prosze przeczytac dokładnie jakie sa problemy tego automatu. Sharon pisze ze po praniu na 60 stopni nie ma płukania i tu jest myk taki ze pompa spustowa ma zabezpieczenie termiczne które rozłącza cewke,a programator widzi to jako brak pompy. Kod błedu pompy.
    FP to kod zwiazany z woda przypływ lub odpływ

    przeczytałem i uważam ,że sie myliśz i to bardzo
    eeban

    1
  • Pomocny post
    #16 29 Maj 2006 23:17
    112828
    Użytkownik usunął konto  
  • Pomocny post
    #17 29 Maj 2006 23:25
    Comach
    Poziom 13  

    Poczekajmy na efekt końcowy.
    Jeszcze nie naprawił.

    0
  • #18 29 Maj 2006 23:32
    sharon
    Poziom 15  

    Sadze, ze to jeszcze nie koniec
    musze rozwiazac na poczatek problem z hydrostatem
    pokleilismy dziure membrany silikonem, lecz efekt byl ten sam opisany powyzej, choc pozornie pralka dzialala,
    ale po nastepnej probie naprawy uszkodzonej membrany,dziura sie powiekszyla i niestety nalezy wymienic ja na nowa .Teraz to pralka stoi bez zycia.

    1
  • #20 03 Cze 2006 16:34
    sharon
    Poziom 15  

    odpowiadam co dalej nastepuje:
    wymienilam hydrostat ,problem ten sam
    moze go precyzyjnie opisze bo sprawdzilismy dla wszystkich mozliwych rozwiazan ustawienia programatora=
    Niezaleznie od ustawionego programu :
    -w poczatkowej fazie prania nabiera wode potem grzeje zachowuje sie OK
    -po praniu przechodz do pozycji pierwszego odpompowania wody=OK
    potem nabiera pierwsza wode do plukania,
    ktora nabiera, ale w trakcie pamietam, ze beden pracowal inaczej, teraz ma jakby wolne ruchy,
    i tu nie mam pewnosci czy cykl pobierania wody do pierwszego plukania sie zakonczyl, czy nie, bo nagle odcina wode i pokazuje na wyswietlaczu kod bledu F09 co wyraznie sugieruje problem hydrostatu, ale chyba niekoniecznie sadze, wnioskuje, ze pokazuje ogolne problemy z poborem wody.
    Skoro Pralka jest zablokowana to musze wylaczyc z sieci i wlaczyc ponownie ,ale na tym samym programie juz brak reakcji, a po przelaczeniu w inne cykla prania pochodzi chwile i tez blokuje F09,
    mozna dokonczyc prania na pozycji ale tylko,jednego cyklu ,przelaczajac na wirowanie lub odpompowanie, ale to meczarnia i pralka juz nie jest automatyczna tylko robi sie reczna jak blacha falista mojej babci na kresach.
    Spradzilismy zlacza i ich pola kontaktowe=ok
    to grubsza sprawa???

    1
  • Pomocny post
    #21 03 Cze 2006 19:36
    112828
    Użytkownik usunął konto  
  • #22 04 Cze 2006 18:33
    sharon
    Poziom 15  

    wezyki po odlaczeniu hydrostatu =przedmuchane
    w samym hydrostacie omawianym i widocznym na zdjeciu powyzej
    ktory jest rozbieralny
    zostala przeczyszczpna komora powietrzna jak i pole stykow,
    po zamontowaniu nowego tez sie nic nie zmienilo
    dodatkowo zostaly uaktywnione kontakty zlacz WD40, kazde zlacze zostalo wyjete, oczywiscie te ktore sa dostepne bez demontarzu front Panelu.

    1
  • Pomocny post
    #23 04 Cze 2006 19:18
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika

    Wężyk od hydrostatu biegnie do komory powietrznej przy zbiorniku i to trzeba zdemontować i przeczyścić(dmuchać to można w balonik-wiele razy było pisane o tym na forum).Po co ingerujesz w hydrostat,skoro założyłeś nowy,przecież nikt nie kaze Ci rozbierac hydrostatu,a jeśli masz wątpliwości co do danej operacji(nie bardzo wiesz jak zrobić)to pytaj na forum.Pozdrawiam.

    0
  • Pomocny post
    #24 04 Cze 2006 19:27
    eeban
    Specjalista AGD

    kolego sharon na jakiej wysokości zamocowany jest wąż odpływowy i jaka jest jego długość .

    Aby wykluczyć dalsze poczynania w kierunku jak naprawić twoją pralkę przez internet proponuje abyś wykonał pranie z węzem odpływowym umieszczonym odpływem powyżej połowy wysokości pralki zamocowanym na rancie wanny albo umywalki krociec weza ma być widoczny >>>to ze względu na efekt syfonowy który należy wykluczyć!!!!!

    bez takiego testu szukanie usterki w twojej pralce mija się z celem!!!!!!!
    pozdrawiam eeban

    0
  • #25 08 Cze 2006 23:29
    sharon
    Poziom 15  

    Co do przedmuchania rurki gietkiej laczacej beben z hydrostatem to zostalo to premuchane, na dowod to,ze bylo wyraznie slychac bulgoczenie pozostalosi wody w bebnie=chyba,ze uwazacie to za niewystarczajace i nalezy zdemontowac i przeczyscic.Przedmuchano od strony hydrostatu w kierunku bebna.
    Co do efektu syfonowego to pranie odbywa sie kazdorazowo z widocznym wezem wylewowym nad wanna,na wysokosci lekko ponad polowe wysokosci nad pralke=wylew i odpompowywanie wody zachowuje sie wzorowo, bez bombli,bulgotow i kaszlniec,woda wyplywa plynnie.
    Bez efektu.

    0
  • Pomocny post
    #26 09 Cze 2006 08:37
    112828
    Użytkownik usunął konto  
  • #27 29 Lip 2006 17:09
    sharon
    Poziom 15  

    Grzebie sie z tym bo i lato i dziadek nieuchwytny,
    ale pomalenku
    zbierajac informacje to
    pompa sprawnie dzila =wypompowuje wode
    fakt, ze pralka sprawnie pracuje do momoentu pierwszego wypompowania wody,czyli chyba pompa jest ok,
    teraz zaczyna nabierac wode ,
    i tu juz sa widoczne roznice, ze Beben pracuje dziwnie wolno ospale i juz w trakcie nabierania ponownie wody i tu nie mam pewnosci czy nabralo do konca, czy w trakcie nabierania wody sie zacina trwale i nawt wyjecie chwilowe wtyczki z kontaktu nic nie daje wpada ona w cykl zablokowany.
    Po odlaczeniu z sieci wiecej niz tam po 15 min, pralka zaczyna zyc, ale bez funkcji plukania.

    1
  • #28 19 Lis 2008 14:24
    voyager2550
    Poziom 9  

    Mam pralkę Whirlpool AWM 6081. Po włączeniu cykl prania zasadniczego pracuje normalnie, następnie woda zostaje wypompowana i gdy nadchodzi cykl płukania, pralka nie pobiera wody do płukania i na wyświetlaczu pojawia się napis F09. Kilka dni wcześniej wyświetlała się awaria spustu wody czyli symbol FP. Pompkę i filtry przeczyściłem. Dodatkowo nie wiem czy nie spaliło grzałki, bo kiedy nie pobierało wody do płukania, a pralka była włączona, czułem swąd spalenizny. Szybko wyłączyłem urządzenie z sieci, wyjąłem pranie, które cuchnęło jak spalone. Więcej boje się ją włączać. Jakiś rok temu była wymieniana pompka, gdyż pralka nie odwirowywała odzieży. Proszę o pomoc ;) W lutym minie 6 lat odkąd ją posiadam...

    0
  • Pomocny post
    #29 19 Lis 2008 16:17
    schnauzerman
    Specjalista AGD

    :arrow: voyager2550 -Sprawdź i wyczyść układ hydrostatu, wężyk i komorę.

    2
  • Pomocny post
    #30 19 Lis 2008 20:47
    basgol
    Poziom 23  

    Ja trzykrotnie w podobnych typach pralek pokazujących F 09 wymieniałem programator i dopiero wówczas pomagało ( czyszenie , wyniana hydrostatu nie dawały rezultatu) . Niestety , co psuje się w programatorze jest dla mnie zagadką .

    0